7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Paliesiaus dvaro žiemos repertuaras – įvairiems skoniams

Rengėjų inf.
Nr. 2 (1323), 2020-01-17
Muzika Anonsai

Žiemos peizažą Paliesiaus dvare nuspalvins koncertai įvairiems skoniams. Ypatinga akustika garsėjančioje „Pasagoje“ skambės perspektyvaus jauno pianisto atliekama klasikinė muzika, Lietuvos džiazo meistrų kūryba, lyrinės melodijos iš Paliesiaus dvaro palikuonės lūpų ir muzika, atkeliavusi iš kalnuotosios Armėnijos.

 

Sausio 18 d. Paliesiaus dvare skambins jaunasis talentas – pianistas Simonas Miknius, jau pastebėtas ir įvertintas Lietuvoje ir pasaulyje.

 

Vasario 8 d. „Pasagoje“ pasirodys džiazo scenos senbuviai „Shinkarenko Jazz 4N“. Pasak koncerto organizatorių, šis pasirodymas – tai puiki proga pasimėgauti geru džiazu ir pasigrožėti džiazuojančia gamta.

 

Vasario 14 d. – meilės dieną – Paliesiaus dvare lankysis ypatinga viešnia. Dainininkė Viola Brzezińska yra paskutinio Paliesiaus dvarininko Raimundo Brzezynskio palikuonė. Šios Lenkijoje itin žinomos atlikėjos pasirodymas Paliesiaus dvare simboliškai apjungs praeities istorijas su dabartimi ir sušildys „Pasagos“ akustiką jausmingomis melodijomis.

 

Vasario 24 d. čia savo koncertą surengs „Khachaturian trio“ iš Armėnijos. Pasaulio muzikos kritikai aukštai vertina šio trio virtuoziškus pasirodymus, subtilų stiliaus pojūtį, nepriekaištingą garsą, puikų ir gilų muzikalumą. Nuo 2006 m. trio sudėtyje groja Armine Grigoryan – fortepijonas, Karenas Shahgaldyanas – smuikas, Karenas Kocharyanas – violončelė.

 

Simonas Miknius, fortepijonas – sausio 18 d.

Simono Mikniaus muzikinis kelias prasidėjo Kauno „Vyturio“ gimnazijoje, Muzikos skyriuje. Jo pirmoji mokytoja buvo Jolanda Zemlevičienė. Šiuo metu jis mokosi Kauno J. Gruodžio konservatorijoje, mokytojo Motiejaus Bazaro klasėje. Simonas buvo puikiai įvertintas daugybėje pianistų konkursų. Grand Prix laimėtoju tapo „Muzika be sienų”, „Musica pianoforte“ Lietuvoje bei „Палескi агеньчык“ Baltarusijoje. Laureatu tapo „Gradus ad Parnassum“, J. Gruodžio, B. Dvariono ir A. Dvarionaitės konkursuose Lietuvoje, F. Chopino ir L. Godovskio konkursuose Lenkijoje, „Young Virtuoso“ Latvijoje, „Cesar Franck“ Belgijoje, „Virtuosi per musica di pianoforte“ Čekijoje, Richard Vines konkurse Ispanijoje. Kaip solistas Simonas koncertavo su Kauno simfoniniu orkestru, Lietuvos bei VDU kameriniais, Baltarusijos nacionaliniu orkestrais. Simonas ne kartą grojo, LRT kultūra TV kanalo transliuojamo M. Rostropovičiaus gimtadienio koncerte su Šv. Kristoforo orkestru.

 

Už pasiekimus muzikoje Simoną rėmė Roderick F. Tuck ir M. Rostropovičiaus fondai. Atlikėjas tobulinosi M. Rubackytės, P. Geniušo, J. Karnavičiaus, L. Dorfmano, F. Pavri, P. Paleczny, R. Shereshevskaya, R. Plano bei M. Chernyavska meistriškumo pamokose.

 

Akustiniai eskizai: „Shinkarenko Jazz 4N“ – vasario 8 d.

„Shinkarenko Jazz 4N“ – tai naujausia boso virtuozo Leonido Šinkarenkos grupė, debiutavusi 2015-ųjų vasarą ir jau surengusi koncertų ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje, Vokietijoje.

 

Pajutęs poreikį atsinaujinti kūryboje, kvarteto lyderis įtraukė į senų bendražygių kompaniją savo itin vertinamą jaunesnės kartos saksofonininką Janą Maksimovičių. „Sėdėti prie to, kas jau sukurta, neįdomu“, – aiškino pagarsėjęs melodingomis baladėmis Leonidas. Šiam kvartetui jis kuria kitokią negu anksčiau muziką. Kokią – netrukus išgirsime.

 

Leonid Šinkarenko (bosinė gitara) yra viena kertinių Lietuvos džiazo figūrų – bosistas, kompozitorius, grupių vadovas ir festivalio „Nida jazz maratonas“ įkūrėjas. Žinomas kaip akustinio ir elektrinio boso virtuozas, išsiskiriantis jausmingumu ir melodingumu; jo rankose bosas tampa ir jautriu ritminiu pagrindu, puikiu kitų grupės instrumentų pašnekovu, ir vedliu, pasakotoju bei lyriniu herojumi. Kaip kompozitorius, jis išsiskiria iliustratyvumu ir romantiškumu, yra ypač pagarsėjęs savo įsimintinomis baladėmis. Džiazo scenoje debiutavęs 1981 metais su savo mokytojo Vladimiro Čekasino kvartetu, nuo to laiko Šinkarenko grojo su daugybe įvairios krypties muzikantų. 1997 m. debiutavo kaip lyderis su „Leonid Šinkarenko Jazz 4“, tapusiu pagrindu būsimoms jo grupėms – „Jazz 5“, „Jazz 7“, atliekančioms originalias lyderio kompozicijas. Pastaruoju metu bosistas muzikuoja su savo ansambliais bei groja su „Lithuanian Jazz Trio“ ir kt. Šalia koncertinės veikla užsiima pedagogine veikla bei rengia Nidos džiazo festivalį.

 

Vytautas Labutis (saksofonas, klavišiniai) – ryški ir veikli Lietuvos džiazo asmenybė. Grupių lyderis, įvairiapusis kūrėjas, pedagogas, multiinstrumentininkas improvizatorius, grojantis įvairiais pučiamaisiais, klavišiniais (neretai daugiau nei vienu instrumentu tuo pat metu), dainuojantis. Labutis puikus ir laisvose improvizacijose, ir fiksuotose struktūrose, ir kamerinėse sudėtyse, ir dideliuose ansambliuose. Kelią į tarptautines scenas pradėjęs 1982 metais, jis grojo kone su visais Lietuvos džiazmenais, dalyvauja ne viename tarptautiniame projekte, kuria autorinius projektus, vadovauja įvairiems ansambliams. Plačių kūrybinių interesų kūrėjas bendradarbiauja ir su akademinės muzikos kūrėjais, rengia performansus su dailininkais, komponuoja teatrui ir kinui.

 

Jan Maksimovič – saksofonininkas, kompozitorius, pedagogas, grupių lyderis. Pagarsėjęs perfekcionistas ir polistilistinės raiškos meistras, pranokęs savo kartos džiazo muzikus, šiandien vardijamas tarp pačių ryškiausių Lietuvos džiazo kūrėjų. Jis išsiskiria emocionaliu ir brandžiu muzikavimu, nepaprasta kūrybine energija, atidumu kiekvienai skambesio detalei ir sykiu puikiu visumos pojūčiu. Lietuvos džiazo scenoje pasirodęs 1996 metais, nuo to laiko jis muzikavo su garsiausiais Lietuvos džiazo kūrėjais. 2002 m. Janas Maksimovičius debiutavo kaip lyderis ir kompozitorius ir nuo to laiko daugiausia muzikuoja su savo grupėmis: trio, kvartetu, kvintetu „Riot“. Jis taip pat groja solo ir su akademinės muzikos atlikėjais.

 

Linas Būda (būgnai, perkusija) – vadinamas legendiniu  Lietuvos roko ir metalo scenos atstovu, tačiau bene labiausiai yra išgarsėjęs kaip džiazo perkusijos meistras. Nuo 1994 metų jis yra nuolatinis Dainiaus Pulausko grupių narys, pasirodė su jomis 120 džiazo festivalių įvairiuose pasaulio žemynuose. Būgnininkas nuolat dalyvauja televizijos projektuose, groja legendinėje roko grupėje „Antis“.

 

Su meile Paliesiaus dvarui: Viola Brzezińska, vokalas – vasario 14 d.

Dar būdama maža mergaitė Viola Brzezińska dainuodavo visur – jos scena tapdavo žaidimų aikštelės, mokyklos lenta, ligoninės palata, bažnyčia… Pradinėje muzikos mokykloje ji išmoko groti violončele ir fleita. Taip pat lankė vidurinę muzikos mokyklą Varšuvoje. Būdama 17 metų Viola mokėsi vokalo paslapčių ir tobulino savo muzikinius įgūdžius pas vieną populiariausių vokalo mokytojų Lenkijoje Elzbieta Zapendowska.

 

Pirmą kartą į didžiąją sceną žengė televizijos talentų šou „Szansa na sukces“ (liet. vert. Sėkmės tikimybė), kur jos puikus pasirodymas laimėjo pirmąją vietą. 1995 m. Viola laimėjo pirmąją vietą Nacionalinėje lenkų dainų šventėje Opolėje ir kartu su Edyta Geppert ir kitais jaunais atlikėjais išvyko į Izraelį įrašyti dainų, kurias per Kalėdas transliavo Lenkijos televizija. Tais pačiais metais Viola buvo pakviesta atstovauti Lenkiją Eurovizijos dainų festivalyje.

 

2001 m. Viola buvo apdovanota didžiuoju prizu jaunųjų talentų festivalyje Rawa Mazowieckoje. Tais pačiais metais jai atiteko vieno geriausio lenkų džiazo meistrų Jan Ptaszyn Wroblewski garbingas paminėjimas džiazo konkurse Lodzėje. Violos balsas skamba tokių filmų garso takeliuose kaip „Spona“, „Amok“, „Towar“, „Haris Poteris“, „Rožinė pantera“. Ji bendradarbiavo su Robert Janson įrašant jo solo albumą pavadinimu „Trzeci wymiar“.

 

Viola koncertuoja visoje Europoje (daugiausia Prancūzijoje, Vokietijoje, Lietuvoje, Vengrijoje, Italijoje), taip pat Kanadoje ir JAV. Ji yra labai patyrusi vokalo mokytoja ir dažnai kviečiama į vokalo dirbtuves įvairioms žmonių grupėms. Du jos mokiniai laimėjo prizines vietas reikšminguose Lenkijos vaikų dainų festivaliuose.

 

„Khachaturian trio“– vasario 24 d.

„Khachaturian trio“ gyvuoja jau 20 metų ir yra apkeliavęs didžiąsias pasaulio scenas – „Musikverein“ Vienoje, „Laiezhalle“ Hamburge, „Gewandhaus“ Leipcige, „Gasteig-Philharmonie“ Miunchene, „Purcell Room“ Londone, „Suntory Hall“ Tokijuje, „Koerner Hall“ Toronte.

 

Trijulė dalyvavo daugelyje prestižinių festivalių, pavyzdžiui, „Festival de las Artes“ (Kosta Rika), „International Cervantino“ (Meksika), „Russiche Kammermusikfest“ Hamburge, taip pat Maltos tarptautiniame muzikos festivalyje. Trio pasirodymai dažnai transliuojami per televiziją ir radiją. Muzikantai įrašė devynis kompaktinius diskus, skirtus armėnų ir rusų muzikai, įskaitant kompaktinę plokštelę su kompozitoriaus Alexey Shor muzika, kurią išleido įrašų studija „Sony“, Alexandre Arutyunyan muzikos kompaktinį diską, dvigubą kompaktinį diską, skirtą Aram Khachaturian kamerinei muzikai ir pan.

 

Trio nariai užsiima pedagogine veikla, rengia meistriškumo kursus Armėnijos regionų muzikos mokyklose. Trio aktyviai koncertuoja, per šiuos metus surengė apie 70 koncertų. Trio repertuaras apima platų muzikos stilių spektrą. Taip pat muzikantai glaudžiai bendradarbiauja su šiuolaikiniais kompozitoriais.

Žymos:
Rengėjų inf.,