7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Teatro festivalis „Tylos!”

Rengėjų inf.
Nr. 18 (1170), 2016-05-06
Teatras Anonsai

Gegužės 11-19 dienomis Vilniuje vyks Tarptautinis teatro festivalis „TYLOS!“. Šiemet Festivalis žiūrovus kvies į spektaklius Valstybiniame Vilniaus mažajame teatre bei supažindins su gimstančiomis spektaklių idėjomis specialiai festivaliui įrengtoje kūrybinėje erdvėje – „Kvartalas“. Festivalio programoje – Belgijos, Rusijos, Liuksemburgo, bei Lietuvos trupių pasirodymai. Festivalio tikslas – į teatrą pritraukti naują, ambicingiausių ir drąsiausių scenos menų kūrėjų bei žiūrovų kartą.

Gegužės 11 dieną 19 val. Vilniaus mažajame teatre Festivalį atidarys režisierės iš Liuksemburgo Anne Simon spektaklis „PROMETHEUS: WE ARE THE GODS NOW”, kuris kvies įvairioms literatūros ištraukoms nuo antikinių tekstų iki mokslinės fantastikos. Prometėjaus figūra spektaklyje įgauna įvairias formas: nuo revoliucionieriaus iki būtybės, kaltos dėl nepakeliamos žmogaus būties. Spektaklio kūrėjai nagrinėja nemirtingumo idėją ir mokslinio tobulėjimo sukeltas etikos problemas. Spektaklis vyks anglų, vokiečių ir prancūzų kalbomis su angliškais subtitrais.

Festivalį aplankys ir savo naujausius darbus gegužės 12-tą parodys teatro kūrėjai iš Juozo Miltinio dramos teatro. Vilniuje bus parodyta Marko Ravenhillo pjesė „BASEINAS (BE VANDENS)” (Režisierė – Monika Klimaitė). Kūrinyje keliamas klausimas, kaip toli gali eiti konkurencijos ir pavydo vedamas žmogus? 

Festivalyje „TYLOS!” įvyks ypatinga premjera „CREEPS / LUOŠIAI”. Spektaklis suteiks galimybę, leisiančią stebėti šlubų, paralyžuotų ir mikčiojančių luošių sensacingą gyvenimą tarsi pro rakto skylutę. Bus daug juoko, pokštų ir nenormatyvinės leksikos. Režisierius Alius Veverskis su jaunų aktorių trupe Vilniaus mažojo teatro scenoje pasirodys gegužės 15 dieną.

„ON TRACK“ – intriguojantis teatro ir performanso susidūrimas, aktorės ir režisierės iš Belgijos Kristien De Proost monologas ant bėgimo takelio gegužės 19-tą. Atlikėja nesustodama bėga, tarsi nuo to priklausytų jos gyvybė, bėga atskleisdama vis daugiau jautriausių detalių apie savo vidų ir išorę. Spektaklis „ON TRACK"–išsamus ir tikslus portretas, žmonijos vangumą pastatantis po padidinamuoju stiklu. Spektaklis vyks anglų kalba.

Šiais metais „TYLOS!” festivalio metu bus atidaryta nauja kultūrinė erdvė. „Kvartalas" – Vilniaus senamiestyje esančios patalpos, kuriose siekiama suburti ir skatinti eksperimentinio teatro, muzikos, performanso bei kitas netradicines veiklas neakademinėje ir neoficialioje aplinkoje, su maistu, jei alkanas, gėrimais, jei ištroškęs ir vidurnaktiniais šokiais – jei ką. „Kvartalas” – tai fizinė erdvė, turinti mentalinius parametrus, buvęs sandėlys, tampantis festivalio ateities kūriniu.

„Kvartale“ performansus rodys alternatyvaus teatro šalininkas iš Rusijos Donatas Grudovich, Artūras Areima su VDU studentais pristatys spektaklį „MEDĖJOS KAMBARYS“. Marius Meilūnas parodys savo premjerą „KRYTIS“, o atlikėjas Kabloonak su „Kvartalo“ praeiviais pusdienį kurs muzikinį pasirodymą „AM I“.