7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Festivalis „Naujasis Baltijos šokis“ keliasi į LRT eterį

Rengėjų inf.
Nr. 41 (1362), 2020-11-27
Šokis Anonsai
Festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ nuotr.
Festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ nuotr.

Visą mėnesį nuo lapkričio 30 d. LRT žiūrovai galės tapti festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ lankytojais: dėl karantino festivalis keičia savo formatą ir keliasi į ekranus, kuriuose – aukščiausios kokybės šokio filmai.

 

„Šiais metais festivalis „Naujasis Baltijos šokis“ turi unikalią galimybę išbandyti naujas šiuolaikinio šokio pristatymo programas ir formas. Rudens pradžioje supratome, kad negalėsime žiūrovų pakviesti gyvam susitikimui su šokio meistrais, tad pasirinkome kitas medijas. Užsienio filmų programoje net trys išskirtinės, tarptautinio pripažinimo sulaukusios ir šokio pasaulį drebinančios, šiuolaikinio šokio asmenybės, kurios kuria savo unikalią judesio kalbą, yra laukiami didžiausiose ir svarbiausiose pasaulio scenose bei festivaliuose. Lietuvos kūrėjų programoje – pažintis su aštuoniais kūrėjais ir net šešios šokio filmų premjeros. Net neabejoju, kad ši programa bus nuostabi proga pradėti ar tęsti pažintį su šiuolaikiniu menu. Filmų programoje turime staigmeną ir baleto gerbėjams – Akramo Khano baletas „Žizel“, pastatytas Anglijos nacionalinio baleto trupei“, – sako festivalio vadovė Gintarė Masteikaitė.

 

Užsienio filmų programą paskutinę lapkričio dieną pradės vieno garsiausių šiandienių šokio menininkų Akram Khan ir Anglijos nacionalinio baleto trupės bendras darbas – vienas nuostabiausių visų laikų romantiškų baletų „Žizel“. Klasikinė meilės, išdavystės ir atpildo istorija atgyja šioje naujoje stulbinamoje versijoje, perkeltoje į dabartinius laikus. Šokio filmas bus rodomas lapkričio 30 d., pirmadienį, 21.30 val., per LRT PLIUS ir LRT mediatekoje.

 

„Žizel“ – baleto istorija, kuri scenoje šokama nuo XIX a., ir Akramas Khanas – Londone gimęs, tradicinio kathak šokio pagrindus įgijęs šiuolaikinio šokio choreografas, kurio šeima kilusi iš Bangladešo, – ar gali būti labiau intriguojanti kombinacija? Gali! Romos Panteonas, akrobatika, fuko švytuoklė, šokėjų kūnų gravitacija ir marmuro skulptūrų statika Yoanno Bourgeois „Didžiuosiuose vaiduokliuose“, – sako LRT kultūros turinio redaktorė Agnė Biliūnaitė. „Liūdna dėl šiemet fizinėje realybėje taip ir neįvykusio festivalio, bet džiugu, kad pasunkintos aplinkybės paskatino atsigręžti į kitus formatus, kuriais vis tiek galima patirti ir išgyventi šokį. Specialiai televizijos ekranui surežisuotas ir nufilmuotas šokis sugeba sukurti ypač intymų ir prabangų malonumą žiūrovui, tarsi jis susidurtų su šokėjais akis į akį.“

 

Gruodžio 7 d. festivalio programą pratęs cirko menininko Yoannas Bourgeois šokio filmas „Didieji vaiduokliai“. Autoriaus choreografijos darbai žavi savo gravitacija, kuri nepaiso fizinės jėgos. „The New Yorker“ Y. Bourgeois apibūdina kaip naujojo cirko akrobatą, fizikos dramaturgą, kurio darbai grįsti fizine komedija. Gruodžio 7 d. gravitacijos choreografija žavintis kūrinys bus rodomas 21.30 val. per LRT PLIUS, vėliau jį peržiūrėti bus galima ir LRT mediatekoje. Čia bus galima rasti ir dar vieną užsienio kūrėjų darbą: Jungtinės Karalystės režisieriaus, choreografo ir kompozitoriaus Hofesh Shechter darbą „Hofesho Shechterio klaunai“. Tai – makabriška žmogžudystės ir troškimų komedija, klausianti, kaip toli galime eiti vardan pramogos.

 

LRT mediatekoje žiūrovų laukia ir Lietuvos kūrėjų šokio filmų programa. Joje – trys dėmesio verti kūriniai, kuriuos peržiūrėti bus galima jau nuo lapkričio 30 d. Žiūrovai išvys pagal spektaklį, nominuotą „Auksiniam scenos kryžiui“, sukurtą trumpametražį filmą „Somaholidays“. Tai – idėjos autorės, choreografės Vilmos Pitrinaitės bei režisierius ir operatorius Mariaus Paplausko kūrinys, sekantis keturis skirtingų kartų personažus bei jų tyrinėjamą atostogų būseną.

 

Šiame festivalyje M. Paplauskas pristato ir dar vieną savo filmą „Tankynė“, įkvėptą pirmojo karantino, kurio metu ir buvo filmuojamas. Filme vaizduojami septyni vyrai, bandantys desperatiškai atrasti ryšį su aplinka, tačiau, veiksmui vystantis, paaiškėja, kad jiems teks pradėti nuo savęs.

 

Lietuvišką filmų programą papildo prancūzų choreografės Mathilde Monfreux, vaizdo menininkės Trécy Afonso ir Šeiko šokio teatro šokėjų sukurtas filmas „Po oda“, kuriame unikalus Kuršių Nerijos kraštas bei jo gyvybės trapumas atskleidžiamas per ritmą, pulsaciją ir gamtos bei kūno architektūrą.

 

Žiūrovams filmus dovanoja festivalis „Naujasis Baltijos šokis“ ir LRT.

 

Video anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=eMeayTHJc70&feature=youtu.be

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ nuotr.
Festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ nuotr.