7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Atsinaujinę lietuvių atlikėjų koncertai Italijoje

Neringa Budrytė
Nr. 25 (1390), 2021-06-25
Muzika Anonsai
„ARS Lituanica Duo“: Gleb Pyšniak, Dalia Dedinskaitė. Organizatorių nuotr.
„ARS Lituanica Duo“: Gleb Pyšniak, Dalia Dedinskaitė. Organizatorių nuotr.

Tarptautinis muzikos festivalis „Le strade d‘Europa. Lietuva – Italija“ po pandemijos nulemtos pauzės grįžta į Italijos koncertų sales. XII festivalis bus ypatingas ne tik tuo, kad vėl leis mėgautis gyva muzika, bet ir išskirtinis savo plačia programa. Talentingi Lietuvos atlikėjai „ARS Lituanica Trio“ per 10 dienų Italijoje surengs net 8 koncertus ir pristatys 4 skirtingas programas. Pirmą kartą šiam festivaliui duris atvers ir viena seniausių Romos koncertinių įstaigų Accademia Filarmonica Romana. Apie profesionaliausią Italijos lietuvių rengiamą muzikinį projektą portalui ITLIETUVIAI.IT pasakojo festivalio meno vadovė Nijolė Dorotėja Beniušytė, muzikinius tiltus tarp Italijos ir lietuvos tiesianti daugiau kaip dešimtmetį. 

 

Dvylika metų – tiek skaičiuoja Lietuvos talentus į Italiją vežantis muzikos festivalis „Le strade d‘Europa. Lietuva – Italija“. Nors pandemija net kelis kartus sujaukė festivalio planus, jis pagaliau pasieks klausytojus. Birželio 30 – liepos 10 dienomis Italijoje skamba ir skambės net aštuoni šio festivalio koncertai, jungiantys miestus nuo šalies šiaurės iki pat pietuose esančios Sicilijos. Palermo, Romos, Teramo, Parmos, Paduvos, Buskos ir Serralunga d‘Alba miestų scenose pasirodys  tarptautinių konkursų laureatai, Lietuvoje ir pasaulyje pripažinti, perspektyvūs muzikos virtuozai „ARS Lituanica Trio“ – Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro pirmasis smuikas Dalia Dėdinskaitė, Čiurlionio kvarteto violončelininkas Glebas Pyšniakas ir vienas aktyviausių akordeonistų Lietuvoje Tadas Motiečius.

 

Koncertinio turo Italijoje metu talentingasis trio pristatys net keturias skirtingas programas, skirtas trio, duo ir solo pasirodymams. Unikali, Lietuvos kultūrą reprezentuojanti, programa „Svetimi namai“ Italijos klausytojus kvies atrasti litvakų kompozitorių, tokių kaip Anatolijus Šenderovas, Aaron Copland, George Gershwin, muziką, kurią palydės Matvejaus Vaisbergo tapybos šedevrai, koncerto metu rodomi per projekciją.

 

Palermo publika turės išskirtinę progą išgirsti visame pasaulyje nuskambėjusią unikaliai derančią smuiko ir violončelės muziką. Dalios Dėdinskaitės ir Glebo Pyšniako duetas, Nyderlandų spaudos apibūdinamas kaip „svajonių duo“, klausytojams paruošė išskirtinę programą „Duettissimo“, kurioje skambės įvairių kompozitorių kūriniai: nuo G. F. Händelio, Z. Kodaly ir M. Ravelio iki latvių kompozitoriaus P. Vasko ir lietuvių A. Kačanausko. Daugelį metų kartu pasirodantys muzikantai publiką žavi aukščiausio lygio meistriškumu bei neprilygstamu ansambliškumu, kuris pakeri tiek klausytojus, tiek muzikos kritikus. Patys atlikėjai šią programą priskiria prie vieno intymiausių kamerinio muzikavimo žanro, lygindami ją su moters ir vyro – smuiko ir violončelės – pokalbiu scenoje.

 

Akordeonistas Tadas Motiečius Parmoje ir Paduvoje klausytojams dovanos virtuozinę, solinę programą „Gurmaniškas akordeonas“, vesdamas per amžius, pradedant J.S. Bachu, baigiant dar labai „jaunu“ ir išraiškingu repertuaru akordeonui: nuo E. Griego iki R. Ruggieri ir J. Nuorvala. Pasak atlikėjo, šioje programoje gausu itališkų prieskonių, joje skambės originalūs šiuolaikinės akordeono muzikos opusai, po jų seks gaivinančios nuo Itališko karščio, svajingos E. Griego lyrinės pjesės. Klausytojai išgirs ir žymiąją G. Rossini Figaro kavatiną iš operos „Sevilijos kirpėjas“ bei italų akordeonisto, džiazo žvaigžės R. Ruggieri „Karnavalą“.

 

Liepos 9 ir 10 dienomis festivalis persikels tarp Pjemonto vynuogynų ir kalvų, į Buska ir Serralunga d'Alba meistus, kurs bus pristatyta dar viena programa „Exclusively Piazzolla“. Jos metu skambės legendinės A. Piazzollos melodijos, taip paminint šio garsaus argentiniečių kompozitoriaus 100-ąsias gimimo metines. Ši programa išskirtinė tuo, kad ją trio groja nuo pirmųjų susitikimų, tačiau  atlieka tik ypatingomis progomis. Į šiuos koncertus dažniausiai išperkami visi bilietai, nes tokio trio sąstato atlikimas nėra dažnas.

 

Festivalio meno vadovė, daug metų Italijoje gyvenanti Lietuvos klavesininkė Nijolė Dorotėja Beniušytė portalui ITLIETUVIAI. IT sakė, kad per 12 metų festivalis užaugo, subrendo ir surado daug draugų todėl klausytojams šiemet gali pasiūlyti tikrai išskirtinę programą.

 

„Iš tiesų, šių metų festivalis perėjo visai į kitą lygmenį. Ir šiais metais, po ilgos pandeminės pertraukos, pagaliau galime mėgautis ilgo darbo vaisiais. Bet tai nereiškia, kad jaučiamės pasiekę viršūnę, muzikos ir apskritai meno renginių gyvenimas yra labai dinamiškas ir situacija kiekvienais metais gali netgi radikaliai kisti. Tuo galėjome įsitikinti  pasaulinės pandemijos sukelto sąstingio.

 

Festivalio koncertai Italijoje turėjo nubanguoti dar 2020 metų rudenį, bet planus ir netgi festivalio atlikėjų sudėtį teko koreguoti ir taikytis prie susidariusios situacijos, viską nukelti į vasaros sezoną. Šių metų festivalio sėkmės ir koncertų gausos rezultatas yra dėl suvienytų jėgų – Abrucų, Sicilijos ir Veneto regionų garbės konsulų, Italijos lietuvių bendruomenės, kuri labai aktyviai prisijungė. Na ir, žinoma, nauji festivalio partneriai – Italijos profesionaliosios koncertinės įstaigos ir festivaliai, kurie su dideliu entuziazmu į savo koncertinius sezonus įtraukė festivalio „Le strade d‘Europa. Lietuva-Italija“ koncertus“, – sakė festivalio vadovė.

 

Pasak N. D. Beniušytės, festivalį įsileido tokios Italijos koncertų salės, į kurias patekti nėra lengva.  Pirmieji du „ARS Lituanica Trio“ koncertai įvyko Abrucų regiono, Teramo miesto, pagrindinėje koncertų salėje, bendradarbiaujant su koncertų ir teatro įstaiga „Primo Riccitelli“.

 

Pirmą kartą Lietuvos vardas nuskambėjo ir vienoje seniausių koncertinių įstaigų Romoje Accademia Filarmonica Romana, šiais metais mininčioje 200 metų veiklos jubiliejų. Lietuvos trio su programa „Svetimi namai“ turi garbės užbaigti šios filharmonijos vasaros koncertų ciklą – I Giardini della filarmonica „Musica da amare“.

 

Festivalio meno vadovės teigimu, bendradarbiauti su tokio masto įstaigomis – prestižas ne tik festivaliui, lietuvių atlikėjams, bet ir visam Lietuvos kultūros pasauliui. Būtent lietuviškos kultūros sklaida ir lietuvių jaunosios kartos atlikėjų pristatymas Italijoje yra vienas pagrindinių šio festivalio tikslų.

 

„Šių metų koncertai, tokiame lygmenyje, kurį pavyko pasiekti, nebūtų įvykę, be Lietuvos kultūros tarybos finansavimo ir visapusiškos Lietuvos Respublikos ambasados Italijoje pagalbos. Idėja ir buvo ta – tiesti muzikinius tiltus tarp dviejų šalių. Garsinti Lietuvos vardą ir jos atlikėjus bei kūrėjus. Lietuva, nors ir yra maža šalis, bet turi žvėrišką kultūrinį potencialą. Italų klausytojai yra konservatyvūs muzikos mylėtojai, jiems sunku įsiūlyti šiuolaikinės muzikos repertuarą. Tad ir mes stengiamės atvežti tokias programas, kurios sulauktų publikos simpatijų, bet taip pat ir atlikti lietuvių kompozitorių kūrybą“, – pabrėžė N. D. Beniušytė. 

 

Į turą po Italiją besiruošiantys Lietuvos atlikėjai portalui ITLIETUVIAI.IT sakė, kad po pandeminio sąstingio yra labai pasiilgę gyvo kontakto su publika, todėl šių koncertų labai laukia. „Groti šiame festivalyje po pandemijos reiškia labai daug. Tai – įkvėpimas muzikuoti ir kurti. Koncertas – tai ne tik atlikėjas, atliekama muzika, tai yra taip skambanti salė-erdvė, muziką klausantis klausytojas, emocijos ir glaudus ryšys tarp visų išvardintų koncerto dalyvių, neatsiejamų komponentų. Nors visas pasaulis stengėsi pandemijos metu perkelti koncertus į skaitmeninę erdvę, vis tik gyvų koncertų transliacijos tai negali atstoti. Be galo džiaugiamės, kad galėsime festivalyje pristatyti ne tik visiems gerai pažįstamus muzikos opusus, bet ir retai atliekamus litvakų kompozitorių kūrinius, kuri yra labai svarbi ir neatsiejama Lietuvos kultūros dalis”, – sakė violončelininkas G. Pyšniakas.

 

Jam pritarė smuikininkė D. Dėdinskaitė, pabrėždama, kad atlikėjams tai – pirmasis toks didelis koncertinis turas po ilgos pertraukos. „Labai džiaugiamės, kad pagaliau šis turas Italijoje vyksta. Kaip sakoma, trečias kartas nemeluoja. Pirmiausia koncertai buvo planuoti lapkričio mėnesį, prasidėjęs karantinas gerokai pakoregavo planus. Tuomet išvažiuoti į Italiją jau planavome balandžio mėnesį, tačiau negerėjanti pandeminė situacija nulėmė, kad koncertai buvo perkelti į liepos mėnesį, – pagaliau įvyksiančiu koncertu džiaugėsi atlikėja. – Kiekviena programa yra mūsų pačių sugalvota bei išieškota. Jos visos yra labai skirtingos, nestandartinės ir savaip įdomios. Visas programas jau esame išbandę ne vieną kartą, jos yra labai paveikios, prikausto publiką nuo pradžios iki pabaigos.“

Akordeonistas T. Motiečius tikino, kad į akordeono šalimi vadinamą Italiją visada sugrįžta ypač noriai, o šiemet sugrįžimas esą yra dar ir simboliškas. „Groti šiame festivalyje mums reiškia labai daug. Ši ilga, alinanti ir kartais net bauginanti pandeminė pertrauka pagaliau baigėsi ir po truputį grįžtame į įprastą, koncertinės veiklos kupiną gyvenimą. Dalyvavimas šiame festivalyje ir debiutavimas Italijos prestižinėse scenose mums yra ypač svarbus ir simbolizuoja tam tikrą išsivadavimą iš pandemijos gniaužtų bei suteikia viltį, kad gyvenimas stos į senas vėžias, kuriose gausu naujų projektų, koncertų, o ypač kelionių bei koncertinės veiklos už šalies ribų. Asmeniškai man, šis aštuonių koncertų turas Italijoje su keturiomis skirtingomis programomis yra laukiamiausias ir didžiausias metų įvykis“, – sakė akordeonistas T. Motiečius.

 

FESTIVALIO PROGRAMA

 

Birželio 30 d., Teramo – Primo Riccitelli, Sala Polifunzionale della Provincia. ARS Lituanica Trio „Svetimi namai“

Liepos 1 d., Roma – Accademia Filarmonica Romana, Sala Casella. ARS Lituanica Trio „Svetimi namai“

Liepos 4 d., Parma – MisterBoito, Tadas Motiečius, „Gurmaniškas akordeonas“

Liepos 6 d., Padova – Sala Carmeli, Tadas Motiečius, „Gurmaniškas akordeonas“

Liepos 6 d., Palermo – Palermo savivaldybės reprezentaciniai rūmai Villa Niscemi. ARS Lituanica Duo „Duettissimo“

Liepos 7 d., Palermo - Circolo Unione di Palermo. ARS Lituanica Duo „Duettissimo“

Liepos 9 d., Busca – Teatro Civico di Busca ARS Lituanica Trio „Exclusively Piazzolla“

Liepos 10 d., Alba – Castello di Serralunga d‘Alba. ARS Lituanica Trio „Exclusively Piazzolla“

 

Žymos:
Neringa Budrytė,
„ARS Lituanica Duo“: Gleb Pyšniak, Dalia Dedinskaitė. Organizatorių nuotr.
„ARS Lituanica Duo“: Gleb Pyšniak, Dalia Dedinskaitė. Organizatorių nuotr.
„ARS Lituanica Trio“: Gleb Pyšniak, Dalia Dedinskaitė, Tadas Motiečius. Organizatorių nuotr.
„ARS Lituanica Trio“: Gleb Pyšniak, Dalia Dedinskaitė, Tadas Motiečius. Organizatorių nuotr.
Festivalio meno vadovė Nijolė Dorotėja Beniušytė. Organizatorių nuotr.
Festivalio meno vadovė Nijolė Dorotėja Beniušytė. Organizatorių nuotr.
Tadas Motiečius. Organizatorių nuotr.
Tadas Motiečius. Organizatorių nuotr.