7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paliesiaus dvare – fortepijoninė muzika

Rengėjų inf.
Nr. 33 (1354), 2020-10-02
Muzika Anonsai

Spalio mėnuo Paliesiaus dvare gausus tapybiškos gamtos ir fortepijoninės muzikos – čia jau antrą kartą lankysis subtilioji pianistė iš Prancūzijos Hélène Papadopoulos, nuotaikingą programą atliks Gintaras Januševičius, o desertui – pianisto Phillipe’o Graffino ir smuikininko Justino Šerveniko duetas.

 

Spalio 3 d. Hélène Papadopoulos skambins J.S. Bacho muziką. Pastaruoju metu šiam kompozitoriui Hélène yra dedikavusi visą save. Apie būsimą koncertą pianistė sako: „Nenoriu tiesiog sugroti J.S. Bacho kūrinių publikai – aš noriu, kad modernioji karta pajustų J.S. Bacho muzikos grožį, išties išgirstų ją.“

 

Spalio 11 d. Paliesiaus dvaro svečių laukia geros nuotaikos ir vitaminų dozė. Pianistas Gintaras Januševičius apie būsimą koncertą pasakoja: „2020-ais metais kaip niekad daug kalbame apie sveiką gyvenseną ir imunitetą. Plauname rankas ir perkame vitaminus, rūpinamės sveiku miegu ir stengiamės patirti kuo mažiau bereikalingo streso. Būtent tokia ir yra mano naujausia programa, prisodrinta muzikinio vitamino C – visi jos kūriniai parašyti tonacijoje C-Dur, yra kupini energijos, humoro ir geros nuotaikos.“

 

Spalio 24 d. „Pasagoje“ muzikiniam pokalbiui susitiks smuikininkas iš Prancūzijos Philippe’as Graffinas ir pianistas Justinas Šervenikas. Koncerto programoje  L. van Beethoveno, E. Griego, E. Ysaye ir M. Ravelio kūriniai.

 

Spalio 3 d. – Hélène Papadopoulos (fortepijonas, Prancūzija)

Hélène Papadopoulos yra jautrios sielos pianistė, ieškanti gylio muzikoje ir fortepijono atlikimo mene. Nėra nė vienos detalės, kuria ji nepasirūpina atlikdama kiekvieną kūrinį.

 

Pianistė gimė Paryžiuje. Strasbūro konservatorijoje pradėjo mokytis skambinti fortepijonu – Amy Lin klasę baigė su pagyrimu. Tuomet grįžo į Paryžių ir tęsė savo studijas „École Normale de Musique Cortot“, kur mokėsi pas Jeaną-Marcą Luisada. Vos pradėjus mokytis skambinti, ją kaip mat pakerėjo J.S. Bacho muzika. Hélène repertuare daug barokinės muzikos. Kadangi atlikėja nepaliaujamai ieško naujų žinių bei įkvėpimo šaltinių, yra išleidusi Leonhard Euler (1707–1783) muzikos teorijos veikalą su savo komentarais.

 

H. Papadopoulos dalyvavo meistriškumo kursuose su Sergueï Maltsev, Jean-Jacques Dünki, Charles Rosen. Jai buvo suteiktos „Accademia Musicale Chigiana“ stipendijos Sienos mieste, Italijoje, kur ji studijavo fortepijono meną pas Michele Campanella ir kamerinę muziką su ansambliu „Trio di Trieste“. Hélène įrašė Mozarto sonatą fortepijonui ir smuikui „K380“. Buvo pakviesta groti įvairiuose Europos festivaliuose. Atlikėja groja ir solo, ir su įvairiais ansambliais Europoje ir Šiaurės Amerikoje.

 

Spalio 11 d. – Vitaminas C: Gintaras Januševičius (fortepijonas, Lietuva)

Gintaras Januševičius išgarsėjo 2004-aisiais, tapęs jauniausiu Tarptautinio Monrealio konkurso finalininku, o konkurse paskambintus S. Rachmaninovo Etiudus-paveikslus Op. 39, jį gyrė tokie fortepijono meistrai kaip Jeanas-Philippe’as Collard’as, Kum-Sing Lee, Michelis Dalberto, Benedetto Lupo. Etiudų-paveikslų įrašas netruko apkeliauti viso pasaulio radijo stotis. Netrukus sekė pasirodymai legendinėje Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos Didžiojoje salėje, Barselonos „Palau de la Musica Catalana“, Würzburgo rezidencijoje, Monrealio Wilfrido Pelletier salėje, Madrido Auditorijoje, Šenženio koncertų salėje, Paryžiaus „Salle Cortot“, Berlyno Kapituliacijos salėje ir t. t. Atlikėjas koncertavo daugiau nei su 30-čia orkestrų, solines bei kamerines programas pristatė daugelyje Lietuvos ir Vokietijos miestų, taip pat Niujorke, Vašingtone, Rio de Žaneire, Berlyne, Prahoje, Londone, Paryžiuje, Romoje, Stokholme, Varšuvoje, Dubline, Ciuriche ir t.t. 2017 metais Gintaras Januševičius Klaipėdoje įkūrė vasaros fortepijono akademiją „Klaipėda Piano Masters“, savo muzikinėmis idėjomis bei paskaitų įvairiapusiškumu analogų neturinčią visame pasaulyje.

 

Spalio 24 d. Phillipe Graffin (smuikas, Prancūzija) ir Justinas Šervenikas (fortepijonas, Lietuva)

Prancūzų smuikininkas Phillipe’as Graffinas mokėsi pas šviesios atminties Josephą Gingoldą ir Philippą Hirschhorną. Jis yra plačiai pripažintas kaip prancūziško repertuaro bei retai atliekamos ir šiuolaikinės muzikos atlikėjas.

 

Smuikininkas naujai atliko Chaussono „Poemos“ ir Ravelio „Čigonės“ originalias versijas ir iš užmaršties prikėlė Faure ir anglų kompozitoriaus Samuelio Coleridge-Tayloro koncertus smuikui.

 

Smuikininkas grojo su didžiausiais mūsų laikų muzikais – lordu Menuhinu, M. Rostropovičium, Martha Argerich ir S. Commisiona. Jis nuolat bendradarbiauja su violončelistais Gary Hoffmannu ir Trulsu Morku, pianistais Pascaliu Dovoyonu, Stephenu Kovasevičium, Claire Desert ir „Chilingirian“ kvartetu. Ph. Graffinas yra kamerinės muzikos festivalio „Consonances“ Sant Nazare (Prancūzija) įkūrėjas ir meno vadovas. Jis koncertavo BBC „Proms“ kamerininės muzikos koncertų cikle, buvo keleto kamerinių projektų Londono koncertų salėje „Wigmore“ meno vadovu. Kaip solistas koncertavo Europoje bei su daugeliu Didžiosios Britanijos orkestrų.

 

Ne vienas kompozitorius yra parašęs jam kūrinių: tai – David Matthews, Yves Prin, Vassili Lobanov, Philippe Hersant. Lietuvių kompozitorius Vytautas Barkauskas dedikavo atlikėjui savo koncertą smuikui „Jeux“ bei parašė dvigubą koncertą „Duo Concertante“, skirtą Phillipe ir altistei Nobuko Imai. Nesenai rusų kompozitorius Rodionas Ščedrinas sukūrė koncertą smuikui, trimitui ir styginių orkestrui ir taip pat dedikavo jį Ph. Graffinui.

 

Ph. Graffinas griežia smuiku, kurį Domenico Busano pagamino 1730 m. Venecijoje. Pastaruoju metu smuikininkas dėsto Paryžiaus ir Briuselio muzikos akademijose.

 

Pianistas Justas Šervenikas gimė 1987 m. muzikų šeimoje. Pirmąsias muzikos pamokas gavo aštuonerių, mokėsi B. Dvariono muzikos mokykloje (mokytojos J. Augaitienės klasėje). Nuo 2002 m. mokslus tęsė Nacionalinėje M.K. Čiurlionio menų mokykloje, profesorės V. Vitaitės klasėje. Nuo 2006 m. įstojo į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją prof. V. Vitaitės klasę. 2008–2009 m. studijavo Hanoverio aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje. 2011 m. baigė bakalauro studijas. 2013 m. baigė magistro solisto studijas prof. V. Vitaitės klasėje.

 

Pianistas nuo 2006 m. pradėjo aktyvią koncertinę veiklą. Surengta daug koncertų įvairiuose Lietuvos koncertinėse salėse: Lietuvos Nacionalinėje filharmonijoje, Klaipėdos koncertų salėje, Kauno filharmonijoje bei daugelyje kitų salių. Kaip solistas ar kamerinio ansamblio narys gastroliavo Baltarusijoje, Vokietijoje, Belgijoje, Danijoje, Norvegijoje, Rusijoje, Latvijoje, Estijoje, Didžiojoje Britanijoje, Italijoje, Meksikoje. Grojo kartu su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, Klaipėdos kameriniais orkestrais, Lietuvos kameriniu orkestru, San Luis Potosi simfoniniu orkestru, „Skipton Camerata“.

Žymos:
Rengėjų inf.,