7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Įkvėpti archyvų. Elektroakustiniame balete atgimstantis Stasys Krasauskas

Rengėjų inf.
Nr. 19 (1298), 2019-05-10
Šokis Anonsai
„NewBorn“. Rengėjų nuotr.
„NewBorn“. Rengėjų nuotr.

Grafikas Stasys Krasauskas XX a. pabaigoje buvo labai garsus – dešimtis rekordų gerinantis plaukikas, talentingas aktorius, dainininkas, plunksnos meistras balta plonyte linija juodame fone piešiantis žmonių siluetus ir knygų iliustracijas. Neabejotinai tai buvo vienas mylimiausių ir talentingiausių kūrėjų, kurio darbais žavėjosi ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. 

 

Stasys Krasauskas dalį savo kūrybinio palikimo perdavė amžinam saugojimui Lietuvos literatūros ir meno archyvui – nuostabūs grafikos darbai, įdomūs laiškai ir meniškos fotografijos. Tačiau daugelis XX a. kūrėjų nukeliavo į užmarštį, o pasaulį stebinę darbai nugulė į  albumus ir knygas ar tapo savo laikmetį reprezentuojančiais dokumentais.

 

Lietuvos literatūros ir meno archyvas, siekdamas skatinti jaunus kūrėjus kūrybinio įkvėpimo ieškoti ne tik dabartyje, bet ir praeities artefaktuose, pakvietė keturis skirtingų sričių scenos menų profesionalus tyrinėti bei prisiliesti prie istorijos. Tikslas buvo iš naujo atrasti ir permąstyti tai, kas pamiršta ir per naują kūrybos interpretaciją papasakoti istoriją apie kvapą gniaužiančią vyro ir moters aistrą, persmelktą būties kančios ir žmogiškųjų pradų kovos.

 

Taip gimė projektas „NewBorn“ – modernus pasakojimas apie virpulį iššaukiančius jausmus – meilę ir kančią, persmelktą išgyvenimais ir amžinybės paieškomis.

 

Gegužės 23 d. 19 val. Vilniaus kultūros bare Kablys (Kauno g. 5), keturi meno profesionalai pristato projektą „NewBorn“. Visko daug viename – grafika, baletas, improvizacinis džiazas, elektroninė muzika ir vaizdo projekcijos.

 

Kūno plastika ir baleto žingsneliais kalbės Lietuvos Nacionalinės operos ir baleto teatro šokėjai Marta Navarro Herranz ir Ben Davis (choreografė Vaida Šniurevičiūtė), džiazo ir elektroninės muzikos sintezės ieškos Matas Samulionis ir Andrius Phun Thomas Laucevičius, vaizdo projekcijose grafiko Stasio Krasausko darbus kalbins Verikas Domas.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
„NewBorn“. Rengėjų nuotr.
„NewBorn“. Rengėjų nuotr.