7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Įsibėgėja Stasio Vainiūno namų 25-asis sezonas

Vaclovas Juodpusis
Nr. 29 (1436), 2022-09-23
Muzika Anonsai

Lietuvos muzikų rėmimo fondo Stasio Vainiūno namai pradeda 25-ąjį koncertinės veiklos sezoną, kurio metu bus atsiliepta į svarbiausius Lietuvos, Vilniaus, pasitinkančio garbingą 700 metų jubiliejų, kultūrinio gyvenimo momentus, susiedami tai su skaudžia žydų genocido praeitimi, pasitelkdami lietuvių, žydų, lenkų, ukrainiečių ir kitų tautų atlikėjus, rašytojų, dailininkų, kompozitorių kūrinius.

Spalio 5 dieną 17.30 val. čia suskambės plataus atgarsio pasaulyje susilaukusi poeto Eduardo Mieželaičio poezija. Kūrybos vakaro „Kad pasauly Lietuva skambėtų...“ (Poeto eilėraščio eilutė) metu išgirsime knygos „Eduardas Mieželaitis tarp Rytų ir Vakarų“ autorę Eleną Baliutytę-Ryliškienę, kuri primins ir literatūros kritiką Vytautą Kubilių, tyrusį lietuvių literatūros ryšius su pasaulinės literatūros procesu, 1979 metais teigusį: „Lietuvių literatūroje dar nebuvo tokio imlaus instrumento, galinčio sugerti „estetinę informaciją“ iš įvairiausių geografinių platumų ir istorinių epochų, ją žaibiškai įsisavinti ir tuoj pat reprodukuoti. E. Mieželaitis panašus į pianistą virtuozą, kuriam prieinamos skirtingiausios partitūros...“ Poeto eiles deklamuos LR Vyriausybės kultūros ir meno premijos ir Kalbos premijos laureatė aktorė Gražina Urbonaitė, o kompozitoriaus Vytauto Laurušo vokalinius kūrinius pagal šio poeto eiles atliks operos solistė Julija Stupnianek-Kalėdienė ir pianistė Giedrė Muralytė. Tuo pat metu pasidžiaugsime, kad reikšmingų vokalinių instrumentinių opusų sukūrė ne tik daugelis mūsų šalies kompozitorių, bet ir ukrainiečiai Myroslav Skoryk, Yulii Meitus, armėnas Sergej Balasanian, kiti.

Tiesiog neišsemiama Stasio Vainiūno amžininkų, mokinių tema, plati jos sklaida, leisianti klausytojams susipažinti su praeities ir nūdienos mūsų kompozitorių bei atlikėjų darbais. Bus pažvelgta ir į Mažąsias Lietuvos kultūros sostines, ir į KT akcentuojamą „Ugdymas kultūra“ veiklą, kai muzikuos Vilniaus miesto ir 5 regionų muzikos mokyklų mokiniai bei jų pedagogai. Į „Kultūros edukacijos“ temą įjungiamas ir Smuikininkų meistriškumo kursų organizavimas, ir Muzikuojančių šeimų trečiadienio vakarai. KT rekomendavus, numatyta preliminari Paramos ukrainiečiams programa, kuri buvo aptarta susitikime su Ukrainos centro vadovu A. Kumža. Bendru sutarimu Ukrainos centras tampa Stasio Vainiūno namų partneriu. Programos unikalumas, patirtis, išliekamoji vertė bus atspindėta ir LMRF rengiamoje knygoje „Tarnauti MUZIKAI pašaukti... Lietuvos muzikų rėmimo fondo 30-ies kultūrinės veiklos metų patirtis“.