7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Butō šokio teatras „Okarukas“ pristato spektaklį „Senseless“/„Bejausmis“

Rengėjų inf.
Nr. 28 (1265), 2018-09-14
Šokis Teatras Anonsai
Scena iš spektaklio „Bejausmis“ / „Senseless“. F. Pairault nuotr.
Scena iš spektaklio „Bejausmis“ / „Senseless“. F. Pairault nuotr.

Antrąjį sezoną pradedantis butō šokio teatras „Okarukas“ rugsėjo 12 d. Menų spaustuvėje Vilniuje ir rugsėjo 14 d. Klaipėdos kultūros fabrike Tarptautiniame menų festivalyje „Platforma“ pristato spektaklį „Bejausmis“ / „Senseless“.

2017 m. sausį Paryžiuje reziduojanti menininkė Sakurako Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje surengė kūrybines dirbtuves. Studijuodami judesį ir pojūtį, jų dalyviai susibūrė į vienintelį Baltijos šalyse butō šokio teatrą „Okarukas“ ir sukūrė debiutinį spektaklį „Bejausmis“, tų pačių metų kovą pristatytą prestižiniame Paryžiaus teatre „Auditorium Saint-Germain“. Spektaklis gimė iš jaunosios kartos šokėjų pažinties su butō technika, atvėrusia vakarietiškos tradicija sekantiems scenos profesionalams visiškai kitą judesio patirties ir valdymo būdą.

„Butō skiria didelį dėmesį autentiškam šokėjo judesiui ir atidžiai tiria jusles. Atsiverdami dabarčiai, šokėjai priartėja prie pasaulio ir Kito. Tokio patyrimo svarbą akcentuoja ir M. Merleau-Ponty, kurio filosofija tapo spektaklio atrama. „Okarukas“ gimė sujungus iš pažiūros skirtingas, bet daug sąšaukų turinčias kultūrines patirtis. „Bejausmis“ įvardija mūsų veiklos pradžią, filosofiją ir menines nuostatas. Po premjeros Prancūzijoje spektaklį sėkmingai pristatėme Tarptautiniame šokio festivalyje „Aura27“. Džiaugiuosi, kad šiais metais „Bejausmis“ pasieks jau platesnę publiką,  – teigia teatro įkūrėja ir choreografė Sakurako.   

„Bejausmyje“ pinasi butō šokio technika ir mokslinės fantastikos elementai. Pasakojimas apie grupę žmonių be atminties ir pasitikėjimo savo pojūčiais kelia klausimus apie žmogaus prigimtį ir juslinį suvokimą. Choreografinė ateities vizija primena tiesioginės patirties svarbą ir siūlo permąstyti, kokią pasaulio galimybę kuria jūsų kūnas.

„Bejausmio“ pojūčių atmintinė:

Pojūčiai yra asmeniški.

Pojūčiai yra gyvi.

Pojūčiai yra įžvalgūs.

Pojūčiai yra protingi.

Pojūčiai yra prasmingi.

Pojūčiai yra skirtingi.

Pojūčiai gali klaidinti.

 

 „Bejausmis“, butō šokio teatras „Okarukas“ (Lietuva/Prancūzija)

Rugsėjo 12 d. 20.00

Menų spaustuvė, Šiltadaržio g. 6, Vilnius, Juodoji sale

Rugsėjo 14 d. 19.30

Klaipėdos kultūros fabrikas, Bangų g. 5A, Klaipėda

Žymos:
Rengėjų inf.,
Scena iš spektaklio „Bejausmis“ / „Senseless“. F. Pairault nuotr.
Scena iš spektaklio „Bejausmis“ / „Senseless“. F. Pairault nuotr.