7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paslaptingasis vokiečių elektroninės muzikos duetas „Dopplereffekt“ atvyko į Vilnių – paskutinis gyvas koncertas prieš visų renginių uždarymą įvyks

Rengėjų inf.
Nr. 38 (1359), 2020-11-06
Muzika Anonsai
„Dopplereffekt“. Organizatorių nuotr.
„Dopplereffekt“. Organizatorių nuotr.

Lapkričio 6-oji – tarsi paskutinė metų diena, po kurios prasidės kitoks gyvenimas. Besibaigiančiame aktualios muzikos festivalyje „Gaida 2020“ šį lapkričio 6 d. vakarą pirmą kartą Lietuvoje koncertuos paslaptingasis Vokietijos elektroninės muzikos duetas „Dopplereffekt“, kuris jau atvyko į Vilnių. Koncerto pradžia Šiuolaikinio meno centre – 20 val. Įžanginį vakaro pasirodymą surengs kylanti lietuviškosios IDM scenos žvaigždė Monikaze. Vyriausybei paskelbus karantiną, tai bus paskutinis gyvai rengiamas koncertas Vilniuje, po kurio ateis gan ilga pauzė.  

 

Tačiau tai dar ne paskutinis festivalio „Gaida 2020“ koncertas, mat dar liko keletas festivalio renginių, kuriuos ketinama gyvai transliuoti internetu, o dar porą koncertų planuojama įgyvendinti koncertų salėse 2021 metų pavasarį. Todėl festivalis prašo sekti informaciją, kuri bus atnaujinama festivalio www.gaida.lt tinklapyje, ir klausytis likusių festivalio koncertų nurodytu būdu.

 

Prieš pat viešojo gyvenimo uždarymą pirmą kartą Lietuvoje lapkričio 6 d. pasirodysianti vokiečių grupė „Dopplereffekt“ atveža futuristinį audiovizualinį gyvosios elektronikos koncertą. Artėjančio karantino kontekste koncerto paantraštė „Žvilgsnis į ateitį“ skamba itin simboliškai: kažin kokia bus toji ateitis?.. Tačiau kad ir koks būtų atsakymas į šį retorinį klausimą, „Dopplereffekt“ pasirodymo metu publika galės pasijusti tarsi legendinėje Berlyno elektroninės muzikos citadelėje „Berghain“, kurio dvasią duetas geba perteikti itin autentiškai.

 

Duetas „Dopplereffekt“ – vieni paslaptingiausių Europos klubinės aplinkos figūrų, itin retai dalijančių interviu. Jų įrašai prieinami tik riboto leidimo vinilo plokštelių pavidalu, kurias leidžia firma „Dataphysix/Detroit“. Muzikos kūrėjai slepiasi po keistais germaniškais pseudonimais, o dainų pavadinimai ir tekstai yra angliški ir sudaro provokuojantį mokslinių, seksualinių ir politinių užuominų derinį.

 

„Dopplereffekt“ muzika yra eklektiška ir neįprasta. Net jei iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad žymiųjų jų pirmtakų „Kraftwerk“ įtaka gana ryški, „Dopplereffekt“ išplėtojo savitą ir įspūdingą garso estetiką, be kurios dabartinė „elektro-hype“ scena neįsivaizduojama. Pastarąjį dešimtmetį duetas yra išleidęs ir sėkmės sulaukusių įrašų Berlyno „Leisure System“ firmoje. Tai – „Tetrahymena EP“ (2013), ypač gerai įvertintas „Hypnagogia 12“ (2014). 2017 m. išėjo „Cellular Automata“ – jų pirmasis ilgai grojantis albumas nuo 2007-aisiais firmos „Rephlex“ išleisto „Calabi Yau Space“. Albumas „Cellular Automata“ atskleidžia šių atlikėjų požiūrį į kūrybą: meninis rezultatas tarsi ignoruoja prieš tai kultivuotos muzikos sukeltus lūkesčius, bet išlaiko neabejotiną „Dopplereffekt“ stiliaus veidą.

 

Nors „Dopplereffekt“ itin retai dalija interviu, prieš keletą metų „Residentadvisor.net“ pavyko pakalbinti dueto atlikėjus – Herr Mueller ir To-Nhan. Paklaustas, kas paverčia elektroninį atlikimą „gyvu“, Herr Mueller atsakė: „Kai sąveikaujama su technologijomis, jos tampa savarankišku elementu, o žmogus tiesiog papildo įvykių seką. Visas procesas yra automatiškas, tik su žmogaus priežiūra.“ O apie praeities, dabarties ir ateities temas jų kūryboje, duetas sako, kad „tai garsovaizdžių ir atskirų garsų interpretacija. Fizinė tikrovė gali būti reprezentuojama per muzikines konfigūracijas ir atmosferą. Muzika su reiškiniais, kuriuos reprezentuoja, privalo turėti santykį 1:1. Kiekvienas tembras, garsas charakterizuoja nuotaiką, objektą, įvykį ir pan.“

 

Paskutinis prieškarantinis koncertas Vilniuje ir vienintelis paslaptingojo elektroninės muzikos dueto „Dopplereffekt“ (Vokietija) pasirodymas Lietuvoje – lapkričio 6 d. 20 val. Šiuolaikinio meno centre Vilniuje. Bilietus platina „BILIETAI.LT“. Festivalį „Gaida 2020“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Žymos:
Rengėjų inf.,
„Dopplereffekt“. Organizatorių nuotr.
„Dopplereffekt“. Organizatorių nuotr.