7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Koncertas Holokausto aukoms atminti

Rengėjų inf.
Nr. 29 (1350), 2020-09-04
Muzika Anonsai
Dirigentas Olivier Holt. Organizatorių nuotr.
Dirigentas Olivier Holt. Organizatorių nuotr.

„Pradingusiems nakties rūke“ – koncertas, prisiliečiantis prie gyvo ir aštraus santykio tarp muzikos ir politikos, menant XX a. Europos istoriją. 2020 m. rugsėjo 17 d. 19 val. Vilniuje, Šv. Kotrynos bažnyčioje, skambėsiantys kūriniai bus atlikti pirmą kartą Lietuvoje: Karlo Amadeus Hartmanno koncertas klarnetui, styginių kvartetui ir styginiam orkestrui bei Alexandro Tansmano kūrinys „Triptyque“ styginiam orkestrui. Koncerto kulminacija – žymaus prancūzų režisieriaus Alaino Resnais sukurtas dokumentinis filmas „Nuit et Brouillard“ (Naktis ir rūkas) ir jo muzikos, parašytos kompozitoriaus Hannso Eislerio, gyvas atlikimas.

 

Jau nuo 2010 m., VšĮ „Pax et Bonum“ (Lietuva), bendradarbiaujant su organizacija „Nutilusių balsų forumas“ (Forum Voix Etouffées, Prancūzija), rengia konceptualių programų koncertus, skirtus atrasti ir populiarinti prarastus ar užmirštus nukentėjusių nuo Holokausto autorių muzikinius kūrinius tarptautinėje erdvėje. Šis ruduo – dar viena galimybė tuo įsitikinti.

 

Vienoje scenoje pasirodys Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Modestas Barkauskas, garbės dirigentas Donatas Katkus), klarnetu solo gros Pierre’as Génissonas – vienas geriausių šiuolaikinės prancūzų medinių pučiamųjų mokyklos atstovas, prestižinio Carl Nielsen tarptautinio konkurso laureatas. Taip pat, savo garsų magija koncerto koncepciją papildys jaunas, perspektyvus prancūzų styginių kvartetas „Momentum“, suburtas dirigento ir kompozitoriaus Amaury du Closelio iniciatyva konkrečiai šiam projektui: Noé’as Gubitschas – smuikas, Camille’as Coulletas – smuikas, Ulysse’as Junekas – altas, Pierre’as Schaafas – violončelė. Diriguos Europos profesionalaus orkestro (Orchester Symphonique d'Europe) įkūrėjas bei jo muzikos direktorius Olivier Holtas.

 

„Šis koncertas yra paremtas kompozitorių, kurie nukentėjo nuo nacizmo ar priešinosi jam, kūryba. Jų vardai labai dažnai pamirštami, ir atgaivindami jų darbus šiandien norime prisiminti holokausto aukas ir totalitarizmo kultūrines pasekmes naujausioje Europos istorijoje“ – štai taip apibūdina būsimą programą koncerte turėjęs diriguoti prancūzų dirigentas ir kompozitorius A. du Closelis, kuris dėl nenumatytų aplinkybių atvykti negalės.

 

Pirmoje koncerto pusėje skambės K.A. Hartmanno, kartais vadinamo bene didžiausiu XX a. vokiečių simfoninės muzikos kūrėju, šedevras ir vienas populiariausių lenkų kompozitoriaus A. Tansmano kūrinių styginiam orkestrui. Programą pratęs pirmasis Europoje filmas apie Holokaustą „Nuit et Brouillard“, režisuotas A. Resnais. Kontrastingomis, bet subtiliomis garsų paletėmis klausytojus jis panardins į turbūt baisiausią ir skaudžiausią žmonijos istorijoje įvykusią tragediją. Pagrindinė filmo tema ne įvykių parodymas, bet vykusio proceso tyrinėjimas, tokiu būdu kūrybinės komandos menininkams pasipriešinant tuomet vyravusiai nutylėjimo, užmaršties, kaltės neigimo atmosferai. Resnais Lietuvoje gerai žinomas kaip filmo „Hirošima, mano meile“ režisierius. „Nuit et Brouillard“ muziką sukūrė austrų kompozitorius H. Eisleris, 1938 m. emigravęs į JAV ir ten parašęs muziką 40-čiai Holivudo filmų, iš kurių du buvo nominuoti „Oskarams“.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Dirigentas Olivier Holt. Organizatorių nuotr.
Dirigentas Olivier Holt. Organizatorių nuotr.
Dirigentas Olivier Holt. Organizatorių nuotr.
Dirigentas Olivier Holt. Organizatorių nuotr.