7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Legendinė džiazo asmenybė Viačeslavas Ganelinas atvyksta į Vilnių koncertui su simfoniniu orkestru

„Vilniau festivalių“ inf.
Nr. 28 (1393), 2021-09-17
Muzika Anonsai
Viačeslavas Ganelinas. V. Suslavičiaus nuotr.
Viačeslavas Ganelinas. V. Suslavičiaus nuotr.

Džiazo muzikos įžymybė, kompozitorius ir klavišininkas Viačeslavas Ganelinas pasirodys Lietuvoje – vieninteliame koncerte Nacionalinėje filharmonijoje spalio 23 d., kartu su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru. Didžiąją gyvenimo dalį Lietuvoje kūręs ir muzikavęs, o dabar jau ilgą laiką Izraelyje gyvenantis V. Ganelinas specialiai šiam koncertui parašė naują didelį kūrinį klavišiniams ir simfoniniam orkestrui, kurio solo partiją premjeroje atliks pats autorius. Tai bus išskirtinė proga pamatyti ir gyvai išgirsti legendinį menininką.

 

V. Ganelinas – Lietuvos ir Izraelio pianistas, kompozitorius, džiazo muzikantas, pedagogas, legendinio GTČ džiazo trio (V. Ganelinas, V. Tarasovas, V. Čekasinas) įkūrėjas ir narys. Prieš keletą metų V. Ganelinas su GTČ trio kolegomis buvo įvertintas Nacionaline kultūros ir meno premija už Lietuvos džiazo mokyklos kūrimą. Džiazo kritikas Chrisas Kelsey apie GTČ trio yra sakęs, kad tai yra „neabejotinai geriausias laisvojo džiazo ansamblis pasaulyje“.

 

V. Ganelinas jau daugiau kaip 30 metų gyvena Izraelyje, tačiau čia toliau tęsia Lietuvoje pradėtą veiklą – kuria, dalyvauja koncertuose ir džiazo festivaliuose, yra Jeruzalės muzikos ir šokio akademijos profesorius. Per visą tą laiką kūrybiniai ryšiai su Lietuva, Vilniumi nenutrūko, o garsusis V. Ganelino miuziklas „Velnio nuotaka“ iki šiol nepraranda populiarumo ir sėkmingai gyvuoja Lietuvos salėse ir arenose.

 

Ilgametėje V. Ganelino kūryboje – trys operos, muzika daugiau nei 40 spektaklių, 6 miuziklai, koncertai įvairiems instrumentams, daugiau nei 50 dainų ir muzika daugiau nei 60 filmų („Gražuolė“, „Velnio nuotaka“, „Seklio Kalio nuotykiai“, „Riešutų duona“, „Anglų valsas“ ir kt.). Penki filmai su V. Ganelino muzika buvo apdovanoti prizais tarptautiniuose festivaliuose Venecijoje, Stokholme, Barselonoje ir Vašingtone.

 

Nepaprasta ir V. Ganelino biografija. Gimęs Rusijoje, ankstyvoje vaikystėje jis su tėvais perskėlė į Lietuvą, čia baigė konservatoriją kaip pianistas ir kompozitorius. Savo trio V. Ganelinas subūrė iš karto po studijų 1968 metais – drauge su perkusininku Vladimiru Tarasovu ir saksofonininku Vladimiru Čekasinu jie grojo laisvąjį džiazą su klasikinės ir folkloro muzikos elementais. Savo unikaliu stiliumi GTČ trio išgarsėjo toli už buvusios Sovietų Sąjungos ribų. 1976 m. Ganelino trio itin sėkmingai pasirodė žymiajame „Jazz Jamboree“ festivalyje Varšuvoje, tais pat metais išleido savo pirmąjį albumą „Con anima“ (iš viso išleista per 20 albumų). 1980 m. Trio grojimas Berlyno džiazo festivalyje sulaukė itin entuziastingų garsaus džiazo kritiko Joachimo-Ernsto Berendto liaupsių kaip „labiausiai laukinio ir tuo pat metu geriausiai organizuoto bei profesionaliausio laisvojo džiazo pasirodymo“, kokį tik kritikas yra girdėjęs. 1984 m. V. Ganelinas su savo trio koncertavo Jungtinėje Karalystėje, 1986 m. – JAV. 1987 m. jis su šeima išvyko gyventi į Izraelį, tačiau 2001 m. ansamblis vėl susijungė koncertų turui.

 

1999 m. V. Ganelinas įkūrė naują ansamblį „Ganelin Trio Priority“ su saksofonininku Petru Vyšniausku ir perkusininku Klausu Kugeliu. Menininkas bendradarbiauja su daugeliu kitų džiazo ir klasikos atlikėjų, nemažai koncertuoja ir kaip solistas. Šiame koncerte V. Ganeliną kaip tik ir išgirsime solisto amplua – džiazo legenda pasirodys su simfoniniu orkestru, koncerte dalyvaus ir perkusininkas Arkadijus Gotesmanas.

 

Legendinės džiazo muzikos asmenybės Viačeslavo Ganelino koncertas su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru – spalio 23 d. Nacionalinėje filharmonijoje. Bilietai platinami „Kakava.lt“ portale ir Filharmonijos kasoje. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Viačeslavas Ganelinas. V. Suslavičiaus nuotr.
Viačeslavas Ganelinas. V. Suslavičiaus nuotr.