7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Teatrų vaikams ir jaunimui festivalis „Jėga / Cool!“ atkeliauja į Šiaurės Lietuvą

Nr. 30 (1267), 2018-09-28
Teatras Kultūra vaikams Anonsai
Scena iš spektaklio „Didžiulė mažylio kelionė“. Organizatorių nuotr.
Scena iš spektaklio „Didžiulė mažylio kelionė“. Organizatorių nuotr.

Jau visai netrukus, spalio 2 d., Šiaulių mieste ir kituose apskrities miesteliuose prasidės tarptautinis teatrų vaikams ir jaunimui festivalis JĖGA/COOL!, kurį jau penktąjį kartą organizuoja Lietuvos teatrų vaikams ir jaunimui asociacija Asitežas (Assitej). Kiekvieną kartą festivalis rengiamas vis kitame Lietuvos mieste, o šiais metais jis ypač laukiamas Šiaurės Lietuvos regione, kur tokio masto tarptautinis teatrų festivalis rengiamas pirmą kartą. Šiemet įvairiaspalvėje festivalio programoje – penkiolika Lietuvos teatro kolektyvų ir šešios užsienio šalių trupės iš Nyderlandų, Italijos, Suomijos, Estijos, Norvegijos, Lenkijos ir Švedijos.

 

Festivalio proga Valstybinio Šiaulių dramos teatro fasadas pasipuoš žaismingu menininkės Eglės Narbutaitės specialiai šiam festivaliui kurtu dekoratyviniu akcentu „Plačiai atmerktos akys“. Pasak menininkės, prie įėjimo vaikus pasitinkančios didelės atmerktos akys ir pražioti stilizuoti nasrai primins, kad į teatrą reikia eiti plačiai atmerktomis akimis, atviromis širdimis ir pasiruošus netikėtumams. „Festivalio metu teatras pavirs į linksmą būtybę, kuri žiūrovus įtrauks į vidų, „suvalgys“, o juk to kaip tik ir trokšta kiekvienas tikras teatro gurmanas“, – sako idėjos autorė Eglė Narbutaitė.

 

Festivalio metu, spalio 2-6 dienomis, Šiaulių mieste ir kituose apskrities miesteliuose (Naisiuose ir Kelmėje) iš viso bus surengta netoli 30-ies pasirodymų, skirtų įvairaus amžiaus grupių vaikams ir jaunimui. Tai, kad toks festivalis Šiauliuose yra labai laukiamas rodo geranoriškas Šiaulių miesto savivaldybės, Šiaulių kultūros centro ir Valstybinio Šiaulių dramos teatro prisidėjimas ir pagalba organizuojant festivalį. „Tokio masto tarptautinis teatro renginys vaikams ir jaunimui Šiauliuose organizuojamas pirmą kartą. Tai graži dovana miestui, o kartu ir įsipareigojimas mūsų teatrui, tik prieš keletą metų tapusiam Lietuvos Asitežo nariu. Esu tikras, kad jaunoji publika šio įvykio labai laukia“, – sako Valstybinio Šiaulių dramos teatro vadovas ir vienas iš festivalio organizatorių Aurimas Žvinys.

 

Visi festivalyje rodomi spektakliai griežtai diferencijuojami pagal amžiaus grupes, o šiemet, programos sudarytojų nuomone, atrinkti spektakliai patenkins ne tik įvairaus amžiaus, bet ir skirtingų poreikių publiką. Programoje netrūksta išties netikėtų pasirodymų. Vienas tokių – trupės Loiske Ensemble iš Suomijos judesio spektaklis kūdikiams „Baby sauna“, supažindinantis kūdikius su suomiškos pirties mitologija ir malonumais. Vaikai išvys ir W. Shakespeare‘o „Hamletą“, atliekamą dviejų klounų iš Estijos Piip ir Tuut teatro. Vyresnio amžiaus jaunimui skirti spektakliai „Mano tėvas turėjo šautuvą“ (Nyderlandai), „Kainas ir Abelis“ (Italija, Lichtenšteinas) turėtų būti patrauklūs savo netradicine forma ir žanrų sinteze. O štai Alytaus miesto teatras parodys spektaklį „Seen“, skirtą išskirtinai tik merginoms.

 

Lietuviškoje programoje spektaklius pristatys Keistuolių teatras, Kelmės mažasis teatras, teatras „Atviras ratas“, Mazūrų namų lėlių teatras, Pasvalio policijos teatras, šokio teatras „Dansema“, „Vaivorykštės teatras“, Panevėžio teatras „Menas“, Alytaus miesto teatras, „Stalo teatras“, Kauno nacionalinis dramos teatras, Vilniaus kamerinis teatras, Valstybinis Šiaulių dramos teatras, Baltijos cirkas, „Naisių vasaros teatras“.

 

Šiemet ypač džiugina spalvinga spektaklių žanrinė paletė, apimanti cirko, dramos, dokumentinio, lėlių, šokio teatro pasirodymus. Festivalio metu vaikai bus kviečiami dalyvauti įvairiose edukacinėse veiklose, vyks jaunimui ir profesionaliems aktoriams skirti seminarai, veiks jaunųjų teatro kritikų forumas, kuriame pakviesti dalyvauti teatru besidomintys vyresniųjų klasių gimnazistai.

 

Festivalio metu, spalio 3-4 dienomis įvyks ir tradicinis Asitežo Šiaurės Baltijos tinklo narių susitikimas, kuriame Islandijos, Norvegijos, Švedijos, Suomijos, Danijos, Latvijos, Estijos ir Lietuvos šalių atstovai pasidalins patirtimi ir idėjomis.

 

Lietuvos Asitežo asociacijos prezidentė Violeta Podolskaitė įsitikinusi, kad aštuoniolika metų Lietuvoje gyvuojančio Asitežo veikla jau duoda apčiuopiamų rezultatų: „Rengdami jau penktąjį tarptautinį festivalį jaučiamės „išaugę iš vaikiškų marškinėlių“, nuolat tobuliname festivalio formatą ir sulaukiame vis didesnio tarptautinio dėmesio. Šiemet labai džiaugiuosi, kad mūsų bendruomenė padidėjusi. Kad mūsų tiek daug ir mes tokie skirtingi. Kad puikiai suprantame vieni kitus, kalbame viena – teatro kalba. Kad pagaliau į žiūrovą kreipiamės pačia įtaigiausia diplomatijos kalba, tikėdamiesi, kad jos prasmes ir potekstes šiemet geriau pajaus Šiaurės Lietuvos žiūrovai“.

 

Simboliška, kad V tarptautinis festivalis JĖGA/COOL, reikšmingai prisidedantis prie Asitežo misijos įgyvendinimo, yra skiriamas ypatingai svarbiai progai – atkurtos Lietuvos 100-mečiui.

Festivalį finansuoja: Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė

Organizatoriai: Teatrų vaikams ir jaunimui asociacija ASITEŽAS, Šiaulių kultūros centras

Festivalio partneris: Valstybinis Šiaulių dramos teatras

Daugiau informacijos apie festivalį: www.vsdt.lt, www.assitej.lt

Žymos:
Scena iš spektaklio „Didžiulė mažylio kelionė“. Organizatorių nuotr.
Scena iš spektaklio „Didžiulė mažylio kelionė“. Organizatorių nuotr.