7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Kūrėjai kviečia atrasti gaveliškąjį Vilniaus pokerio pasaulį

Rengėjų inf.
Nr. 8 (1287), 2019-02-22
Teatras Anonsai
Vilnius. L. Vansevičienės nuotr.
Vilnius. L. Vansevičienės nuotr.

Šiemet sukanta 30 metų, kai buvo išleistas legendiniu tapęs Ričardo Gavelio romanas „Vilniaus pokeris“. Šiai progai jaunos kartos menininkai kviečia naujai, iš šių dienų perspektyvos, pažvelgti į romane keliamus klausimus ir problemas, kitu žvilgsniu atrasti Vilnių ir mus supančią aplinką.

2018-aisiais prasidėjęs projektas festivalyje „Muzika erdvėje“ praeitą rudenį pakvietė į muzikines ekskursijas po sostinės senamiestį, jose buvo galima išgirsti šešių kompozitorių šio Gavelio romano pasaulio interpretacijas. Netrukus pavasarį, kovo 29 ir 30 dienomis, VGTU „LinkMenų fabriko“ angare bus pristatytas Aliaus Veverskio režisuojamas audiovizualinis spektaklis „Vilniaus pokeris“, kuriame lygiavertiškai jungsis teatro, muzikos ir kino medijos.

Anot spektaklio režisieriaus, bus nagrinėjamos trys pagrindinės temos, kurios yra universalios ir amžinos, buvo svarbios prieš 30 metų, yra dabar, išliks tokios visada – tai laikas, gyvenimas ir prasmė. „Istorija kartojasi, gyvename ciklais, tam tikra laiko spirale – remdamiesi praeitimi, galime nuspėti ateitį. Ar tai reiškia, kad mūsų rytojus yra nulemtas? Keliame šį klausimą, kaip ir pagrindinis romano herojus Vytautas Vargalys. Taip pat ir spektaklyje laiko sąvoka išnykta – viskas buvo, bus arba galėtų būti. Kita tema – tai baimės, valdančios mus ir iš tiesų trukdančios gyventi. Tačiau mes kviečiame turėti tik vieną – baimę negyventi, tai yra nustoti mąstyti, keistis ir tobulėti. Galiausiai, nagrinėjame amžiną egzistencijos klausimą: kas yra prasmė? Mes atsakymo neturime ir jo nepateiksime, tačiau tikime, kad prasmė yra individuali ir suvokiama tik pačiam sau. Bet ar galime susitaikyti su tuo, kad nesuprasime kito žmogaus pasirinktos prasmės?“ – klausia Alius Veverskis.

Projekto prodiuseris ir spektakliui muziką kuriantis Matas Drukteinis teigia, kad šie keleri metai idealiai tinka kalbėti apie gaveliškąją pasaulėžiūrą, atsispindinčią „Vilniaus pokeryje“. „Praeitais metais išdidžiai minėjome mūsų valstybės atkūrimo šimtmetį, po kelerių metų švęsime Vilniaus vardo paminėjimo jubiliejų. Per kiekvieną tokią ir panašią šventę, minėjimus ir akcijas matome daug pompastikos ir girdime tūkstantį kartų girdėtas kalbas. Žinoma, paskui viską kritikuojame. Per dvejus metus rinksime naujus tautos atstovus į visas valdžias ir po rinkimų greičiausiai klausime: „Kodėl juos išsirinkome?“ Statistikose atrodome nelaimingi, skundžiamės demokratijos trūkumu ir, jei tik yra proga, portalų ir socialinių tinklų komentaruose išsiliejame ant kitaip mąstančių žmonių. Norime turėti kuo daugiau laisvės, tačiau jos nenorime duoti kitiems. Tai yra akivaizdi tapatybės krizė, apie kurią jau kalbame ilgai. Apie kurią kalba ir Ričardas Gavelis savo romane. Puiki to iliustracija, ją išgirsite spektaklyje, tai veikėjų dialogai, kurie – lyg iš ryto naujienų, o parašyti dar sovietiniais laikais“, – apie projekto aktualumą kalba M. Drukteinis.

Kino vizualizacijas spektakliui kurs Aneta Bublytė. Pagrindinius vaidmenis atliks aktoriai Gediminas Rimeika, Julija Šatkauskaitė, Valerijus Jevsejevas ir Šarūnas Zenkevičius. Skambės vokalinio ansamblio „B2“ gyvai atliekama muzika.

Gaveliškąjį Vilniaus pasaulį atskleidžiantis projektas, artėjant vasaros sezonui, taip pat pakvies į išskirtines ekskursijas po sostinę, pristatys audiogidą ir stengsis parodyti pačius mus ir visa menantį Vilnių kita perspektyva.

Dalį veiklų remia Lietuvos kultūros taryba ir asiociacija LATGA, tačiau ir spektakliui, ir visam projektui įgyvendinti dar trūksta lėšų, todėl kūrėjai rengia sutelktinio finansavimo kampaniją ir kviečia neabejingus „Vilniaus pokerio“ idėjoms prisidėti prie spektaklio  užbaigimo bei tolimesnio projekto vystymo.  Kaip paremti projektą, sužinosite specialiame „Vilniaus pokerio“ internetiniame puslapyje paspaudę šią nuorodą.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Vilnius. L. Vansevičienės nuotr.
Vilnius. L. Vansevičienės nuotr.