7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Miltinio teatras kviečia dalyvauti tarptautinėse dramaturgų dirbtuvėse „Nepriklausomi 18-18“

Rengėjų inf.
Nr. 15 (1252), 2018-04-13
Teatras Anonsai
Juozo Miltinio paminklas Panevėžyje. Organizatorių nuotr.
Juozo Miltinio paminklas Panevėžyje. Organizatorių nuotr.

Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras, bendradarbiaudamas su Torūnės Wilamo Horzycos vardo teatru (Lenkija), skelbia dalyvių atranką į lietuvių-lenkų dramaturgijos kūrybines dirbtuves „Nepriklausomi 18-18“.

Pirmasis dirbtuvių etapas vyks 2018 m. gegužės 19-25 d. Tarptautiniame teatro festivalyje „Kontakt“, Torūnėje.

Kūrybinių dirbtuvių dalyviai, prižiūrimi ir konsultuojami patyrusių profesionalių dramaturgų Mariaus Ivaškevičiaus (Lietuva) ir Jolantos Janiczak (Lenkija), plėtos savuosius tekstų scenai projektus šiandieninių Lietuvos ir Lenkijos santykių ir abiejų šalių nepriklausomybės atkūrimo 1918 m. tema.

Marius Ivaškevičius (1973) – lietuvių prozininkas, kino scenaristas, režisierius, dramaturgas, bene svarbiausias ir daugiausiai tiek Lietuvoje, tiek užsienyje statomas tekstų teatrui kūrėjas. Jo kūryba verčiama į daugelį Europos kalbų, o režisuoti kino filmai yra pelnę ne vieną tarptautinį apdovanojimą. Dabartinėje lietuvių literatūroje Ivaškevičius išsiskiria nacionalinių mitų perkūrimo ir atnaujinimo užmojais. Savitu poetiniu stiliumi, įkvėptu pasakojamosios tautosakos, jis naujai prabyla apie Lietuvos istoriją, meilę tėvynei, idealizmą ir patriotizmą. Spektaklius pagal M. Ivaškevičiaus pjeses kūrė visa aibė ryškių Lietuvos ir užsienio teatro režisierių: Cezaris Graužinis, Rimas Tuminas, Oskaras Koršunovas, Arpadas Schillingas, Kirillas Serebrennikovas, Mindaugas Karbauskis ir kt.

Jolanta Janiczak (1982) – jaunosios lenkų dramaturgijos atstovė, kurianti tiek prozos tekstų adaptacijas scenai (F. Wedekindo „Pavasario prabudimas“, Michelio Houellebecqo „Elementariosios dalelės“, „Orgija“ pagal P. P. Pasolinį ir kt.), tiek originalius dramaturginius tekstus. J. Janiczak laikoma viena įdomiausių ir paklausiausių dramaturgių šiandienos Lenkijos teatre. Jos pjesės apie žymias pasaulinės istorijos moteris – „Joana Pamišėlė, Karalienė“ (2011) ir „Carienė Jekaterina“ (2013) – buvo įvertintos prestižiniu „Politikos paso“ apdovanojimu bei nominuotos „Gdynios dramaturgijos prizui“, o 2016 m. autorės parašyta pjesė „Gorgonės byla“ – pelnė šio svarbiausio Lenkijoje dramaturgų konkurso pagrindinį prizą. Svarbiausias Janiczak kūrybinis bendražygis – režisierius Wiktoras Rubinas.

Dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse „Nepriklausomi 18-18“ bus atrinkta po tris pjesių autorius / dramaturgus iš Lietuvos ir Lenkijos.

Dirbtuvės numatomos vykdyti trimis etapais: pirmasis vyks 2018 m. gegužės 19-25 d. Torūnėje rengiamo Tarptautinio teatro festivalio „Kontakt“ metu, antrasis – paskutiniosiomis 2018 m. rugpjūčio savaitėmis Panevėžyje, o trečiasis – taip pat Panevėžio J. Miltinio dramos teatre, kur 2018 m. rugsėjo pabaigoje / spalio pradžioje vyks Naujosios dramos forumas. Jo metu įvyks pirmasis dirbtuvių metu sukurtų tekstų susitikimas su publika – tekstų skaitymai, kuriuos iki 2018 m. pabaigos ketinama surengti ir Torūnėje.

Tekstų autoriai pjeses rašys savo gimtąja kalba (atitinkamai lietuvių ir lenkų), o vėliau lietuviški tekstai bus verčiami į lenkų kalbą ir atvirkščiai. Dirbtuvės vyks anglų kalba.

Dalyvauti kviečiami dramaturginių ir literatūrinių tekstų rašymo patirties turintys kūrėjai. Dalyvauti kviečiami visi, nepriklausomai nuo amžiaus, pilietybės ar gyvenamosios vietos. Vienintelis reikalavimas – tekstai turi būti sukurti lietuvių ir/arba lenkų kalbomis.

Elektronines paraiškas kviečiame siųsti adresu [email protected] iki 2018 m. gegužės 4 d.

Dalyvio paraišką sudaro:

1. Dalyvio gyvenimo aprašymas,

2. Ankstesnės dramaturginės ir/ar literatūrinės kūrybos pavyzdžiai (ne daugiau nei 10 psl.),

3. Kūrybinių dirbtuvių projekto idėjos aprašymas (ne daugiau nei 3 psl.).

Siunčiami dokumentai turi būti pristatyti vienu iš šių failų formatų: pdf, doc, docx, odt, rtf.

Atrinkti kūrybinių dirbtuvių dalyviai apie atrankos rezultatus bus informuoti elektroniniu paštu iki 2018 m. gegužės 7 d.

Kilus papildomų klausimų, prašome kreiptis el. pašto adresu [email protected]

Žymos:
Rengėjų inf.,
Juozo Miltinio paminklas Panevėžyje. Organizatorių nuotr.
Juozo Miltinio paminklas Panevėžyje. Organizatorių nuotr.