7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvių dienos Norvegijoje su NIKO

Ieva Kananavičiūtė
Nr. 42 (1321), 2019-12-20
Muzika Kronika Anonsai
NIKO ir ambasadorius Jonas Paslauskas. G. Rabikauskytės nuotr.
NIKO ir ambasadorius Jonas Paslauskas. G. Rabikauskytės nuotr.

Šių metų gruodžio 13–14 dienos tiek Lietuvoje, tiek Norvegijoje gyvenantiems lietuviams buvo neeilinės. Lietuvos Respublikos ambasada Norvegijos Karalystėje pirmą kartą surengė tautiečius vienijantį renginių ciklą „Lietuvių dienos Norvegijoje 2019“. Anot Lietuvos Respublikos ambasadoriaus Norvegijos Karalystėje Jono Paslausko, Lietuvos ir Norvegijos bendradarbiavimas vyriausybiniu lygiu yra puikus, tačiau matome, kad per 30 metų šalių savivaldų susitarimai yra išblėsę. Todėl „Lietuvių dienų Norvegijoje 2019“ tikslas – suteikti impulsą bendradarbiavimui tarp savivaldų, padėti atrasti perspektyvas, kurios būtų naudingos ir lietuvių bendruomenėms Norvegijoje, ir grįžtantiems į Lietuvą. Dvi dienas trukę renginiai subūrė Lietuvos ir Norvegijos savivaldų merus ir vicemerus, lietuvių bendruomenių ir lituanistinių mokyklų Norvegijoje atstovus, Lietuvos Respublikos garbės konsulus Norvegijoje, įvairių institucijų bei abiejų valstybių „Rotary“ verslo klubų atstovus (plačiau apie renginių programą internetiniame tinklalapyje www.no.mfa.lt/no/lt/). Dviejų dienų diskusijų, renginių ir seminarų ciklą vainikavo Naujų Idėjų Kamerinio Orkestro (NIKO) koncertas Šv. Olafo katedroje, subūręs daugiau nei 300 vietinės bei lietuviškosios publikos atstovų. „Šis koncertas ne tik proga padėkoti visiems už bendradarbiavimą ir pagalbą, bet ir laikas, kai visi galime susiburti prieš gražiausias metų šventes, muzikos paveikumo pagalba pajusti pozityvius jausmus bendruomenėje, kultūroje, tautoje“,  – koncerto atidarymo kalboje teigė LR ambasadorius Norvegijoje J. Paslauskas.

 

NIKO, 2006 m. įkurtas kompozitoriaus Gedimino Gelgoto, visame pasaulyje žinomas modernią ir populiariąją klasikinę muziką atliekantis kolektyvas, publikos pamiltas dėl originalių G. Gelgoto kompozicijų ir išskirtinės atlikimo koncepcijos. Gruodžio 14-osios popietę Augusta Jusionytė (smuikas) Agata Ursul (smuikas), Julija Ivanovaitė (smuikas, altas), Deividas Dumčius (violončelė), Vincas Bačius (kontrabosas) bei orkestro meno vadovas G. Gelgotas, koncerte skambinęs fortepijonu, klausytojams atliko vieninga neoklasikine bei minimalistine stilistika pažymėtą koncerto programą. Koncertą kolektyvas pradėjo šiuolaikinio britų kompozitoriaus Marxo Richterio rekomponuoto Antonio Vivaldi ciklo „Metų laikai“ dalių „Žiema“ ir „Pavasaris“ ištraukomis ir tęsė minimalistinėmis originaliomis G. Gelgoto kompozicijomis įvairioms atlikėjų sudėtims: „Transitory“ styginių orkestrui ir fortepijonui, „To the Skies“ solo kontrabosui ir fortepijonui, kompozitoriaus aranžuotu Hildegardos von Bingen Viduramžių choralu styginių orkestrui. Koncerto pabaigoje skambėjo jau embleminiais tapę G. Gelgoto kūriniai styginių orkestrui „Never Ignore the Cosmic Ocean“ bei „Extracadenza“. Kaip ir būdinga NIKO pasirodymams, dauguma kūrinių buvo papildyti vokaliniais bei choreografiniais elementais, puikiai išpildžiusiais katedros erdvės teikiamas akustines ir orkestro išsidėstymo galimybes. Būtent Šv. Olafo katedra nulėmė nuosaikų programos skambesį. NIKO orkestro veiklą stebinti publika yra įpratusi stebėti orkestro koncertus, papildytus ekspresyviais šviesos efektais bei klausytis kolektyvo atliekamos muzikos koncertų salėms būdingos akustikos fone, o katedra pasiūlė kiek kitokį, nei įprasta, koncerto konceptą.

 

Norvegijos publikai G. Gelgotas ir NIKO jau pažįstami: atlikėjai keletą metų dalyvauja pretižiniame muzikos festivalyje „Festspillene i Elverum“ Elverume, bei antrus metus koncertavo norvegų smuiko žvaigždės Mari Samuelsen kalėdiniuose koncertuose Furnes bažnyčioje Hedmarke. Norvegijos dienraštis „Hamar Arbeiderblat“ po pasirodymo minėtame festivalyje 2016 m. apie NIKO atsiliepė itin pozityviai, rašydami, jog „tai buvo nauja, netradicinė kamerinė muzika ir ... o Dieve, kokia puiki (cool) ji buvo! Tai yra muzika, atspindinti mūsų laiką ir pajėgi kreiptis į kur kas platesnę auditoriją.“ Orkestro meno vadovas Gediminas Gelgotas, paklaustas, kokios emocijos bei įspūdžiai kilo po apsilankymo Norvegijoje, šį kartą teigė: „Dažnai atstovaujant Lietuvai įvairių diplomatinių misijų metu tenka aplankyti daugybę Lietuvos ambasadų įvairiose šalyse. LR ambasada Norvegijos Karalystėje nudžiugino visais atžvilgiais – visų pirma, yra įsikūrusi gražiose patalpose puikioje vietoje Oslo mieste. Buvome šiltai sutikti ambasados darbuotojų ir gerbiamo ambasadoriaus Jono Paslausko. O publika, jautėme, tikrai laukė koncerto ir katedra prisirinko pilnutėlė – tai visuomet labai pradžiugina.“ 

 

Uždavus klausimą apie savo tautinės tapatybės suvokimą, G. Gelgotas atsakė, kad tiek jis, tiek visas NIKO kolektyvas save tvirtai laiko Lietuvos piliečiais ir visuomet džiugiai atlieka jiems dažnai pavedamą šalies atstovavimo misiją. Taip pat pateikė mintį, jog „dirbant meno bei muzikos srityje, ryškios tautiškumo ir valstybingumo ribos neegzistuoja. Būdami Lietuvos muzikantais, iš tiesų esame ir viso pasaulio muzikai“. Norvegijos lietuviams maestro linki savomis išgalėmis ir galimybėmis prisidėti prie Lietuvoje vykstančių procesų ir palikti šiek tiek energijos ir savo gimtojoje šalyje.

 

G. Gelgotas ir NIKO džiaugiasi jau kasmet grįždami koncertuoti į Norvegiją, kartais net ir po kelis kartus. Tuo tarpu, pirmą kartą, už mėnesio, NIKO atveš norvegų muzikos pasidižiavimą, užkariausiantį ir Lietuvos publikos širdis. Jau sausio 22–23 dienomis Vilniuje ir Klaipėdoje NIKO pasirodys su pasauline norvegų trimito žvaigžde Ole Edvardu Antonsenu.

NIKO ir ambasadorius Jonas Paslauskas. G. Rabikauskytės nuotr.
NIKO ir ambasadorius Jonas Paslauskas. G. Rabikauskytės nuotr.
NIKO koncerto akimirka. G. Rabikauskytės nuotr.
NIKO koncerto akimirka. G. Rabikauskytės nuotr.
NIKO koncerto akimirka. G. Rabikauskytės nuotr.
NIKO koncerto akimirka. G. Rabikauskytės nuotr.
NIKO vadovas Gediminas Gelgotas. G. Rabikauskytės nuotr.
NIKO vadovas Gediminas Gelgotas. G. Rabikauskytės nuotr.