7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Vasario koncertai Paliesiaus dvare

Rengėjų inf.
Nr. 5 (1412), 2022-02-04
Muzika Anonsai
Viola Brzezińska. Organizatorių nuotr.
Viola Brzezińska. Organizatorių nuotr.

Vasario mėnesį Paliesiaus dvare laukia du gražūs koncertai: vasario 12 d. – pianisto Jurgio Karnavičiaus „Pasimatymas su Philipu Glassu“, o vasario 26 d. – jausmingas dainininkės iš Lenkijos Violos Brzezińskos pasirodymas.

 

Jurgis Karnavičius – vienas žymiausių vyresnės kartos lietuvių pianistų, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius, pastaruosius devynerius metus vadovavęs LMTA Fortepijono katedrai, praeito amžiaus devintajame dešimtmetyje buvo vienas pirmųjų Lietuvos pianistų, pelniusių apdovanojimus prestižiniuose tarptautiniuose pianistų konkursuose (R. Schumanno Cvickau, L. van Beethoveno Vienoje ir kt.). Šalia aktyvios solinės pianisto veiklos, dažnai pasireiškiančios įspūdingomis monografinėmis programomis, J. Karnavičius paliko ryškų pėdsaką kamerinio muzikavimo bei akompanavimo srityse, nuolat koncertuodamas su žymiausiais Lietuvos kameriniais ansambliais ir savo žmona, operos soliste Sigute Stonyte. Pianisto repertuaro branduolį sudaro Vienos klasikų bei romantikų  – R. Schumanno, J. Brahmso, F. Liszto – kūryba, o taip pat prancūzų autorių muzika. Būdamas itin reiklus sau, pianistas nelepina klausytojų dažnais koncertais ar gausybe įrašų, ilgai brandina kūrybinius sumanymus, leisdamas laikui maksimaliai paveikti atliekamą muziką ir suformuoti turtingiausią jos keliamų emocijų spektrą.

Bene taikliausiai J. Karnavičiaus meną po pianisto rečitalio apibūdino Giedrė Kaukaitė: „Gera klausytis stiprios romantinės ir spalvingos impresionistų muzikos, kai skambina intelektuali, harmoninga asmenybė, kuriai orumas ir išmintis – savaime suprantami, gyvenimo tėkmėje kantriai puoselėjami dalykai. Emocijų pakilumas tuomet suskamba ne tik iš širdies, bet ir tauriai, ypač paveikiai, nestokojant brandaus filosofinio žvilgsnio. Tai buvo įsimintinas pavyzdys, kaip jautraus menininko valia išgrynina interpretaciją, atverdama švarų kūrinių pirmapradiškumą, pasiekdama brangų įspūdį, tarsi pažįstamą muziką girdėtume pirmą kartą“ („7 meno dienos“, 2019 11 08).

Šių laikų visuomenėje itin populiarūs tokie žodžiai, kaip „žvaigždė“, „įžymybė“, „legenda“ – dažnai juos vartojame negalvodami apie tikrąją jų prasmę ir svorį, juos nuvarginame ir supaprastiname. Tačiau, naudodami šiuos žodžius prireikus apibūdinti išties ypatingą žmogų, tarsi pajuntame jų pirmapradę, giliausią ir tikriausią reikšmę, apvalytą nuo kasdienybės apnašų. Būtent tai jaučiame, kalbėdami apie amerikiečių kompozitorių Philipą Glassą.

Philipas Glassas dažnai įvardijamas kaip bene garsiausias visų laikų JAV kompozitorius ir neprilygstamas novatorius. Jis gimė 1937 m. ir užaugo Baltimorėje, žydų išeivių iš Lietuvos šeimoje, studijavo Čikagos universitete, Juilliardo mokykloje Niujorke, taip pat mokėsi Aspene pas Dariusą Milhaud. 1964 m. išvykęs į Europą studijavo Paryžiuje pas legendinę pedagogę Nadią Boulanger ir intensyviai bendradarbiavo su sitaro virtuozu ir kompozitoriumi Ravi Shankaru. Grįžęs į Niujorką 1967 m. jis suburia „Philip Glass Ensemble“, su kuriuo ilgus dešimtmečius triumfališkai koncertuoja visame pasaulyje. Taip pat kompozitorius skaito paskaitas, dalyvauja kūrybinėse dirbtuvėse, rengia solo pasirodymus. 

Viola Brzezińska – paskutinio Paliesiaus dvarininko Romualdo Brzezyńskio palikuonė. Šios Lenkijoje itin žinomos atlikėjos pasirodymas Paliesiaus dvare simboliškai apjungs praeities istorijas su dabartimi ir sušildys „Pasagos“ salės akustiką jausmingomis melodijomis.

Dar būdama maža mergaitė Viola Brzezińska dainuodavo visur – jos scena tapdavo žaidimų aikštelės, mokyklos lenta, ligoninės palata, bažnyčia… Pradinėje muzikos mokykloje ji išmoko groti violončele ir fleita. Taip pat lankė vidurinę muzikos mokyklą Varšuvoje. Būdama 17 metų Brzezińska mokėsi vokalo paslapčių ir tobulino savo muzikinius įgūdžius pas vieną populiariausių vokalo mokytojų Lenkijoje Elzbietą Zapendowską.

Pirmą kartą į didžiąją sceną žengė televizijos talentų šou „Szansa na sukces“ (liet. „Sėkmės tikimybė“), kur jos puikus pasirodymas laimėjo pirmąją vietą. 1995 m. Brzezińska laimėjo pirmąją vietą Nacionalinėje lenkų dainų šventėje Opolėje ir kartu su Edyta Geppert ir kitais jaunais atlikėjais išvyko į Izraelį įrašyti dainų, kurias per Kalėdas transliavo Lenkijos televizija. Tais pačiais metais Brzezińska buvo pakviesta atstovauti Lenkijai „Eurovizijos“ dainų festivalyje.

2001 m. Brzezińska buvo apdovanota Didžiuoju prizu jaunųjų talentų festivalyje Rawa Mazowiecka mieste. Tais pačiais metais jai atiteko vieno geriausio lenkų džiazo meistrų Jano Ptaszyno Wroblewskio garbingas paminėjimas džiazo konkurse Lodzėje. Brzezińskos balsas skamba tokių filmų garso takeliuose kaip „Spona“, „Amok“, „Towar“, „Haris Poteris“, „Rožinė pantera“. Ji bendradarbiavo su Robertu Jansonu įrašant jo solo albumą pavadinimu „Trzeci wymiar“.

2000 m. Brzezińska tapo „Saruel“ soliste, įrašė keletą albumų ir koncertavo įvairiose Lenkijos vietose, taip pat Italijoje, Portugalijoje ir Vokietijoje. Taip pat Viola bendradarbiavo su Marcinu Pospieszalskiu, Justyna Steczkowska, Chrisu de Burghu, Davidu Mac Donaldu. 2008 m. gegužės mėn. buvo išleistas pirmasis jos solinis albumas „Przystań“. Tų pačių metų birželį ji įrašė muzikinį vaizdo klipą dainai „Druga po Bogu“.

Brzezińska koncertuoja visoje Europoje (daugiausia Prancūzijoje, Vokietijoje, Lietuvoje, Vengrijoje, Italijoje), taip pat Kanadoje ir JAV. Ji yra patyrusi vokalo mokytoja ir dažnai kviečiama į vokalo dirbtuves įvairioms amžiaus grupėms. Du jos mokiniai laimėjo prizines vietas reikšminguose Lenkijos vaikų dainų festivaliuose.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Viola Brzezińska. Organizatorių nuotr.
Viola Brzezińska. Organizatorių nuotr.
Jurgis Karnavičius. Organizatorių nuotr.
Jurgis Karnavičius. Organizatorių nuotr.
A. Jakšto nuotr.
A. Jakšto nuotr.