7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Balkono okupacija“ Nr. 4 – geroji jaunojo teatro intriga

Rengėjų inf.
Nr. 40 (1234), 2017-12-01
Teatras Anonsai
„Vaikystė“. D. Matvejevo nuotr.
„Vaikystė“. D. Matvejevo nuotr.

Kaip gimsta spektaklis? Iš kur atsiranda idėjos? Pagaliau, kas yra būsimos teatro žvaigždės? Atsakymai – gruodžio 1 ir 2 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Balkono teatre. Ketvirtus metus vykstantis scenos meno darbų eskizų konkursas „Balkono okupacija“ kviečia žiūrovus užsikrėsti „gerąja intriga“ ir stebėti įvairių specialybių LMTA studentų ir absolventų eskizus, kurie turi galimybę pavirsti užbaigtais scenos meno darbais.  

Konkurse dalyvauja LMTA Vaidybos ir režisūros katedros studentai bei nepriklausomi jauni menininkai. Jie pristatys aštuonis maždaug 20 minučių trukmės eskizus. Kompetentingos komisijos atrinktiems perspektyviausiems darbams LMTA suteiks vadybinę, techninę, finansinę, moralinę pagalbą visiškai realizuoti sumanymus.

Numatoma, kad „Balkono okupacijos“ laureatų darbų premjeros bus pristatytos 2018 m. kovo mėnesį kasmetinio festivalio „LMTA Teatro dienos“ programoje. Svarbu pabrėžti, kad konkursas atviras ir nepriklausomoms studentų kūrybinėms iniciatyvoms.

Teatrologė, LMTA Meno prorektorė prof. dr. Ramunė Marcinkevičiūtė sako: „Kiekvieną kartą „Balkono okupacija“ yra geroji intriga, nes negali nuspėti, kokias menines idėjas pristatys ir kokias jų raiškos formas pasirinks Akademijos studentai. Jiems suteikiama kone absoliuti sprendimų ir vaizduotės laisvė, kuria jie arba pasinaudoja, arba ne. Visada tikiuosi nors ir nedidelių, bet šiuolaikinių scenos menų ateičiai svarbių atradimų. Naujų jaunų perspektyvų, neišvengiamai paveiksiančių didžiuosius Lietuvos teatro naratyvus.“

 

Tarp ankstesnių „Balkono okupacijos“ laureatų – ryškūs darbai, vėliau pristatyti festivaliuose, scenos menų programose, profesionaliuose teatruose, nominuoti prestižiniams apdovanojimams. Tai režisierės Kamilės Gudmonaitės spektaklis „Kelionė į Tandadriką“, Auksiniam scenos kryžiui nominuota Karolio Vilko „Vaikystė“ (premjera Vilniaus „Lėlės“ teatre 2016 m., Menų spaustuvės, OKT/Vilniaus miesto teatro, LMTA koprodukcija), Augusto Gornatkevičiaus „Vieniši.“ (premjera Lietuvos rusų dramos teatre 2017 m.), dramaturgės Mildos Sokolovaitės „(Ne)priklausomybė“ ir kiti.

Konkurso metu bus renkamas ir publikos simpatijų prizo laureatas. Gruodžio 1 ir 2 d. bus galima balsuoti tik už tądien pasirodžiusius eskizus. Rezultatai bus sumuojami įvertinus abiejų dienų balsus.

 

Konkursas „Balkono okupacija“ – gruodžio 1 ir 2 d. 16 val. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Balkono teatre (Gedimino pr. 42). Įėjimas laisvas.

-----------------

 

PROGRAMA

 

Gruodžio 1 d., penktadienis, 16 val.

 

„(Ne)saugumas“. Kūrėja ir atlikėja Milda Sokolovaitė.
Režisuotas vyksmas saugumo tema. Jo metu žiūrovai bus pakviesti patirti ir permąstyti saugumo būseną.

 

„Tarp“. Dramaturgas Karolis Legenis. Vaidina: Petras Šimonis, Karolis Legenis (kurso vadovas prof. Jonas Vaitkus).
Atėjo jis.

 

„Dialoginis“. Kūrybinė grupė: Motiejus Ivanauskas, Povilas Jatkevičius (kurso vadovai: doc. Algirdas Latėnas, lekt. Vidas Bareikis).

Dialogas ar nelogas, alogas ar išvis anoks logas. Pagal daug ką ir asmeninę patirtį.

 

„Poezija. Judesys. Jungtys“. Vaidina: Marija Vėberytė, Agnė Latvėnaitė, Aurimas Valkiūnas ir kiti studentai (kurso vadovas doc. Oskaras Koršunovas).

Tai muzikinė savos ir „pasiskolintos“ poezijos bei judesio kompozicija. Idėjos autorius ir atlikėjus įkvėpė frazė „vienatvė nepriklauso nuo to, kiek žmonių pažįstame“ bei Jono Meko poezija.

 

 

Gruodžio 2 d., šeštadienis, 16 val.

 

„Tuku Tuku“. Režisierė Ieva Jackevičiūtė. Kūrėjai ir atlikėjai: Saulė Sakalauskaitė, Greta Šepliakovaitė, Marius Gotbergas, Raimondas Klezys (kurso vadovai: doc. Algirdas Latėnas, lekt. Vidas Bareikis).

Žaismingas šokio ir muzikos spektaklis 3–6 metų vaikams. Kūrėjų komanda – aktoriai ir choreografė – scenoje kuria neverbaline, žaidybine, choreografine kalba išreikštą istoriją. Aktoriai ne tik šoka, bet ir gyvai akomponuoja muzikos instrumentais, kūno perkusija ir vokalu. Čia gausu teatro kalba transformuotų, bet atpažįstamų tradicinių vaikiškų žaidimų, į kuriuos kviečiami įsitraukti tėveliai ir vaikai.

 

„SKIN, Blue Mouth Performance“. Idėjos autorės ir įgyvendintojos – aktorės ir performanso menininkės Ieva Savickaitė, Kristina Marija Kulinič, Milda Vyšniauskaitė, Ingrida Čepanonytė. Kiti numatomi dalyviai: Milda Averjanovaitė (fotografė, grafikos dizainerė), Martynas Gailiušas (erdvės dizaineris), Barbora Skabuskė (kostiumų dizainerė ir scenografė), Marijus Mažūnas (kompozitorius), Aistis Lansbergas (šviesų dailinikas).

Žodis „oda“ – atspirties taškas, atveriantis kūniškumui būdingą sociopolitinį diskursą. Teminiu požiūriu yra siekiama kalbėti apie žmogaus kūno materialumą ir jo santykį su sparčiai tobulėjančiomis plačiai naudojamomis technologijomis.

 

„SMA: small medium average“. Režisierius Naubertas Jasinskas (kurso vadovas prof. Jonas Vaitkus). Vaidina Kamilė Lebedytė (kurso vadovai: doc. Algirdas Latėnas, lekt. Vidas Bareikis).
„Kai man buvo šešiolika, aš su savo suolo drauge juokaudavome pakeisdamos žodį „depresija“ į „celiulitas“. Ir kaip viskas atrodytų, jei depresija sergantys žmonės iš tiesų tiesiog turėtų truputėlį celiulito, kuris juos varo iš proto.“

Šiuolaikinė visuomenė vis garsiau kalba, kokią įtaką žmogui ir jo grožio suvokimui daro medijos. Kas vyksta su žmogumi, kuris racionaliai suvokdamas, kad medijos sukuria nepasiekiamus idealus, negali pasipriešint nesąmoningam norui tapti būtent tokiu?

 

„Išnaikinimas“. Idėjos autoriai: Agnė Ambrozaitytė, Edvardas Šumila. Režisierė Agnė Ambrozaitytė (kurso vadovas doc. Oskaras Koršunovas). Teksto autorius Edvardas Šumila, kompozitorius Andrius Šiurys, vaizdo projekcijų autorius Edvardas Leika, scenografė Alisa Rūta Stravinskaitė. Vaidina: Božena Aleksandrovič, Džiugas Gvozdzinskas, Saulius Ambrozaitis, Domantas Starkauskas.

Kertine medžiaga kuriant eskizą tapo žinomos amerikiečių feministės Valerie Solanas „Vyrų išnaikinimo manifestas“ ir pjesė „Up Your Ass“ (liet. „Gilyn į tavo šikną“). V. Solanas šokiruoja ne tik idėjų radikalumu, bet ir intelektualumu – savo argumentams ji pasitelkia sudėtingus psichoanalitinius konceptus.

 

„Vaikystė“. D. Matvejevo nuotr.
„Vaikystė“. D. Matvejevo nuotr.