7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pažaislio muzikos festivalyje – senosios muzikos novatoriškos interpretacijos

Nr. 25 (1432), 2022-06-24
Muzika Anonsai
Ansamblis „Huelgas“. L. van Eekhout nuotr.
Ansamblis „Huelgas“. L. van Eekhout nuotr.

Liepos 14 d. Lietuvos klausytojų lauks unikali proga susipažinti su 50 metų gyvuojančiu senosios muzikos ansambliu „Huelgas“ (Belgija). Viduramžių ir Renesanso epochų muzika skambės Šv. Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčioje, taip organiškai leisdama klausytojams patirti to laikmečio architektūros ir polifonijos dermę bei gelmes. Koncertas nemokamas.

Belgų dirigentas, muzikologas, meno istorijos tyrinėtojas Paulas van Nevelas „Huelgas“ ansamblį įkūrė 1971 m. ir jam vadovauja iki šiol. Tai – vienas geriausių ansamblių, besispecializuojančių viduramžių ir Renesanso epochų polifoninės muzikos atlikime, pasaulyje garsėjantis išradingomis programomis ir novatorišku požiūriu į senąjį repertuarą. Ansamblis nuolat dalyvauja didžiausiuose senosios muzikos festivaliuose, koncertuoja senovinėse koplyčiose, bažnyčiose ir vienuolynuose, taip savo koncertais tiesdamas tarpdisciplininį tiltą tarp architektūros ir polifonijos. Dvylika ansamblio balsų kuria išskirtinį, be galo gryną skambesį.

Įdomus faktas – jau trečius metus „Huelgas“ organizuoja savo festivalį. Sekminių metu vaizdingame Burgundijos Talanto kaime vykstantis festivalis suteikia daug erdvės muzikiniams eksperimentams, visiškai nežinomo aukščiausio lygio repertuaro pasirodymams ir interaktyviems susitikimams su publika. Festivalis skirtas tik vienam ansambliui, o tai yra absoliuti naujovė muzikos festivalių istorijoje.

Ansamblio parengtos programos grindžiamos giliomis viduramžių ir Renesanso epochų estetikos bei konceptualumo žiniomis. P. van Nevelas tyrinėdamas šimtmečių senumo rankraščius šių dienų pasauliui pristatė tokius Renesanso epochos kompozitorius, kaip Nicolas Gombert‘as, Claude‘as Le Jeune‘as, Johannesas Ciconia, Pierre‘as de Manchicourt‘as ir daugelį kitų, savo kūryboje geriausiai reprezentuojančių to laikotarpio sudėtingą polifoninės muzikos stilių.

Antrą kartą Baltijos šalyje koncertuosiančio ansamblio dainininkas ir projektų vadovas Tomas Phillipsas sakė: „Džiaugiamės galimybe atlikti vokalinę polifoniją Lietuvoje, o programa „Prarasto laiko beieškant“ išryškina nuostabiai turtingą ir įvairų prancūzų-flamandų polifoninį repertuarą ir ne tik jį. Klausytojas bus pakviestas į įspūdingą muzikinę kelionę laiku: nuo baroko laikotarpio, Renesanso epochos iki viduramžių ir atgal. Nekantriai laukiame, kada galėsime pasidalinti šia nuostabia muzikine patirtimi su savo publika Lietuvoje!“.

Koncertą Kaune sudarys dvi simbolinės dalys: pirmoji dalis „Atgal į praeitį“ prasideda Johanno Sebastiano Bacho choralu ir veda klausytojus šimtmečiais atgal iki anonimo giesmės „Laudes regiae“, parašytos apie 800 m. Karolio Didžiojo karūnavimo iškilmėms. Antroji dalis, pavadinta „Iki ateities“, kviečia keliauti priešinga kryptimi – ji prasideda viduramžių muzika ir lydi klausytojus per įvairius muzikos stilius iki J. S. Bacho choralo.

Ansamblio diskografija itin turtinga: joje yra daugiau nei 100 išleistų plokštelių su XIII–XVII a. vokaline bei instrumentine muzika. Jos išleistos žymiausių įrašų kompanijų, tokių kaip „Sony Classical“, „Harmonia Mundi France“, „Deutsche Harmonia Mundi“ ir kt., o norint išvardinti visus kolektyvo pelnytus apdovanojimus prireiktų atskiro lapo.

Žymos:
Ansamblis „Huelgas“. L. van Eekhout nuotr.
Ansamblis „Huelgas“. L. van Eekhout nuotr.