7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vilniaus mažasis teatras gastroliuos Šanchajuje

Rūta Jakimauskienė
Nr. 19 (1256), 2018-05-11
Kronika
Vilniaus mažasis teatras išvyksta į vieną įtakingiausių teatrų festivalių Kinijoje. VMT archyvo nuotr.
Vilniaus mažasis teatras išvyksta į vieną įtakingiausių teatrų festivalių Kinijoje. VMT archyvo nuotr.

2018 gegužės 14 d. Vilniaus mažasis teatras išvyksta į vieną įtakingiausių teatrų festivalių Kinijoje „Šanchajaus modernios dramos slėnis” (Shanghai-Jing'an Modern Drama Valley), kuris vyks gegužės 5-23 dienomis. Lietuva į Šanchajų veža tris spektaklius, legendinius Rimo Tumino kūrinius: „Maskaradas“ ir „Trys seserys“ bei šio sezono naujieną „Dvasiniai reikalai“ pagal Ingmaro Bergmano nerealizuotą kino scenarijų. Šis režisieriaus Kirilo Glušajevo spektaklis – puiki proga prisiminti didį Švedijos rašytoją, režisierių Ingmarą Bergmaną, nes šiemet pasaulis mini jo 100-ąsias gimimo metines, prisimena jo kūrybą. O paliko jis net 300 įvairių tekstų kinui, sukūrė 172 teatro spektaklius, apie 60 kino ir televizijos filmų.

Šanchajuje, be trijų Vilniaus mažojo teatro pastatymų, bus rodoma 17 dramos spektaklių, vyks beveik 100 įvairių kultūrinių iniciatyvų: paskaitų, parodų koncertų. Šių metų festivalio siekis – meninė kokybė ir tarptautiškumas.

„Kinijos publika labai imli, atidi, žingeidi, viskuo besistebinti: personažu, charakteriu, scenine erdve. Manau, susitiksime su žiūrovais, kurie žino, ko jie nori iš teatro: kūrybiškos dvasios, žmogaus sielos atsivėrimo. Aš labai laukiu susitikimo su Šanchajaus žiūrovais“, – sako Vilniaus mažojo teatro meno vadovas Rimas Tuminas.

Pasak jo, Kinija  puikiai žino Antoną Čechovą. „Tuo įsitikinau, kai Šanchajuje prieš kurį laiką vedžiau meistriškumo kursus. Džiaugiuosi, kad šiemet ten parodysime A.Čechovo „Tris seseris“ – apie likimo apgautas, nuskriaustas moteris. Joms buvo pažadėtas gražus gyvenimas. Jos nori į pažadėtąją žemę, o tos išsvajotos, tos pažadėtos žemės kaip nėra, taip nėra.“

Kinijoje bus rodomas ir M. Lermontovo „Maskaradas“, kuris publiką gali užburti veiksmu, įvykiais, kaita. „Čia ledas, vanduo, ugnis. Visos tos sudėtinės dalys spektaklį daro kaip viesulą: labai veiksmingą, aštrų, ironišką. Tai ilgiausiai gyvuojantis Vilniaus mažojo teatro spektaklis, su kuriuo apkeliavome daugelį pasaulio šalių ir pelnėme ne vieną prestižinį apdovanojimą“, – prisimena R.Tuminas.

Į Šanchajų vyksta 46 žmonių delegacija, kurioje: Daiva Baltūsytė – Len, Rimas Tuminas, Kirilas Glušajevas, Gintarė Latvėnaitė, Arvydas Dapšys, Indrė Patkauskaitė, Vytautas Rumšas, Inga Burneikaitė, Mindaugas Capas, Gediminas Girdvainis, Almantas Šinkūnas, Edmundas Mikulskis, Larisa Kalpokaitė, Rasa Jakučionytė, Mantas Vaitiekūnas, Tomas Stirna, Jonas Braškys, Tomas Kliukas, Jūratė Brogaitė, Vilija Ramanauskaitė, Agnė Kiškytė, Ilona Kvietkutė, Valda Bičkutė, Elžbieta Latėnaitė, Jokūbas Bareikis, Balys Latėnas, Arūnas Sakalauskas ir kiti.

Be spektaklių, taip pat planuojamas ir susitikimas – diskusija su režisieriumi Rimu Tuminu, skirtas teatro profesionalams, mokytojams, studentams, žiniasklaidos atstovams ir visiems besidomintiems.

 

Vilniaus mažojo teatro gastrolių programa Daning teatre Šanchajuje:

Gegužės 17d. 19.30 – Ingmaro Bergmano „Dvasiniai reikalai“ (rež.Kirilas Glušajevas)

Gegužės 19, 20 d. 19.30 Michailo Lermontovo „Maskaradas“ (rež. Rimas Tuminas)

Gegužės 20 d. 16.30 - 17.30 susitikimas su režisieriumi Rimu Tuminu

HaiShang kultūros centre, salėje 1317, adr.: No.1222 Pingxingguan Road, Shanghai.

Gegužės 22, 23d. 19.30  Antono Čechovo „Trys seserys“ (rež. Rimas Tuminas).

 

Daugiau informacijos:

www.daningtheatre.com

Vilniaus mažasis teatras išvyksta į vieną įtakingiausių teatrų festivalių Kinijoje. VMT archyvo nuotr.
Vilniaus mažasis teatras išvyksta į vieną įtakingiausių teatrų festivalių Kinijoje. VMT archyvo nuotr.
Spektaklis „Dvasiniai reikalai“. L. Vansevičienės nuotr.
Spektaklis „Dvasiniai reikalai“. L. Vansevičienės nuotr.
Spektaklis  „Maskaradas“. VMT archyvo nuotr.
Spektaklis „Maskaradas“. VMT archyvo nuotr.
Spektaklis „Trys seserys“. VMT archyvo nuotr.
Spektaklis „Trys seserys“. VMT archyvo nuotr.