7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

LNDT scenoje – tikros istorijos iš jauniausio Lietuvos miesto

LNDT inf.
Nr. 14 (1208), 2017-04-07
Teatras Anonsai
„Žalios pievelės“ dalyviai Visagine. Organizatorių nuotr.
„Žalios pievelės“ dalyviai Visagine. Organizatorių nuotr.

Visagino gatvėse ir įvairiose kultūrinėse erdvėse vis dažniau galima išvysti Lietuvos nacionalinio dramos teatro kūrėjus. Gegužės mėnesį teatras pristatys paskutinę šio sezono premjerą – spektaklį „Žalia pievelė“ pagal šiuo metu uždaromos Ignalinos atominės elektrinės darbuotojų ir Visagino gyventojų pasakojimus. Tai bus pirmasis LNDT dokumentinio teatro bandymas, kai scenoje pasirodo ne aktoriai, o pasakojamas istorijas išgyvenę žmonės. „Žalios pievelės“ sumanytojas, vienas iš koncepcijos ir teksto autorių Rimantas Ribačiauskas sako, kad Visaginas turi unikalią aurą, o jo gyventojų problemos nesvetimos bet kuriam lietuviui.

 

 „Teko dažnai lankytis Visagine, miestas pasirodė išties unikalus – ir dėl žmonių, ir dėl architektūros. Tokios atmosferos Lietuvoje daugiau niekur nerasi. Kai kam ji gali atrodyti atstumianti, šalta, bet man – labai patraukli, man gera būti Visagine, kur jaučiasi urbanistikos ir gamtos sintezė. Spektaklio idėja prasidėjo nuo tos atmosferos, mitiškumo, kuriuo pasižymi tik tokie industriniai objektai kaip elektrinė. Kai pradėjau labiau domėtis šiuo regionu, pamačiau ir problemas – dauguma jų susijusios su elektrinės uždarymu, dėl to mažėja darbo vietų, žmonės masiškai emigruoja, ypač jaunimas. Tačiau problemos, kurias išgyvena Visaginas, kamuoja visą Lietuvą. Kita vertus, Visagine gyvena labai šaunūs ir kūrybingi žmonės. Kai miestas pradėjo kurtis į Visaginą dirbti elektrinėje, kuri tuo metu buvo didžiausia pasaulyje, suvažiavo didžiausi protai iš visos Sovietų Sąjungos. Iki šiol čia gyvena per 40 tautybių žmonių. Yra daugybė įdomių faktų ir mitų apie šį miestą, tad spektaklis nebus vien apie problemas. Ir patys dalyviai sakė: nekalbėkime vien apie bėdas“, – pasakoja Rimantas Ribačiauskas.

 

Spektaklį taip pat kuria Jonas Tertelis, ką tik apdovanotas Auksinių scenos kryžiumi už Lietuvos nacionaliniame dramos teatre sukurtą spektaklį vaikams „Kaulinis senis ant geležinio kalno“, Kristina Savickienė ir iš Vokietijos atvykusi menininkė Kristina Werner. Spektaklio scenografė – Paulė Bocullaitė, kompozitorius – Martynas Bialobžeskis. Pagrindinis dokumentinio teatro bruožas – medžiagos formavimas, remiantis tikrais pasakojimais arba autentiškais dokumentais. Pasak LNDT generalinio direktoriaus Martyno Budraičio, toks teatras Europoje – labai populiarus, o Lietuvoje – visada laukiamas.

 

„Dokumentiniai spektakliai dažnai gimsta pačiuose ryškiausiuose Europos teatruose, tokiuose kaip Berlyno „HAU Hebbel am Ufer“ ar šveicariškame „Vidy“, Lozanoje. Kad Lietuvos kūrėjai imasi kurti tokį teatrą būtent LNDT – puikus įrodymas, kad einame teisinga kryptimi, skatindami netradicines teatro formas. Užsieny toks teatras jau atradęs savo auditoriją – tai šiuolaikiška publika, turinti platų interesų ratą, puikiai įvaldžiusi šiuolaikines technologijas ir galbūt būtent dėl to iš teatro besitikinti tikrumo. Lietuvoje anksčiau rodyti ir puikiai publikos sutikti garsių užsienio menininkų dokumentiniai spektakliai – „Europos teatro naujosios realybės“ prizu apdovanotos „Rimini Protokoll“ trupės „Sabenation“ ir „Remote Vilnius“ arba Anesčio Azo ir Prodromo Tsinikorio „Švarus miestas“ – parodė, kad ir mūsų šalies žiūrovas šiam žanrui neabejingas“, – pasakojo teatro vadovas.

 

„Žalios pievelės“ scenoje pasirodys dešimt žmonių. Keturi iš jų dirba Ignalinos atominėje elektrinėje, tai – Radiacinės saugos skyriaus vyresnysis spektrometrijos inžinierius Aleksandr Jermolajev, Valstybės sienos apsaugos tarnybos Ignalinos rinktinės jaunesnysis specialistas ir kinologas Gerdas Baltušis, Pasiruošimo remontui ir užtikrinimo skyriaus specialistė Violeta Janavičienė ir Pirkimų ir sutarčių skyriaus teisininkė Edita Spudytė. Taip pat savo mintimis dalysis Europos Komisiją konsultavusi nepriklausoma energetikos konsultantė Helene Ryding, moksleiviai Vladimir Medvedev ir Auksė Zvicevičiūtė, Visagino Atviro jaunimo centro sektoriaus vedėja Olga Solovjova, IT specialistas ir klounas Dmitrij Marčenko bei darbo šiuo metu ieškanti Sankt Peterburgo valstybinio kultūros instituto absolventė Marija Laenko.

 

„Žalios pievelės“ kūrimo procesas prasidėjo nuo atvirų kūrybinių dirbtuvių. Spalio mėnesį spektaklio kūrėjai – Rimantas Ribačiauskas, Jonas Tertelis, Kristina Werner ir Kristina Savickienė – kvietė į jas visus norinčius. Specialių kriterijų nebuvo, pasak kūrėjų, atranka vyko savaime – pasiliko tik tie, kuriems procesas buvo įdomus, kurie norėjo dirbti toliau ir buvo pasiryžę papasakoti savo istorijas. Pradžioje daugiausia dėmesio buvo skiriama komandos suformavimui, kol tarp skirtingų žmonių atsirado šiluma ir bendrystė.

 

Kuriant spektaklį, Lietuvos nacionaliniam dramos teatrui talkina Visagino kūrybos namai, Visagino kultūros centras ir miesto savivaldybė. Spektaklio kūrėjai glaudžiai bendradarbiauja ir su Ignalinos atominės elektrinės administracija, lankosi elektrinėje, gilinasi į jos istoriją.

 

Ignalinos atominės elektrinės generalinis direktorius Darius Janulevičius sako: „Ignalinos atominė elektrinė ir neatsiejama nuo jos Visagino miesto istorija vertos dėmesio dėl jų savitumo ir išskirtinumo. Mūsų visų istorija prasidėjo ankstyvais 1975 metais, ir dabar mes kartu ne tik puoselėjame ją, bet užtikriname dabartį bei kuriame ateitį. Šiandien šio jauniausio miesto Lietuvoje, įsikūrusio nuostabios gamtos apsuptyje, istorija kartu su IAE projekto unikalumu pritraukia vis daugiau svečių iš Lietuvos ir užsienio šalių. Šis spektaklis sukuria dar vieną galimybę papasakoti apie mūsų istoriją Lietuvos visuomenei „kitais žodžiais“, atskleisti jos savitą veidą. Gerbti praeitį ir kurti saugią ateitį yra mūsų bendras tikslas, todėl mes stengiamės žengti į mūsų kuriamą istoriją kartu.“

 

Spektaklis „Žalia pievelė“ turės dvi premjeras – gegužės 9 dieną įvyks spektaklio premjera Visagino kultūros centre, o gegužės 19, 20, 21 d. – Lietuvos nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje. 

„Žalios pievelės“ dalyviai Visagine. Organizatorių nuotr.
„Žalios pievelės“ dalyviai Visagine. Organizatorių nuotr.