7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Valdovų rūmų muziejus kartu su visais tars „Ačiū, Lietuva!“

LNOBT inf.
Nr. 22 (1343), 2020-06-05
Muzika Anonsai
M. Kaminsko nuotr.
M. Kaminsko nuotr.

Lietuvos žmonėms sėkmingai įveikus pirmąją koronaviruso (COVID-19) pandemijos bangą, Valdovų rūmų muziejaus bendruomenė jungiasi prie 2020 m. birželio 1 d. 17 val. vyksiančios Lietuvos Respublikos Vyriausybės iniciatyvos, kurios tikslas – išlaikyti susitelkimą bei viltį, kad būtų ryžtingai įveikti ir kiti ateityje dar laukiantys iššūkiai.

 

„Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmai visada buvo politikos, administracijos, diplomatijos, o kartu ir kultūros bei meno centras. Tad atkurtuose Valdovų rūmuose veikiantis muziejus iš esmės tęsia buvusias tradicijas, tik kitaip – kaip įvairių valstybės reprezentacinių, tarptautinių, kultūros ir kitokių renginių centras. Atėjus šiltiems orams, daugeliui mūsų keista matyti tuščią Valdovų rūmų Didįjį kiemą, nes tokiu laiku čia netrūkdavo renginių. Tad džiaugiamės galėdami prisijungti prie gražios iniciatyvos, nors trumpam grąžinti gyvybę ir priminti, kokie mes buvome bei tikrai būsime, kartu įveikę visus iššūkius“, – sako Valdovų rūmų muziejaus renginių koordinatorius Vytautas Gailevičius.

 

Lietuvos Respublikos Vyriausybė kartu su partneriais, išreikšdama dėkingumą Lietuvos žmonėms, inicijuoja visuotinę akciją „Ačiū, Lietuva!“ – 2020 m. birželio 1 d. 17.00 val. miestų ir miestelių skveruose, aikštėse arba parkuose, ant administracinių ir kultūros įstaigų stogų skambės muzika visoje šalyje.

 

Kartu su Lietuvos nacionaliniu operos ir baleto teatru prisidėdamas prie šios iniciatyvos, taip pat norėdamas paminėti vasaros sezono pradžią, kai žymiai pratęsiamas ekspozicijų lankymo laikas, Valdovų rūmų muziejus kviečia Didžiajame kieme pasiklausyti ir lietuviškos operos. Laikantis visų saugumo reikalavimų, čia bus surengtas maždaug 15 minučių trukmės koncertas, kurio metu žinomas operų arijas atliks solistai Julija Stupnianek (sopranas) ir Eugenijus Chrebtovas (baritonas), o jiems akompanuos pianistės Lina Giedraitytė ir Olga Eleonora Taškinaitė. Programoje skambės: Dalios arija iš Balio Dvariono operos „Dalia“, Ūdrio arija iš Vytauto Klovos operos „Pilėnai“ bei Erdvilio arija iš italų kompozitoriaus Amilcare’s Ponchielli operos „Lietuviai“.

 

„Beje, opera „Lietuviai“ šią vasarą turėjo išties skambėti Valdovų rūmų Didžiajame kieme. Kol kas neatmetame galimybės, kad operos gerbėjai ją čia ir galės išgirsti, juolab kad esame pasiruošę užtikrinti žmonių saugumą, o karantino sąlygos švelnėja“, – teigia V. Gailevičius.

 

Iš viso iniciatyvoje „Ačiū, Lietuva!“ šiuo metu planuoja dalyvauti daugiau kaip 250 muzikinių kolektyvų iš 36 šalies savivaldybių, bet šis sąrašas nuolat pildomas. Birželio 1 d. įvairiose erdvėse vyksiantys koncertai taip pat bus nufilmuoti, o vėliau šią iniciatyvą primins sukurtas vaizdo klipas.

Žymos:
LNOBT inf.,
M. Kaminsko nuotr.
M. Kaminsko nuotr.