7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Prancūzų muzikos vakaras „Jei mano eilės turėtų sparnus...“

Rengėjų inf.
Nr. 37 (1358), 2020-10-30
Muzika Anonsai

Reynaldo Hahno dainos eilute Fortepijonų salonas „Organum“ spalio 31 d. 18 val. kviečia į prancūzų muzikos vakarą. Dalyvauja Saulė Šerytė (mecosopranas), Gustas Raudonius (fortepijonas), tekstus (iš prancūzų kalbos vertė Gustas Raudonius) skaito Martynas Berulis.

 

Reynaldo Hahnas (1875–1947) visada puikiai žinojo esąs petit maître – „mažasis meistras“ – kūrėjas, gimęs romantizmo saulėlydyje, ir kuriam buvo lemta glaustis žymiausių kompozitorių amžininkų – G. Fauré, C. Debussy, M. Ravelio ir kt. – šešėlyje. Gimęs Venesueloje, Reynaldo buvo vos trejų metukų, kai Hahnų šeima persikėlė gyventi į Paryžių. Kaip nepaprastai gabus vaikas, jau 6 metų Reynaldo debiutavo žymiajame Princesės Matildos, imperatoriaus Napoleono III pusseserės, salone, kur akompanavo sau J. Offenbacho arijas, o sulaukęs dešimties pateko į Paryžiaus konservatoriją. Ten, be daugelio kitų reikšmingų asmenybių, jį mokė ir būsimasis draugas bei užtarėjas J. Massenet.

 

R. Hahno muzika, kurią sudaro daugiausia dainos, byloja apie Paryžių kaip gyvenimo būdą, amžiams išnykusį, ir, kaip ir M. Prousto pasaulis, atkuriamą tik tomis trumpomis akimirkomis, kai kartu susitinka garsas, vaizdas, skonis, jie pažadiną atmintį, o gal net ir kolektyvinę pasamonę. Tai, kad R. Hahno kūryba atveria duris į praeitį, atidengia praėjusio ištaigingo amžiaus dekadansą – ir yra priežastis, kodėl jo dainos lig šiol neprarado savo klausytojo.

 

Dainininkė Saulė Šerytė (mecosopranas), turi didelę Lied žanro interpretacijos patirtį, įgytą studijuojant Graco menų universitete (Austrija), dalyvaujant tarptautiniuose kamerinės-vokalinės muzikos forumuose Berlyne ir Vilniuje, tobulinant meistriškumą Lied žanro žinovų, tokių kaip prof. J. Ph. Schulze, U. Eisenlohr, A. Bauni, L. Dorfman – kursuose. Dainininkė pelnė specialiąją premiją konkurse „Wagner forum Graz“ ir Tiito Kuusiko tarptautinio kamerinės muzikos konkurso laureatės vardą. Jos scenos partneriais buvo žymūs Lietuvos pianistai koncertmeisteriai: Gražina Ručytė, Nijolė Ralytė, Eglė Kižyte-Ramonienė. Kūrybinė bendrystė Saulę Šerytę sieja su pianistu Donaldu Račiu. Solistė dainavo festivaliuose Austrijoje, Slovėnijoje ir Lietuvoje, koncertavo su Lietuvos kameriniu, Šv. Kristoforo kameriniu, Baltarusijos valstybiniu kameriniu orkestrais (diriguojant Sauliui Sondeckiui, Vaclovui Augustinui, Justusui Franzui, Rolfui Beckui).

 

Pianistas Gustas Raudonius 2015 m. Nacionalinėje M.K. Čiurlionio menų mokykloje baigė fortepijono specialybę su kompozicijos fakultatyvu. 2019 m. VDU Muzikos akademijoje įgijo fortepijono bakalauro laipsnį doc. Donaldo Račio klasėje. Kaip solistas 2016 m. grojo Europos muzikos konkursų jaunimui susinvienijimo (EMCY) organizuotuose koncertuose Vokietijoje ir Liuksemburge, 2017 m. – koncertų serijoje „Visi S. Rachmaninovo etiudai paveikslai“ Lenkijoje ir Lietuvoje, 2018 m. – C. Debussy 100-osioms mirties metinėms dedikuotame projekte „Paplūdimyje su Debussy“ Kauno filharmonijoje bei „Organum“ koncertų salėje Vilniuje. 2017 m. susidomėjo vokiečių romantinės lyrinės dainos žanru Lied, tais pačiais metais su tenoru Ilja Aksionovu pristatė prancūzų kompozitorių dainų programą CD projekte „Jaunieji Vaidilos klasikos talentai“. 2019 m. vasario mėn. Düsseldorfo aukštojoje muzikos mokykloje surengė Lied koncertą su prof. Konrad Jarnot studentais, rugsėjo mėn. Vilniaus paveikslų galerijoje su dainininke Saule Šeryte pristatė programą „Eduardo Mörike's poezija dainose“. Nuo 2019 m. studijuoja Lied akompanavimą Duseldorfo Roberto Schumanno aukštojoje muzikos mokykloje, prof. Hanso Eijsackerso klasėje.

Žymos:
Rengėjų inf.,