7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pažintis su W.A. Mozarto vargonų duetais

Rengėjų inf.
Nr. 35 (1356), 2020-10-16
Muzika Anonsai
Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė ir Vidas Pinkevičius. Organizatorių nuotr.
Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė ir Vidas Pinkevičius. Organizatorių nuotr.

Šeštadienį, spalio 17 d. 18 val. Vilniaus universiteto vargonininkai Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė ir Vidas Pinkevičius VU Šv. Jonų bažnyčioje kviečia pasimėgauti Wolfgango Amadeus Mozarto vargonų duetais. Koncertu „Eine kleine Nachtmusik“ vargonininkai siekia klausytojams suteikti progą pasimėgauti nemirtingais didžiojo muziko kūrybos perlais.

 

Kaip pasakojo Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė, jai labiausiai iš šios programos patinka Mažoji nakties serenada „Eine kleine Nachtmusik“, K. 525.

 

„Iš pradžių buvo nelengva šį nuostabų kūrinį įveikti, nes grojame iš orkestrinės partitūros, kur mūsų abiejų partijos gerokai pinasi. Tačiau pirmos dalies žaismingumas užbūrė ir nepasidavėme pagundai viską mesti ir ieškoti kito kūrinio. Savo praktikavimąsi vasarą transliuodavome gyvai mano „YouTube“ kanale, tad klausytojai gali patys įsitikinti kiek prakaito mums kainavo paruošti šį kūrinį, kuris vainikuos šio vakaro programą“, – pasakojo vargonininkė, kuri taip pat solo pagros Dietericho Buxtehudės Preliudą C-dur, BuxWV 137 bei jo choralus „Nun bitten wir den heiligen Geist“, BuxWV 208 ir “Auf meinen lieben Gott”, BuxWV 179.

 

Pasak Vido Pinkevičiaus, šiuo metu jam didžiausią malonumą teikia W.A. Mozarto Fantazija f-moll, K. 608.

 

„Mozartas originaliai šią fantaziją parašė vargonams mechaniniame laikrodyje. Tai buvo nuostabus XVIII a. technologinis išradimas – muzika atsiranda grojant mediniams fleitiniams vamzdeliams, kuriems muzika būdavo užprogramuojama iš anksto. Turint omenyje dramatišką fantazijos charakterį, kompozitorius yra rašęs, kad tikrais vargonais jį skambėtų daug įtikinamiau“, – mintimis dalijosi V. Pinkevičius, kuris šį vakarą taip pat papuoš Johanno Sebastiano Bacho choralu „Wachet auf, ruft uns die Stimme“, BWV 645 bei savo improvizacijomis šio choralo melodija.

 

Daugelyje šalių koncertuojantys vargonininkai, autoriai ir tinklaraštininkai Vidas Pinkevičius ir Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė yra Vargonavimo paslapčių tinklaraščio, tinklalaidės ir mokymo svetainės, skirtos tūkstančiams vargonininkų iš 89 šalių, kūrėjai. Jie taip pat yra Vilniaus universiteto vargonininkai ir vadovauja universiteto vargonų studijai „Unda Maris“. Per pandemiją vargonų muzikos mylėtojams jie siūlo vargonų muzikos klausytis internetu savo kanaluose „YouTube“ ir „Spotify“ platformose.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė ir Vidas Pinkevičius. Organizatorių nuotr.
Aušra Motūzaitė-Pinkevičienė ir Vidas Pinkevičius. Organizatorių nuotr.