7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pianistinis sausis Paliesiaus dvare

Rengėjų inf.
Nr. 1 (1450), 2023-01-06
Muzika Anonsai
Alexander Paley. Organizatorių nuotr.
Alexander Paley. Organizatorių nuotr.

Sausio mėnesį, dienoms iš lėto ilgėjant, Paliesiaus dvare skambės fortepijonas. Klausytojus kviečiame į du išskirtinius koncertus: laukiame ugningojo fortepijono virtuozo Alexandro Paley solo rečitalio su techniškai sudėtinga ir virtuoziška programa. O sausio gale džiaugsimės „Prancūziškų ir amerikietiškų sonatų vakaru“, kuriame klarnetininkas Rimvydas Savickas ir pianistė Marija Mirovska atliks XX a. kompozitorių žinomas ir retesnes sonatas, atskleisdami subtilų ir daugiaspalvį klarneto ir fortepijono dueto grožį bei XX a. muzikoje sąveikaujančius įvairius praėjusių epochų stilius.

 

Sausio 14 d., 16 val., Paliesiaus dvare – reta proga išgirsti pasaulinio lygio pianisto Alexanderio Paley’aus rečitalį. Šiam atlikėjui publika ploja atsistojusi, o kritikai negaili pagyrų. Jau 1991 m., po pianisto debiuto su JAV Nacionaliniu simfoniniu orkestru, dienraštis „The Washington Post“ A. Paley’aus pasirodymą pavadino „tiesiog nepriekaištingu“, tad ilgainiui atlikėjas ėmė koncertuoti su garsiausiais pasaulio orkestrais. Gausybe svarbių apdovanojimų įvertintas pianistas savo pasirodymus yra surengęs ir visada laukiamas prestižinėse koncertų salėse ir festivaliuose. Bėgant metams, A. Paley žvaigždė negęsta – tarp Niujorko, Paryžiaus ir Vilniaus gyvenantis pianistas kasmet surengia apie 80 koncertų visame pasaulyje. Paliesiaus dvare pianistas atliks D. Scarlatti, M. Clementi, R. Pick‑Mangiagalli ir R. Schumanno kūrinius.

 

Sausio 28 d., 16 val., klausytojų laukia „Prancūzų ir amerikiečių sonatų vakaras“. Klarnetininkas Rimvydas Savickas ir pianistė Marija Mirovska pristatys naują programą, kurioje – XX a. prancūzų ir amerikiečių muzika. Skambės gerai žinomos F. Poulenco ir C. Saint-Saënso sonatos, retai atliekamas L. Bernsteino opusas ir Paliesiaus dvare dar neskambėjusi Aarono Coplando sonata, kuri pirma buvo parašyta smuiko ir fortepijono duetui, bet vėliau paties kompozitoriaus aranžuota klarnetui ir fortepijonui.

 

Klarnetininkas Rimvydas Savickas dar studijuodamas sužibėjo ne viename konkurse: laimėjo laureato vardą Juozo Pakalnio konkurse, tapo tarptautinių konkursų laureatu Suomijoje, Ukrainoje ir Latvijoje. Kaip solistas koncertavo su įvairiais orkestrais, vedė atviras meistriškumo pamokas Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijoje, 2009 m. jam paskirta Lietuvos kultūros tarybos edukacinė stipendija. Charkive, Ukrainoje, gimusi pianistė Marija Mirovska jau vienuolikos metų pirmą kartą grojo su simfoniniu orkestru. Ji nuolat dalyvauja daugelyje tarptautinių muzikinių festivalių, bendradarbiauja su šiuolaikiniais kompozitoriais iš Lietuvos, Rusijos ir Ukrainos, atlieka jų naujus kūrinius. Nuo 2011 m. grodama įvairiuose koncertuose užsienyje, Marija atstovauja Lietuvai būdama Lietuvos muzikų sąjungos nare.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Alexander Paley. Organizatorių nuotr.
Alexander Paley. Organizatorių nuotr.
Marija Mirovska ir Rimvydas Savickas. Organizatorių nuotr.
Marija Mirovska ir Rimvydas Savickas. Organizatorių nuotr.
Paliesiaus dvaras. Organizatorių nuotr.
Paliesiaus dvaras. Organizatorių nuotr.