7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Tarptautiniame Mairco Scacch)senosios muzikos festivalyje – Agnieszkos Budzińskos-Bennet įkurto ansamblio koncertas

Nr. 11 (1460), 2023-03-17
Muzika Anonsai
„Ensemble Peregrina“. Organizatorių nuotr.
„Ensemble Peregrina“. Organizatorių nuotr.

Kovo 5 dieną prasidėjo renginys, tęsiantis Marco Scacchi festivalio Italijoje tradiciją. Adomo Mickevičiaus institutas (Varšuva) kartu su kitais organizatoriais Vilniuje rengia koncertą, kuriame dalyvaus Agnieszka Budzińska-Bennet, dainininkė ir pianistė, subūrusi tarptautinį kolektyvą „Ensemble Peregrina“.

Tarptautinis Marko Skakio senosios muzikos festivalis pradėtas rengti 2015 m., norint paminėti svarbų Lietuvos kultūrai įvykį. Tas įvykis – XVII amžiuje pastatyta opera „Il ratto di Helena“. Italijoje sukomponuota nauja opera pasiekė Lietuvą anksčiau, nei ją išgirdo melomanai Paryžiuje ar Londone. Festivalį rengia Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai.

Kovo 14 d. vyks Jogailaičių laikų Krokuvos muzikos koncertas. „Music from Cracow in the times of Władysław Jagiełło”, kurį atliks „Ensemble Peregrina“, nukels klausytojus į auksinius Abiejų Tautų Respublikos laikus, kai kultūra klestėjo ir menas buvo puoselėjamas karalių rūmuose.

„Pirmoje savo programos dalyje papasakosime dviejų pagrindinių Lenkijos šventųjų – šv. Adalberto ir šv. Stanislovo iš Ščepanovo [...] – istorijas. Antroje programos dalyje dėmesį sutelksime į giesmes iš garsiojo rankraščio „Kras 52“ [...], kuris dabar laikomas Varšuvos nacionalinėje bibliotekoje [...]. „Ensemble Peregrina“ didelė garbė pristatyti ištraukas iš rankraščio „Kras 52“, kuris ne tik priklauso Lenkijos ir Lietuvos valdovų Jogailaičių dinastijos kultūros paveldui, bet ir yra svarbus vėlyvųjų viduramžių tarpkultūrinių mainų įrodymas“, – sako Agnieszka Budzińska-Bennett.

„Ensemble Peregrina“ koncertas – vienas iš 2023-iaisiais Adomo Mickevičiaus instituto organizuojamų renginių, įtrauktų į daugiametį projektą „Kras 52“.

Koncerto partneris – Lenkijos institutas Vilniuje.

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose veikiantis Nacionalinis muziejus renka, saugo, tyrinėja ir eksponuoja Lietuvos valstybės bei jos valdovų istorijos ir kultūros paveldo vertybes, turtingus ir unikalius archeologijos rinkinius bei Europos meno rinkinius, taip pat taikomosios paskirties vertybes.

 

Žymos:
„Ensemble Peregrina“. Organizatorių nuotr.
„Ensemble Peregrina“. Organizatorių nuotr.