7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Mažasis princas“ atgims Valstybinio Šiaulių dramos teatro scenoje

Šiaulių dramos teatro
Nr. 38 (1190), 2016-11-25
Teatras Anonsai

Lapkričio 26 d. 12 ir 15 val. Valstybiniame Šiaulių dramos teatre įvyks „Mažojo princo“ premjera, skirta mažiesiems žiūrovams nuo šešerių metų, tačiau ji turėtų būti vienodai įdomi visiems, kas yra skaitęs ir visam gyvenimui pamėgęs Antoine de Saint-Exupery knygą „Mažasis princas“. Spektaklį pagal šį visame pasaulyje gerai žinomą literatūros šedevrą kuria originaliais teatriniais ieškojimais garsėjantis režisierius Šarūnas Datenis. Tai pirmasis jauno kūrėjo ir jo kūrybinės komandos darbas Šiauliuose. Debiutinis režisieriaus spektaklis „Gaidelis pinigautojas“, kurtas kartu su iliustratoriumi Antanu Dubra, 2012 m. buvo apdovanotas Auksiniu scenos kryžiumi. Š. Datenis yra sukūręs keletą neįprasto žanro spektaklių: kino ir lėlių pasaką „Mergaitė su degtukais“, magijos ir gyvos muzikos spektaklį „Čia buvo/čia nėra“, mokslo ir meno spektaklį „Evoliucija“. Kaip ir ankstesniuose darbuose, taip ir šį kartą, režisieriui talkina patikima komanda: dailininkai Antanas Dubra ir Vladas Suncovas, kompozitorius Vytautas Leistrumas, vaizdo projekcijų autoriai Aušrys Liaudanskas ir Martynas Aužbikavičius.

„Mažasis princas“ – tai filosofinė pasaka, švelniai ironizuojanti „rimtą“, tik skaičius ir racionalųjį pradą pripažįstantį suaugusiųjų pasaulį. Čia raginama žvelgti į pasaulį atvira širdimi, kalbama apie tai, kas iš tiesų svarbu šiame gyvenime – meilę, patirtį, draugystę, atsakomybę. 1943 m. pasirodžiusi nedidelės apimties novelė – alegorinė pasaka „Mažasis princas“ tapo visų laikų viena geriausiai perkamų knygų pasaulyje. Pagal ją kuriami spektakliai, operos, animaciniai ir vaidybiniai filmai.

Lietuvos profesionaliojo teatro scenoje „Mažasis princas“ atgimsta po dešimties metų. 2006-aisiais metais „Mažojo princo“ interpretaciją žiūrovams pateikė šviesaus atminimo aktorius ir režisierius Saulius Mykolaitis. Savąją inscenizaciją Valstybiniame Šiaulių dramos teatre pristatantis režisierius Š. Datenis teigia, kad spektaklyje į „Mažojo princo“ pasaulį bus žvelgiama šiuolaikiškai, tačiau esminės knygoje deklaruojamos vertybės išliks tos pačios – tai meilė, draugystė, atsakomybė, bendravimo džiaugsmas. Režisierius įsitikinęs, kad vaikams, o kartu ir suaugusiems, vertėtų neužmiršti, kad „tu tampi amžinai atsakingas už tą, ką prisijaukini“.

Istorija apie dykumos viduryje priversto nusileisti lėktuvo piloto ir mielo berniuko iš kitos planetos draugystę vienodai žavi tiek vaikus, tiek suaugusius – kaip knygos dedikacijoje rašė Antoine de Saint-Exupery – „visi suaugusieji iš pradžių buvo vaikai“. Kiekvienas, skaitęs šį literatūros klasika tapusį kūrinį, veikiausiai turi susikūręs savąją „Mažojo princo“ viziją. Š. Datenis prisipažįsta, kad bandymą teatro kalba perteikti šį kūrinį scenoje jis priėmęs kaip iššūkį ir sutinka, kad tai stipriai  įpareigoja – pasak jo, „Mažasis princas“ yra tapęs tarsi vaikų literatūros „Hamletu“. 

Spektaklio Šiauliuose kūrėjai „Mažojo princo“ pasaulį bando atverti tarsi žmogiškąjį „kosmosą“, paslaptingą erdvę ir kartu žemišką vietą, kurioje įvyksta svarbiausieji gyvenimo pažinimo momentai. Mažojo princo vaidmuo patikėtas aktoriui Aidui Matučiui. Visus likusius personažus: Pilotą, Garbėtrošką, Girtuoklį, Žibintininką, Rožę, Lapę, Gyvatę įkūnys du aktoriai – Dalius Jančiauskas ir Monika Šaltytė. Spektaklis, kaip įprasta šiai kūrybinei komandai, statomas su ypatingu, kone presizišku atidumu vizualiesiems ir muzikiniams sprendimams, o draminio teatro vaidybos stilistika papildoma jiems gerai pažįstamais lėlių ir objektų teatro elementais.