7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Edukacinis Šventosios Cecilijos festivalis augina išlavinto skonio kartą

Rengėjų inf.
Nr. 39 (1360), 2020-11-13
Muzika Anonsai
Festivalio koordinatorė Beatričė Baltrušaitytė-Urmilevičienė. V. Abramausko nuotr.
Festivalio koordinatorė Beatričė Baltrušaitytė-Urmilevičienė. V. Abramausko nuotr.

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai šiemet įprastai rudens sezone rengia edukacinį Šventosios Cecilijos senosios muzikos festivalį. Jau dešimtmetį vykstančio renginių ciklo organizatoriai daugiausiai dėmesio skiria jaunajai kartai. Nuo rugsėjo 10-osios ikimokyklinio amžiaus vaikai lanko Šv. Cecilijos muzikos studiją. Iki gruodžio 5 dienos festivalio renginiuose dalyvaus muzikos mokyklų mokiniai bei mokytojai, o plačioji kultūros bendruomenė turės progą susipažinti su Renesanso šokiu ir etiketu. Pandemija koreguos renginių formatą – jie bus perkelti į Valdovų rūmų muziejaus skaitmeninę erdvę, tačiau nepakeis festivalio planų bei siekių.

 

Šiemet jubiliejinis festivalis ir vėl suburia įvairių meno sričių profesionalus. „Tai, ką siūlo mūsų festivalio komanda, yra aukšto lygio kultūros renginiai vaikams“ – sako festivalio koordinatorė Beatričė Baltrušaitytė-Urmilevičienė. Edukacijas kuriantys menininkai žinių sėmėsi įvairiose Europos šalyse – Prancūzijoje, Šveicarijoje, Ispanijoje, Italijoje ir kitur, negalėdami jų gauti Lietuvoje. Savo profesine patirtimi kviestiniai mokytojai šiandien gali pasidalinti iš Lietuvos istorijos širdies – Valdovų rūmų.

 

Kasmet Šv. Cecilijos festivalis kviečia dalyvius iš sostinės ir kitų Lietuvos miestų. Plečiantis festivalio bendruomenei, kai kurie vaikai jame dalyvauja jau dešimtmetį. „Norėtume, kad su mumis augtų kultūringa, inteligentiška, muzikaliai išprususi karta, kuri vertintų meną, kokybę. Festivalio dalyviai yra būsimi meno mecenatai, kai kurie iš jų pasirinko muzikų kelią, kiti – galbūt būsimi seimo nariai, kurie, manau, supras muzikos ir meno reikšmę“tiki senosios muzikos atlikėja Beatričė Baltrušaitytė-Urmilevičienė.

 

Nuo rugsėjo 10-osios muziejuje veikia festivalio muzikos studija. Vos ketverių metų vaikai kas savaitę čia susipažįsta su viduramžių giesmėmis ir seniausiais dvarų instrumentais, muziką vertinusiais Lietuvos valdovais. Tokios ankstyvos pažinties su senąja muzika būtų norėjusios šios studijos mokytojos. Viktorija Silenkovaitė žinių apie grigališkąjį choralą sėmėsi Prancūzijos Choeur Gregorien de Paris. Mokytoja Ieva Baublytė – Schola Cantorum Basiliensis Šveicarijoje absolventė – šiandien išilginėmis fleitomis groja bene visuose Lietuvos senosios muzikos ansambliuose.

 

Apie festivalio ir muzikų globėją Šv. Ceciliją pasakos lapkričio 14 dieną vyksiantis edukacinis koncertas „Angelų giesmės Šv. Cecilijai“. Tai – vaidmenų žaidimas su muzika, pasakojimu ir lėlėmis, kurį festivalio dalyviai ir vadovai paruošė kartu kaip lygiaverčiai scenos partneriai. Lėles spektakliui sukūrė ne vieną prestižinį tarptautinį apdovanojimą pelniusi knygų dailininkė Monika Vaicenavičienė. Vienas naujausių jos kūrybos pripažinimo ženklų – Italijos vaikų literatūros apdovanojimas „Premio Andersen“.

 

Lapkričio 28-ąją istorinio šokio artistai Jūratė Širvytė-Rukštelė ir Edmundas Žička pristatys Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės laikų šokius, atskleis keletą to laikmečio mandagaus elgesio paslapčių. Prisimenant Žygimanto Augusto 500-ąsiais gimimo metines Renesanso muzikos pažinimui taip pat skirti gruodžio 3 ir 4 dienos kursai, kuriuose kviečiami dalyvauti vyresnių klasių muzikos mokyklų mokiniai ir mokytojai (kursų vadovė – Ieva Baublytė).

 

Gruodžio 5-ąją, karalienės Barboros gimtadienio išvakarėse, vyks paskutinis festivalio koncertas „Muzikinis pasakojimas apie Barborą Radvilaitę“. Skambant Renesanso muzikai, šešėlių teatro lėlės atkurs istoriją apie garbingos Radvilų giminės dukterį Barborą, tapusią Lietuvos didžiąja kunigaikštiene ir Lenkijos karaliene (koncerto dailininkė – Lina Maslenskienė). Paslaptingą menų vyksmą atlikėjai kurs už apšviestos širmos, skleisdami šviesos ir šešėlių burtus.

 

Festivalio partneriai: Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetė muzikos mokykla, kaimų bendruomenė „Viltija“, Lietuvos kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų ugdymo centras.

 

Daugiau informacijos apie festivalio renginius: www.valdovurumai.lt

Žymos:
Rengėjų inf.,
Festivalio koordinatorė Beatričė Baltrušaitytė-Urmilevičienė. V. Abramausko nuotr.
Festivalio koordinatorė Beatričė Baltrušaitytė-Urmilevičienė. V. Abramausko nuotr.
Šv. Cecilijos muzikos studija. V. Abramausko nuotr.
Šv. Cecilijos muzikos studija. V. Abramausko nuotr.
Angelų giesmės Šv. Cecilijai. Ieva Baublytė ir Beatričė Baltrušaitytė-Urmilevičienė. V. Abramausko nuotr.
Angelų giesmės Šv. Cecilijai. Ieva Baublytė ir Beatričė Baltrušaitytė-Urmilevičienė. V. Abramausko nuotr.
Renesanso šokių pamoka. V. Abramausko nuotr.
Renesanso šokių pamoka. V. Abramausko nuotr.
Renesanso muzikos kursai. V. Abramausko nuotr.
Renesanso muzikos kursai. V. Abramausko nuotr.