7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Naujo Lenkijos teatro dienos festivalyje „TheATRIUM“

Rengėjų inf.
Nr. 21 (1258), 2018-05-25
Teatras Anonsai
„Ktulu šauksmas“. Organizatorių nuotr.
„Ktulu šauksmas“. Organizatorių nuotr.

„Ktulu šauksmas“: praeitis grįžta

Pernai festivalyje parodytas režisieriaus Michało Borczucho Varšuvos Naujajame teatre (Nowy Teatr) sukurtas spektaklis „Apokalipsė“ pagal italų režisieriaus Piero Paolo Pasolini ir italų politikos žurnalistės Orianos Fallaci biografijas ir kūrybą. Spektaklyje jungiami tapybos ir kino elementai, muzikinė atmosfera, meistriška vaidyba ir subtilus humoras. Šiemet Klaipėdoje bus pristatytas naujausias Borczucho ir „Nowy Teatr“ spektaklis „Ktulu šauksmas“ pagal Howardo Phillipso Lovecrafto kūrybą. Siaubo ir keistosios literatūros klasikas savo apsakymuose sukūrė Borczuchą sužavėjusį Ktulu mitą apie dievybę, pasirodžiusią Žemėje ankščiau už žmogų. Šiandien senieji dievai grįžta skleisti siaubą. Anot režisieriaus, žmogaus būklę dabartiniame pasaulyje geriausiai atskleidžia vaizduotės ir siaubo pasaulis. Lovecrafto tekstai – pagrindas tyrinėti šiuolaikinio racionalaus žmogaus (mokslininko, istoriko ar menininko) beprotybę, nuopuolį ir žavėjimąsi mirtimi. Nors civilizacija nuolatos daro pažangą, žmonija lieka įklimpusi praeityje, o ši grįžta su keršto troškimu ir nostalgija. Nepaisant pasaulio siaubo žmogus stengiasi užpildyti atotrūkį tarp savęs ir tikrovės. Galbūt tai gali padaryti menas?

Birželio 22 d. 18.30 „Ktulu šauksmas“ Klaipėdos dramos teatro Didžiojoje salėje.

 

Vestuvės Kamyko kaime

Festivalyje dalyvauja režisierės Agatos Dudos-Gracz spektaklis ilgu pavadinimu: „Ponia bus patenkinta, arba Veikalas apie paskutines vestuves Kamyko kaime“. Tyrinėdami blogio prigimtį, kūrėjai klausia, kodėl geraširdžius žmones staiga užvaldo totalus blogis? Spektaklio pagrindu tapo Lenkijoje nutikusi istorija: 1976 m. Zrembino kaime grupė vyrų užmušė tris žmones. Kaip vėliau paaiškėjo, skerdynės prasidėjo nuo to, kad kažkas pavogė dvi vestuvėms nupirktas dešras. Įvykį abejingai stebėję vietiniai gyventojai teisme prisiekė nieko nematę ir net bandė dangstyti žudikus. Spektaklyje naudojamas sąmoningas kičas, grubumas ir brutalumas, jame dera komedija, tragedija, farsas ir melodrama. Režisierė ir scenografė Agata Duda-Gracz preparuoja „žemesnio rango realybę“, o tarp banalybės triukšmo, kasdienybės komizmo ir kautynių dėl galios netikėtai nuskamba gyvo žmogaus balsas.

Birželio 15, 16 d. 18.30 „Ponia bus patenkita, arba Veikalas apie paskutines vestuves Kamyko kaimeKlaipėdos dramos teatro Didžiojoje salėje.

 

Kur gyvena garsas?

Krokuvos Juliaus Slovackio teatras Klaipėdos dramos teatro Didžiojoje salėje įkurs garso namus. Koncerto-instaliacijos autorius – vienas įdomiausių šiuolaikinių Lenkijos kompozitorių Wojtekas Blecharzas. Kūrinys kviečia žiūrovus kartu su atlikėjais ir aktoriais kurti garso namus. Laikydamiesi kūrėjų nurodymų, žiūrovai patys atliks įvairiausius garsus su daugiau negu 40-čia specialiai šiam koncertui sukonstruotų instrumentų. „Garso namai“ – tai susitikimo vieta, kurioje žiūrovas gali aktyviai kurti garsų pasaulį ir patirti juos visu kūnu. Norintys tik klausyti, galės stebėti, – tai priklausys nuo žiūrovų, kurie nulems, kaip suskambės „Garso namai“. Šiam nuotykiui nereikia muzikinio pasiruošimo: pakanka sekti aktorių nurodymus ir mėgautis garsais.

Birželio 24 d. 12, 14, 16 ir 18 „Garso namai“ Klaipėdos teatro Didžiojoje salėje.

 

Aktorių meistriškumo dirbtuvės su teatro „CHOREA“ kūrėjais

Birželio 18 – 21 dienomis festivalis rengia meistriškumo dirbtuves profesionaliems aktoriams. Jas ves du „CHOREA“ teatro atstovai: režisierius, daugelio meninių, mokomųjų projektų autorius ir vedėjas, šio teatro įkūrėjas Tomaszas Rodowiczius (g. 1951 m.), 1974-1979 m. bendradarbiavęs su legendiniu lenkų režisieriumi Jerzy Grotowskiu, ir Tomaszas Krzyżanowskis (g. 1983 m.), kompozitorius, muzikantas, vokalistas, multiinstrumentalistas. Jis nuo 2004 metų koordinuoja ir vadovauja teatro CHOREA muzikiniai daliai, yra šio teatro chorvedys. Dirbtuvių tikslas – subūrus 25 aktorių grupę žadinti  jų organiškumą: lavinti kūną ir judesį, balsą, muzikalumą ir ritmo pojūtį. Tuo pačiu metu taikant visas išraiškos priemones grupė stengsis sukurti vientisą meninį veiksmą – jei kūrėjai sutiks, jis bus viešai parodytas 21 dieną teatro Mažojoje salėje. Dirbtuvių vedėjai remiasi intensyvumu ir rizika: o šie kyla iš žmogaus troškimo pranokti savo fizines galimybes, o taip pat siekia atskleisti grupės kūrybiškumą, sukurti dinamišką meninį reginį.

 

Kviečiame susipažinti su šiuolaikiniu Lenkijos teatru ir jo kūrėjais! Festivalyje „TheATRIUM“ birželio 2 – 25 dienomis Klaipėdos dramos teatre. Bilietus platina tiketa.lt, juos glaima įsigyti ir teatro kasoje (Teatro g. 20).

Žymos:
Rengėjų inf.,
„Ktulu šauksmas“. Organizatorių nuotr.
„Ktulu šauksmas“. Organizatorių nuotr.
„Ktulu šauksmas“. Organizatorių nuotr.
„Ktulu šauksmas“. Organizatorių nuotr.
„Ponia bus patenkita, arba Veikalas apie paskutines vestuves Kamyko kaime“. Organizatorių nuotr.
„Ponia bus patenkita, arba Veikalas apie paskutines vestuves Kamyko kaime“. Organizatorių nuotr.
„Garso namai“. Organizatorių nuotr.
„Garso namai“. Organizatorių nuotr.