7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos ir Pietų Korėjos teatralų draugystė: laukiame tęsinio

LKI inf.
Nr. 30 (1267), 2018-09-28
Teatras Anonsai
Teatras „Haddangse“. Organizatorių nuotr.
Teatras „Haddangse“. Organizatorių nuotr.

Lietuvos kultūros institutas kartu su LR kultūros atašė Kinijoje ir Pietų Korėjoje Agne Biliūnaite ir KAMS (Korea Arts Management Service) rengia teatro organizacijų atstovų mainų programą Lietuvoje ir Pietų Korėjoje, pagal kurią dviejų skirtingų teatrinių kultūrų atstovai ne tik prisistatys vieni kitiems, bet ir tirs bendradarbiavimo galimybes.

 

Programos tikslas – padėti dalyviams įgyti daugiau žinių apie abiejų šalių šiuolaikinį scenos menų lauką ir skatinti tolimesnį bendradarbiavimą ir mainus. Programa susideda iš Pietų Korėjos teatralų grupės vizito Lietuvoje rugsėjo 26-30 dienomis festivalio „Sirenos“ metu ir Lietuvos scenos menų organizacijų atstovų tiriamojo vizito Seulo scenos menų festivalyje ir menų mugėje spalį.

 

Rugsėjo 28 d. 09:30-12:00 val. Vilniuje, Menų spaustuvėje vyksiančiame renginyje svečiai iš Pietų Korėjos pristatys savo kūrybą ir savo šalies scenos menų panoramą. „Į šį atvirą renginį kviečiame visus, kam įdomūs ir aktualūs tolimoje šalyje vykstantys procesai. Manome, kad ne vienas teatro praktikas, teoretikas ar vadybininkas atras įkvepiančių temų, išraiškos būdų ir galimybių planuoti naujus gastrolių maršrutus ar kūrybinį bendradarbiavimą“, - teigė Lietuvos kultūros instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė.

 

„Ilgai užtruko, kol pavyko užmegzti artimesnį ryšį su Pietų Korėjos meno vadybos agentūra. Bet pagaliau susitarus su jais dėl mainų programos teatro srity, netrukus žinia apie Lietuvos teatrą ir šią draugystę ėmė sklisti ir apie ją kaip apie faktą man ėmė kalbėti visai kituose kontekstuose sutinkami teatralai korėjiečiai. Mane tai labai džiugina, nes intuityviai jaučiu, kad Lietuva ir Pietų Korėja turi labai daug bendrumų – didelį nenuspėjamą kaimyną, sunkią istoriją, šiaurietišką mentalitetą, iki šių dienų išsaugotą ypatingą ryšį su gamta. Į tai būtina įsiklausyti. Labai noriu, kad 2020 m. Korėjoje pavyktų surengti didesnę Lietuvos scenos menų programą ir taip užtvirtinti dviejų šalių ryšius, kad jie nebenutrūktų”, – pasakojo Lietuvos kultūros atašė Kinijoje ir Pietų Korėjoje Agnė Biliūnaitė.

 

Mainų programoje iš Pietų Korėjos pusės dalyvauja eksperimentinio teatro „HaVokA Project“ režisierius Byungwook Jang, vaikams, šeimai ir jaunimui kuriančio teatro „Haddangse“ meno vadovas Si Joong Yoon, „Golmokil“ teatro meno vadovas Kunhyung Park, pjesių fabriko „Mabangzen“ prodiuseris Yeong Chan Lee ir Seulo scenos menų festivalio (SPAF) meno vadovas Byeoghoon Lee. Atvykę į Lietuvą, Korėjos teatralai susipažins ir su mainų projekto dalyviais, kurie spalį keliaus į Seulą: Klaipėdos dramos teatro atstove Ineta Baužyte, Pojūčių teatro režisiere Karolina Žernyte, Meno ir mokslo laboratorijos prodiusere Rusne Kregždaite, Menų spaustuvės direktore Jolita Balandyte ir Lietuvos nacionalinio dramos teatro atstovu Vidu Bizunevičiumi.

 

„Tikiu, kad dalyvavimas šioje mainų programoje man asmeniškai taps puikia proga ištirti Korėjos kūrybinę rinką. O Lietuvos kultūros laukas užmegs vertingų kontaktų su Korėjos teatro kūrėjais – tai ne tik paskatins kultūrinį eksportą, bet ir taps bendrų meninių projektų pradžia. Norėčiau atrasti kuo daugiau galimybių jauniems menininkams prisistatyti tarptautinėje scenoje – tarptautinės patirtys paskatins jų kūrybos raidą“, – svarstė R. Kregždaitė.

 

Pirmąją vizito Lietuvoje dieną – rugsėjo 26-ąją – Pietų Korėjos teatralai vyks į Klaipėdą, kur susipažins su uostamiesčio teatrų kūrėjais ir organizacijomis (Kultūros fabriku, „Padi Dapi Fish“, Klaipėdos lėlių teatru, Klaipėdos Jaunimo teatru, Apeirono teatru, Klaipėdos dramos teatru, Gliukų teatru). Grįžę į Vilnių, rugsėjo 27-30 dienomis svečiai žiūrės „Sirenų“ lietuviškosios programos spektaklius, tinklaveikos renginiuose susitiks su kolegomis iš įvairių Lietuvos teatrų.

Žymos:
LKI inf.,
Teatras „Haddangse“. Organizatorių nuotr.
Teatras „Haddangse“. Organizatorių nuotr.