7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Italų smuikininkas Domenico Nordio: „Scena yra mano namai“

LVSO inf.
Nr. 16 (1423), 2022-04-22
Muzika Anonsai
 Domenico Nordio. M. Perulli nuotr.
Domenico Nordio. M. Perulli nuotr.

Balandžio 22 d. Valdovų rūmuose koncertuos vienas žymiausių savo kartos smuikininkų, italų smuiko virtuozas Domenico Nordio. Kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru, diriguojamu Kijevo kamerinio orkestro vyriausiosios dirigentės Natalios Ponomarchuk, smuikininkas atliks Ludwigo van Beethoveno koncertą smuikui D-dur – vieną žymiausių šio žanro šedevrų pasaulyje.

 

D. Nordio smuiką pirmą kartą į rankas paėmė būdamas aštuonerių. „Vieną dieną dėdė ištiesė man instrumentą, klausdamas, gal norėčiau pabandyti. Tądien paėmiau smuiką į rankas ir nebepaleidžiu iki šiol“, – pasakoja D. Nordio. Smuiko virtuozas pirmąjį savo rečitalį atliko būdamas dešimties, o šešiolikos metų laimėjo tarptautinį „Viotti“ konkursą Verčelyje (Italija), kuriam tada pirmininkavo legendinis Yehudi Menuhinas. Po pergalių įvairiuose tarptautiniuose konkursuose pasaulinės karjeros kelią galutinai atvėrė 1988 m. pelnytas Europos „Grand Prix“ – D. Nordio tapo pirmuoju ir vieninteliu italu, pelniusiu šį apdovanojimą.

 

Smuikininkas yra koncertavęs tokiose prestižinėse pasaulio koncertų salėse kaip Milano „La Scala“, Niujorko „Carnegie Hall“, Londono „Barbican Center“, Tokijo „Suntory Hall“ ir daugelyje kitų. D. Nordio koncertavo ir su žymiais pasaulio simfoniniais orkestrais, tokiais kaip Londono nacionalinis, Prancūzijos nacionalinis, Šveicarijos ir kiti. „Scena yra mano namai, ją myliu net labiau negu muziką. Man patinka, kai publika į mane žiūri, manęs klausosi. Žmonės gali sakyti, kad esu genijus arba visiškas nevykėlis – man tai nerūpi. Muzika suteikia galimybę būti scenoje, ir tai svarbiausia“, – sako žymus atlikėjas.

 

D. Nordio su koncertais apkeliavo pusę pasaulio. „Esu koncertavęs maždaug šimte skirtingų valstybių. Mano gyvenimas – tai skrydžiai, viešbučiai ir repeticijos. Esu išvykęs iš namų maždaug 300 dienų per metus. Žinote, kas sunkiausia keliaujant? Tai, kad kiekvieną naktį turiu miegoti ant kitos pagalvės“, – šypsosi D. Nordio. Tačiau pripažįsta, kad tokia yra šios profesijos kaina: „Groti smuiku yra mano darbas. Instrumentas – tai tarsi mediumas, per kurį bendrauju su publika. Jis – visas mano gyvenimas“.

 

Garsiam smuikininkui kelia susirūpinimą pastaraisiais metais įvykę muzikos industrijos pokyčiai. „Prieš tris dešimtmečius, kai pradėjau groti, nebuvo nei kompaktinių diskų, nei „YouTube“ ar „Spotify“ muzikos kanalų. Negalėjai taip paprastai imti ir įrašyti muzikos. Turėjai ateiti į tam tikrą vietą ir jos klausytis, o tada išeiti. Mano nuomone, tai – geriausias būdas klausytis muzikos. Klausytis gyvai ir visiškai panirti į gyvą pasirodymą“, – sakė D. Nordio.

 

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertas „Domenico Nordio griežia L. van Beethoveną“ įvyks 2022 m. balandžio 22 d. 19 val. Valdovų rūmuose. Dirigentai Natalia Ponomarchuk ir Marcas Tardue. Bilietų galite įsigyti Vilniaus kongresų rūmų, „Tiketos“ ir „Teatrai.lt“ kasose.

 

Žymos:
LVSO inf.,
 Domenico Nordio. M. Perulli nuotr.
Domenico Nordio. M. Perulli nuotr.