7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Operos genomui“ pateiktos 32 šiuolaikinių operų idėjos

LNOBT inf.
Nr. 22 (1387), 2021-06-04
Muzika Anonsai
Ričardas Šumila. M. Aleksos nuotr.
Ričardas Šumila. M. Aleksos nuotr.

Šiuolaikinė opera įdomi šalies menininkams. Tai liudija net 32 sumanymai, pasiūlyti bendram Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro ir prodiuserinės kompanijos „Operomanija“ projektui „Operos genomas“.

 

Galimybe sukurti šiuolaikinę operą susidomėjo kompozitoriai, režisieriai, rašytojai, performanso menininkai, muzikos atlikėjai ir kitų profesijų kūrėjai. Tarp jų yra ir gerai žinomų vyresnės kartos, ir jaunųjų menininkų, tiek klasikinės muzikos, tiek dramos teatro scenoje besireiškiančių kūrėjų, ir Lietuvoje gyvenančių, ir emigracijoje kuriančių žmonių. Dalis sumanymų autorių yra numatę būsimus bendradarbius, o kiti atviri projekto organizatorių pasiūlymams.

 

Perspektyviausias „Operos genomo“ paraiškas iki 2021 m. birželio 7 d. atrinks projekto vertinimo komisija, kurios nariais sutiko būti teatro kritikas Vaidas Jauniškis, muzikologė Rūta Stanevičiūtė-Kelmickienė, režisierius Gediminas Šeduikis, LNOBT vyriausiasis dirigentas Ričardas Šumila, LNOBT Meninės veiklos departamento vadovė Jurgita Skiotytė-Norvaišienė ir „Operomanijos“ vadovė Ana Ablamonova.

 

„Šiame etape išrinktų sumanymų bus nemažai – orientuojamės maždaug į dvi dešimtis. Atrinktų idėjų autoriai bus kviečiami virtualiems pokalbiams su komisijos nariais, kurių metu bus domimasi įsivaizduojamo kūrinio detalėmis, pasirengimu jį įgyvendinti bei autorių požiūriu į operos žanrą apskritai“, – atskleidžia A. Ablamonova.

 

„Labai apsidžiaugiau pamatęs tokią gausą paraiškų su įdomiomis idėjomis bei koncepcijomis. Tikiuosi, kad visas tolimesnis atrankos procesas leis dar nuodugniau susipažinti su kūrėjais bei jų vizijomis ir atskleis pačius įdomiausius bei verčiausius, kurių idėjas padėsime realizuoti scenoje“, – neslepia R. Šumila.

 

Įdomiausių sumanymų autoriams bus sudėliota individuali kiekvieno kūrinio vystymo strategija ir pradėtas jos įgyvendinimas. Iki 2021 m. pabaigos numatoma parengti kūrinių eskizus, o juos pristačius, įdomiausieji 2022–2023 m. bus realizuoti LNOBT ar bet kurioje kitoje, konkretų sumanymą geriausiai atliepiančioje erdvėje.

 

Projektą „Operos genomas“ ir jį įgyvendinančių įstaigų veiklą remia Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros taryba. 

Žymos:
LNOBT inf.,
Ričardas Šumila. M. Aleksos nuotr.
Ričardas Šumila. M. Aleksos nuotr.