7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus miesto šokio teatras „Low Air”: sostinės ambasadoriai šokio pasaulyje – Italija, Izraelis, Kinija, Vokietija, Grenlandija

Rengėjų inf.
Nr. 20 (1257), 2018-05-18
Kronika
Šokio teatras „Low Air” „Flux" festivalyje Romoje. T. Tomasulo nuotr.
Šokio teatras „Low Air” „Flux" festivalyje Romoje. T. Tomasulo nuotr.

Vilniaus miesto šokio teatro „Low Air” vardas vis tvirčiau tariamas pristatant urbanistinio šokio spektaklius skirtingose pasaulio scenose bei meno festivaliuose, o trupė intensyviai pildo gastrolių kalendorių.

Gegužės 4-15 dienomis Lietuvos kultūros festivalio Romoje „Flux“ programoje buvo pristatyti ryškiausi skirtingų kartų menininkai, kuriantys naują Lietuvos šimtmetį, tarp kurių ir „Low Air” kūrybinės komandos darbas. Vizualus gyvos muzikos ir šokio spektaklis „Žaidimas baigtas” pasirodė viename svarbiausių Romos kultūros centrų „Auditorium Parco della Musica“. Žiūrovai atlikėjus – šokėjus Airidą Gudaitę, Lauryną Žakevičių bei būgnininką Adą Gecevičių išlydėjo ovacijomis, o kritikai įvertino dėmesiu.

Po pasirodymo žurnalistas Federico Betta publikacijoje portale „Altroquotidiano” spektaklį įvertino, kaip novatorišką santykį su žiūrovu. „„Žaidimas baigtas” yra puikiai sustyguotas, subtilus, pateikiantis novatorišką šokio, muzikos ir santykių su žiūrovais sąveiką. <...> Tai spektaklis, jungiantis žadinančią jėgą ir ironiją, kūnų nuovargį ir svajonių galią, pasineriantis į mūsų gyvenimų ir didžiojo rašytojo [Julio Cortazaro] pasaulį”.

Portalas „Persinsala Teatro”, vertindamas Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui skirtą pirmąjį tokio masto kultūros pristatymą Italijoje, taip pat atkreipė dėmesį į Vilniaus miesto šokio teatro pasirodymą. „Kalbėdami apie „Low Air” eksperimentinį šokio spektaklį „Žaidimas baigtas”, negalime pamiršti flux <…> Ekspresyviuosius menus (muzikos, šokio ir teatro) sulydantis šou, iš pirmo žvilgsnio gali panašėti į mums įprastus prancūziškus, ispaniškus ar itališkus scenos menų ieškojimus, tačiau tai yra Europa ir norėdami ją dar kartą atrasti, turime skirti daugiau dėmesio šiuolaikinio meno scenai”.

Po sėkmingo pasirodymo Italijoje, Vilniaus miesto šokio teatras „Low Air” keliauja į Izraelį. Gegužės 24 d. „Tmuna” teatro Tel Avive repertuare bus pristatytas geriausiu 2016 metų spektakliu paskelbtas ir Auksiniu scenos kryžiumi apdovanotas spektaklis „Žaidimas baigtas”. Pasak vieno „Low Air” įkūrėjų, choreografo Lauryno Žakevičiaus, antrus metus iš eilės vykstančios gastrolės Izraelyje – nuoseklaus dvišalio bendradarbiavimo tarp skirtingų meno organizacijų rezultatas.

„Praėjusią vasarą, pristatydami savo darbus „Suzanne Dellal” centre, stengėmės susipažinti su kuo platesniu scenos menų lauku ir jame veikiančiais profesionalais. Kartu su kultūros atašė Izraelyje Elena Keidošiūtė lankėmės ir tuo metu „Tmuna” teatre vykusiame festivalyje „Intima dance”. Susipažinome su šio teatro meno vadovu Nitzan Cohen, kuriam pristatėme savo veiklą, neformaliai diskutavome apie scenos meno situaciją Lietuvoje ir Izraelyje. Tik po kurio laiko sulaukėme kvietimo pristatyti mūsų spektaklį „Žaidimas baigtas” šio jų repertuare”, – lietuviškos produkcijos papildyta Tel Avivo teatro programa džiaugiasi L. Žakevičius.

„Tmuna” teatras yra viena pagrindinių nepriklausomus menininkus pristatančių erdvių Tel Avive, kuri šiais metais persikels į naujai įrengtas erdves.

„Džiaugiamės galimybe eksperimentinį „Žaidimas baigtas” pristatyti eksperimentinėje erdvėje. Jau turime patirties su tenykščia publika, buvo sutikti pilnos salės žiūrovų bei gausių ovacijų. Tad su nekantrumu laukiame šių metų pasirodymo, nes publika yra daug ko matę ir išranki šiuolaikiniam šokiui,” – prieš gastroles kalba spektaklio choreografas Laurynas Žakevičius.

Vilniaus miesto šokio teatro „Low Air” gastrolių maršrutas jau žinomas ir artėjančiam rudens sezonui. Rugpjūčio mėnesį vienoje didžiausių meno mugių „Tanzmesse” Vokietijoje „Low Air” bus pristatomi kultūrinėje programoje.

Rugpjūčio bei rugsėjo mėnesiais laukia gastrolės Kinijoje. „Low Air” turą Harbino mieste pradės spektaklis „Šventasis pavasaris” bei teatro vizitine kortele tapęs jausmingas gatvės šokio kūrinys „Feel-Link”. Pekine vyksiančiame festivalyje „Beijing New Dance festival” Lietuvai atstovaus spektaklis „Žaidimas baigtas”. Rugsėjo mėnesį „Feel-Link” atrinktas pasirodyti festivalyje Šanchajuje – „Dance Stage Shanghai”, o spalio mėnesį šis spektaklis taip pat bus pristatytas Grenlandijoje vyksiančiame meno festivalyje.

Lietuvos kultūros festivalio Romoje „Flux“ organizavo Lietuvos kultūros institutas, finansavo LR Kultūros ministerija. Festivalį globojo Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Italijos prezidentas Sergio Mattarella

Vilniaus miesto šokio teatro „Low Air” gastroles Izraelyje, Kinijoje, Grenlandijoje remia Lietuvos kultūros taryba.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Šokio teatras „Low Air” „Flux" festivalyje Romoje. T. Tomasulo nuotr.
Šokio teatras „Low Air” „Flux" festivalyje Romoje. T. Tomasulo nuotr.
Šokio teatras „Low Air” „Flux" festivalyje Romoje. T. Tomasulo nuotr.
Šokio teatras „Low Air” „Flux" festivalyje Romoje. T. Tomasulo nuotr.
Šokio teatras „Low Air” „Flux" festivalyje Romoje. T. Tomasulo nuotr.
Šokio teatras „Low Air” „Flux" festivalyje Romoje. T. Tomasulo nuotr.