7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

LVSO sezono pradžios koncerte rankos traumą patyrusį Nikolajų Luganskį pakeis Alena Baeva

LVSO inf.
Nr. 30 (1395), 2021-10-01
Muzika Anonsai
Alena Baeva. Organizatorių nuotr.
Alena Baeva. Organizatorių nuotr.

Rengdamasis 33-iojo sezono pradžios koncertui, Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras, vadovaujamas meno vadovo ir vyr. dirigento Gintaro Rinkevičiaus, sulaukė liūdnos žinios – su orkestru turėjęs koncertuoti pasaulinio garso pianistas Nikolajus Luganskis patyrė rankos traumą. Vis dėlto orkestrui neįtikėtinai greitai pavyko rasti jį pakeisiančią solistę – spalio 3 d. Nacionalinėje filharmonijoje koncertuos smuiko virtuozė Alena Baeva.

„Galime tik apgailestauti ir atsiprašyti visų N. Luganskio talento gerbėjų – sulaukėme žinios, kad pianistas patyrė alkūnės sausgyslės traumą, dėl kurios šį penktadienį jo laukia operacija ir pusantro mėnesio reabilitacinis gydymas“, – kalbėjo orkestro vadovas Stasys Pancekauskas.

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro sezono pradžios koncerte N. Luganskį sutiko pakeisti smuikininkė Alena Baeva. „Tai – išskirtinio talento ir charizmos menininkė, kurią bus labai džiugu išgirsti Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro sezono pradžios koncerte“, – sakė S. Pancekauskas. A. Baeva sekmadienį Vilniuje atliks Sergejaus Prokofjevo koncertą smuikui Nr. 1.

A. Baeva pasaulį užkariavo įspūdinga technika ir virtuoziškumu – Stradivarijumi griežianti solistė yra laukiama garsiausiose koncertų salėse ir dosniai liaupsinama kritikų. Smuikininkė pasaulinio garso klasikos žvaigždžių buvo pastebėta dar mokydamasi Maskvos P. Čaikovskio konservatorijoje. Šalia savo oficialių studijų 2003 m. A. Baeva Mstislavo Rostropovičiaus kvietimu studijavo Prancūzijoje, o 2007 m. mokėsi Seiji Ozawos akademijoje Šveicarijoje. 2017 m. debiutavusi Lincolno centre Niujorke, smuikininkė susilaukė itin palankių kritikų vertinimų: „A. Baeva scenoje buvo tarsi magnetas. Kerėjo tiek A. Baevos instrumento skambesys, tiek garso turtingumas ir stulbinančiai tikslus intonavimas, o solistės stiprybė ir vidinė ugnis leido jos atliekamam kūriniui suskambėti kaip tikram šedevrui“, – po koncerto rašė žymus žurnalas „New York Classical Review“.

Smuikininkės repertuare šiuo metu yra daugiau nei 40 koncertų smuikui, tarp kurių – ne tik visiems puikiai pažįstami klasikos šedevrai, bet ir mažiau žinomi kūriniai. „Nemėgstu per ilgai užsibūti komforto zonoje. Man pačiai visada įdomu, kas įvyks kitame koncerte. Muzika yra atskiras pasaulis. Pasaulis, kuriame galima pasislėpti ir jaustis visiškai kitaip, ypač jeigu realiame pasaulyje kažkas nesiseka. Muzika suteikia neribotas galimybes. Jei nori pabėgti ir pasislėpti – gali tai padaryti. Jei nori pajusti bendrystę su kitais žmonėmis, perduoti jiems savo mintis, jausmus ir emocijas – tai taip pat įmanoma“, – šypsosi A. Baeva.

Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro sezono pradžios koncertas įvyks 2021 m. spalio 3 d. 17 val. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje. Prieš koncertą 16.1516.45 val. muzikologas Viktoras Gerulaitis pasakos apie D. Šostakovičiaus Aštuntąją simfoniją. Bilietų galite įsigyti Vilniaus kongresų rūmų, „Tiketos“ ir „Teatrai.lt“ kasose.

Žymos:
LVSO inf.,
Alena Baeva. Organizatorių nuotr.
Alena Baeva. Organizatorių nuotr.