7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

LNDT žiūrovų laukia „Intymių pokalbių“ tęsinys

LNDT inf.
Nr. 6 (1285), 2019-02-08
Teatras Anonsai
Scena iš spektaklio „Intymūs pokalbiai“. D. Matvejevo nuotr.
Scena iš spektaklio „Intymūs pokalbiai“. D. Matvejevo nuotr.

Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorius ir režisierius Vytautas Rumšas 2016 m. pristatė savo režisuotą spektaklį pagal Ingmaro Bergmano pjesę „Intymūs pokalbiai“. Spektaklis sulaukė didelio žiūrovų susidomėjimo. Kovo 14 d. režisierius pakvies į antrą spektaklį pagal to paties autoriaus pjesę – „Scenos iš vedybinio gyvenimo“.

Tai lyg šeimyninės temos pratęsimas. Nors žiūrovai išvys kitą Ingmaro Bergmano pjesę, tačiau Vytautas Rumšas, kuris yra ir inscenizacijos autorius, sako randąs bendrų taškų tarp dviejų kūrinių.

„Scenose iš vedybinio gyvenimo“ pasakojama apie Johano ir Marianės porą, kuri aplinkinių akyse atrodo tobula, tačiau dviese nejaučia jokio tarpusavio ryšio. Tai yra vyro ir žmonos santykiai komforto zonoje, skausmingai ieškant savo tikrojo aš, ir galų gale, keliant vienas kitą link šviesesnių minčių. Gyvenimas tau sukuria tokius sunkumus, kokius gali įveikti, o augti galima tik atiduodant, atiduodant su meile. Tema ta pati kaip spektaklyje „Intymūs pokalbiai“, tik atviriau atskleidžiama. Turėtume grįžti prie suvokimo, kas yra tikrasis vyras ir moteris. Nors niekas nežino Dangaus sprendimų ir moters širdies“, – sako Vytautas Rumšas.

Jungiamuoju tašku taip pat tampa Virginijos Idzelytės kurta scenografija ir autoriaus tekstą skaitantis aktorius Juozas Budraitis. Spektakliui muziką pritaikė kompozitorius Antanas Kučinskas.

Naujame spektaklyje pagrindinį Johano vaidmenį Vytautas Rumšas patikėjo dviem aktoriams: į LNDT sceną po beveik dešimtmečio sugrįžtančiam Evaldui Jarui ir Povilui Budriui. Johaną jie vaidins pasikeisdami. Johano žmoną ir psichologę Marianę įkūnys „Intymiuose pokalbiuose“ Anos vaidmenį sukūrusi Adrija Čepaitė. Spektaklyje žiūrovai taip pat išvys aktorius: Dalią Storyk, vaidinančią ir „Intymiuose pokalbiuose“, Tomą Vaškevičiūtę, Jurgą Kalvaitytę, Vestą Grabštaitę, Saulių Balandį ir Salvijų Trepulį.

Ingmaras Bergmanas – garsiausias Švedijos kino ir teatro kūrėjas, nominuotas devyniems „Oskarams“, specialiu prizu apdovanotas 1971-aisiais. 1998 metais už viso gyvenimo darbus Ingmaras Bergmanas buvo pagerbtas specialiu Kanų kino festivalio prizu. Šiame festivalyje Bergmanas iš viso sulaukė net septynių apdovanojimų.

Iš viso Bergmanas sukūrė per 40 filmų, tarp kurių garsiausi: „Šaltinis“, „Tarsi veidrodyje“, „Fani ir Aleksandras“, „Žemuogių pievelė“, „Persona“, „Vasaros nakties šypsenos“, „Vasara su Monika“, „Septintasis antspaudas“.

Itin talentingas ir produktyvus kūrėjas savo pjesėse, spektakliuose ir kine nevengė asmeninių temų. Autobiografiniais faktais yra paremti tiek „Intymūs pokalbiai“, tiek „Scenos iš vedybinio gyvenimo“. Menininkas tiksliai atskleidžia poros santykius, meilę, pavydą, atšalimą, išdavystę, kaltę. Pats režisierius buvo vedęs penkis kartus, keturios santuokos baigėsi skyrybomis, o paskutinė tęsėsi iki jo žmonos Ingridos von Rosen mirties. Daugiau režisierius nevedė. Tiesa, būdamas santuokose turėjo romantiškų santykių su aktorėmis. I. Bergmanas iš viso susilaukė devynių atžalų.

Sunkiu charakteriu, reiklumu, preciziška tvarka ir disciplina garsėjęs menininkas kurti mėgo Forės saloje, esančioje į šiaurę nuo Gotlando. Šioje vietoje parašytos ir „Scenos iš vedybinio gyvenimo“. Apie kūrinį autorius dėstė: „Smagu, kad viskas dar pusiau su velniu baigėsi. Man prireikė trijų mėnesių, kad parašyčiau šį opusą ir dar gerokos gyvenimo atkarpos, kol visa tai patyriau. <...>

Rašydamas apie tuodu žmones, gvildendamas jų bėdą, savotiškai prisirišau prie jų. Jie gana prieštaringi, kartais bauginančiai vaikiški, o kartais pakankamai subrendę. Jie čia prišnekėjo ir nesąmonių, tačiau pasakė ir šį tą išmintingo. Jie nusigandę, patenkinti, egoistai, kvaili, mieli, protingi, besiaukojantys, atsidavę, pikti, švelnūs, sentimentalūs, nepakenčiami ir verti meilės. Visa tai kartu. Taigi pažiūrėkime, kaip ten viskas dėjosi.“

 

Vytauto Rumšo režisuoto spektaklio pagal Ingmaro Bergmano kūrinį „Scenos iš vedybinio gyvenimo“ premjera įvyks kovo 14 ir 15 dienomis 19 val. LNDT Mažojoje salėje. Bilietai jau prekyboje.

Žymos:
LNDT inf.,
Scena iš spektaklio „Intymūs pokalbiai“. D. Matvejevo nuotr.
Scena iš spektaklio „Intymūs pokalbiai“. D. Matvejevo nuotr.