7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Dalį pavasario koncertų Filharmonija kelia į kitą sezoną

LNF inf.
Nr. 15 (1336), 2020-04-17
Muzika Anonsai
D. Matvejevo nuotr.
D. Matvejevo nuotr.

Dėl karantino sustojus viešai koncertinei veiklai, Lietuvos nacionalinės filharmonijos darbas anaiptol nenutrūksta. Klausytojai kviečiami klausytis muzikos Skaitmeninėje koncertų salėje nationalphilharmonic.tv, o dalis neįvyksiančių pavasario koncertų keliami į kitą sezoną.

 

„Kaip ir visi koncertų bei įvairių renginių organizatoriai šiuo metu patiriame didžiulius iššūkius ir išmėginimus. Stengiamės mobilizuotis ir sustabdytos viešos veiklos laiką deramai panaudoti kuo optimalesniam ateities planų sudėliojimui“, – sako Filharmonijos generalinė direktorė Rūta Prusevičienė.

 

Atliepdama muzikos atlikėjų ir klausytojų lūkesčius Filharmonijos vadovybė rūpinasi, kad bene labiausiai laukti koncertai, į kuriuos publika bilietus šluote šlavė, būtų perkelti į kitą sezoną. Ne visais atvejais tai pavyksta, tačiau daliai koncertų jau sėkmingai suderintos kito sezono datos.

 

Antai dviejų iškilių, plačiai ir už savo šalies ribų žinomų pianistų Petro Geniušo ir Danielio Ciobanu „Dvigubas rečitalis“ iš balandžio 1 d. perkeltas į gruodžio 9-ąją. Programoje, kaip ir buvo numatyta, skambės Ludwigo van Beethoveno, Philipo Glasso, Samuelio Barberio ir Maurice’o Ravelio kūriniai.

 

Ludwigo van Beethoveno 250-osioms gimimo metinėms skirtasis Lietuvos kamerinio orkestro ir jo meno vadovo, solisto ir dirigento Sergejaus Krylovo koncertas „Scenoje su Beethovenu“ iš balandžio 4 d. nukeliamas į gruodžio 26-ąją. Tad neišgirdę Filharmonijos scenoje Beethoveno muzikos prieš Velykas, išgirsime ją Kalėdų proga.

 

Perkelta nemažai rečitalių ir kamerinių koncertų. Kovo 25 d. neįvykęs perkusininko Vladimiro Tarasovo ir pianisto Viktoro Paukštelio koncertas „Improvizacija baroko tema“ numatytas kitų metų balandžio 21-ąją. Kovo 29 d. Rasos (smuikas) ir Eglės (fortepijonas) Vosyliūčių „REveransas Beethovenui“ perkeltas į lapkričio 29-ąją. Čiurlionio kvarteto ir pianisto Luko Geniušo koncertas iš balandžio 22 d. perkeltas į gruodžio 29-ąją. Balandžio 26 d. planuotas Ingridos Armonaitės (smuikas), Indrės Baikštytės (fortepijonas) ir Andriaus Žiūros (klarnetas) koncertas „Kontrastai“ keliamas į kitų metų balandžio 25-ąją.

 

Kitą sezoną turėtų nuskambėti kai kurie šį pavasarį planuoti koncertai Trakų pilies Didžiojoje menėje. Kovo 15 d. programa „Romansas su kontrabosu“ keliama į gruodžio 6 d., o balandžio 26 d. koncertas „Lietuvos trombonų projektas ir Loreta Sungailienė“ numatytas kitų metų balandžio 11-ąją.

 

Vieni lankomiausių Filharmonijos renginių – sekmadienių koncertai visai šeimai. Siekiant nudžiuginti šeimas, keli pavasario koncertai irgi sklandžiai keliami į kitą sezoną. Antai kovo 15 d. neįvykusį miuziklą vaikams ir visai šeimai „Sidabrinis Ežerinis“ veikiausiai bus galima pamatyti ir išgirsti gruodžio 20-ąją. Kovo 29 d. turėjusi skambėti ansamblio „Musica humana“ su solistais ir aktore pagal Violetos Palčinskaitės knygą rengta programa „Stebuklinga Mozarto fleita“, tikėkimės, stebuklingai nuskambės spalio 11-ąją. Balandžio 26 d. Filharmonijos Didžiojoje salėje planuota šiauliečių programa „Muzikos garsai iš Saulės miesto“ čia skambės spalio 25-ąją. Motinos dienos progai gegužės 3 d. numatytas spalvingasis Vilniaus „Ąžuoliuko“ muzikos mokyklos mokinių ir mokytojų koncertas „Tau, Mamyte“ keliamas į rugsėjo 27 d., tad mamytės ir visi „Ąžuoliuko“ gerbėjai, viliamės, galės mėgautis muzikaliu rudens derliumi. Didelės sėkmės sulaukusi Lietuvos kamerinio orkestro, dirigento Vilmanto Kaliūno ir aktoriaus Pauliaus Markevičiaus atliekama Andreaso N. Tarkmanno muzikinė pasaka „Trys paršiukai“ vietoj gegužės 17 d. skambės spalio 18 dieną.

 

Balandį Filharmonijoje turėjęs vykti Nacionalinis Balio Dvariono pianistų ir stygininkų konkursas keliamas į kitų metų balandžio pabaigą.

 

Tai anaiptol ne visi koncertai, kurie perkelti į kitą sezoną. Kai kurių galimos datos dar derinamos su atlikėjais ir bus paskelbtos vėliau. Visą 80-ojo sezono rudens repertuarą Filharmonija ketina paskelbti gegužę. Kol kas neaišku, koks gegužės 30 – birželio 18 d. numatyto Vilniaus festivalio likimas. Ieškoma alternatyvių sprendimų, jei karantinas užsitęstų. Tokiu atveju Lietuvos nacionalinė filharmonija drauge su festivalio partneriais stengsis padaryti viską, kad publika galėtų koncertus stebėti internetu.

 

Filharmonijos koncertų lankytojai raginami neskubėti grąžinti bilietų ir matant, kad koncertas perkeliamas, pasinaudoti jais kitą sezoną. Publikai siūloma ir dar viena bilietų galiojimo pratęsimo alternatyva – keisti juos į dovanų kuponus. Naujausia konkrečių koncertų informacija yra nuolat skelbiama interneto svetainėje filharmonija.lt. Kviečiame sekti naujienas. 

Žymos:
LNF inf.,
D. Matvejevo nuotr.
D. Matvejevo nuotr.