7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Klasika visiems“ kviečia išgirsti modernios klasikos opusą

Rengėjų inf.
Nr. 39 (1318), 2019-11-29
Muzika Anonsai
„Klasika visiems“
„Klasika visiems“

Šimtų atlikėjų balsais suskambėsiantis projektas „Klasika visiems“ šiemet kviečia pasiklausyti moderniosios klasikos. Gruodžio 7 d., 19 val. Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje išgirsime šiuolaikinio norvegų kompozitoriaus Ola Gjeilo „Saulėtekio mišias“ (angl. „Sunrise Mass“), kurias kartu su Vilniaus universiteto chorais „Pro musica“, „Gaudeamus“, „Virgo“ ir Naujų idėjų kameriniu orkestru atliks apie 350 internetu užsiregistravusių dalyvių ir 230 Vilniaus universiteto choristų.

 

„Klasika visiems“ dalyviais tapti gali visi muzikos raštą pažįstantys, muzikavimo patirties turintys ir norintys gyvai muzikuoti klasikinės muzikos entuziastai. Užsiregistravę ir savarankiškai pasimokę, vėliau, po vienos dienos repeticijų kartu su visais dalyviais, vakariniame koncerte jie klausytojams pristato savo darbo rezultatus. Šiemet edukacinio projekto dalyvių ir klausytojų laukia naujovė – organizatoriai parinko modernų šiuolaikinį kūrinį.

 

„Atėjo eilė „paragauti“ šiuolaikines muzikos stilistikos. Iki šiol „Klasika visiems“ dalyviai puikiai susidorodavo su labai nelengvais uždaviniais garsiose klasikos partitūrose, todėl išdrįsome paimti ir vieną populiariausių šiuolaikinių opusų,“ – sakė VU chorų vadovė ir projekto sumanytoja Rasa Gelgotienė. Dirigentė taip pat pabrėžė, kad „kūrinyje teks derinti sudėtingesnės harmonijos akordus, iššūkiu taps ir daugiabalsumas, vietomis siekiantis net 12 balsų“.

 

„Saulėtekio mišios“ prašytos 1978 m. gimusio, šiuo metu Niujorke gyvenančio ir kuriančio jauno norvegų kompozitoriaus Ola Gjeilo. Šiame keturių dalių dviem mišriems chorams ir styginių orkestrui parašytoje pjesėje, kompozitorius metaforiškai vaizduoja žmogaus dvasinę kelionę nuo gimimo iki brandos, tapimo suaugusiu. 2007 m. sukurtos mišios per keletą metų taip išpopuliarėjo, kad pelnytai gali pretenduoti į modernios chorinės klasikos favorito titulą.

 

Apie pasirinkto kūrinio populiarumą byloja ir išskirtinis besiregistruojančių aktyvumas. Registracija į projektą, pasibaigė vos prasidėjusi – sopranų ir altų balsams skirtos vietos užsipildė vos per parą nuo registracijos paskelbimo. Tačiau organizatoriai praneša, kad tenorams ir bosams vietų dar liko, jie dar gali suskubti registruotis. Pasirengimo projektui repeticijos prasidės gruodžio 7 d., 10 val. Šv. Jonų bažnyčioje.

 

Šiemet „Klasika visiems“ dalyviams talkins ir pirmoje koncerto dalyje savo repertuaro programą atliks Naujų idėjų kameriniu orkestras (NIKO). 2006 m. kompozitorius Gedimino Gelgoto įsteigto kolektyvo koncepcijos unikalumą stipriai sąlygoja pati G. Gelgoto muzikinė kalba, kurioje klasikinė muzika persipina su subtiliomis populiariosios muzikos užuominomis. Ypatinga kompozitoriaus sumanymo dalis – minimalistinės choreografijos elementai, pratęsiantys muzikinę mintį. Be to, NIKO koncertų magiją padeda kurti atlikimas mintinai, naudojant balsus ir neįprastas muzikos atlikimo technikas. Kitaip tariant, žiūrovas stebi gyvą, improvizuotą kompozitoriaus vizijos išsipildymą, ištirpdantį ribas tarp eksperimentinio, minimalistinio šiuolaikinio meno bei populiariosios muzikos.

 

„Klasika visiems“ yra sumanymas, įtraukiantis daugybę žmonių, suteikiantis jiems galimybę tapti muzikos atlikimo proceso dalimi, kiekvienam primenantis apie muzikavimo džiaugsmą ir jo ypatingumą. Todėl mums, muzikos profesionalams, tai taip pat yra laukiamas įvykis, kažkas, ką nekantraujame išvysti ir patirti“, – sakė NIKO steigėjas G. Gelgotas.

 

„Klasika visiems“ – labai atviras projektas, suburiantis įvairiausių socialinių sluoksnių ir amžiaus grupių atstovus. Universalia muzikos kalba įveikiamas net ir kalbos barjeras. Unikalaus muzikinio projekto „Klasika visiems“ tikslas – klasikinę muziką ir dainavimą mėgstančius žmones įtraukti į gyvą muzikavimą, priartinti juos prie klasikinės muzikos lobyno, bendrame skambesyje suvienyti visų mėgstančiųjų muziką balsus ir skleisti kūrybingo bendradarbiavimo idėjas.

 

Jau aštuntą kartą rengiamas projektas pamažu tapo tradicija ir įsitvirtino šalies muzikinėje scenoje. Nuo projekto įgyvendinimo pradžios 2012 m. jo dalyviai jau atliko visą pluoštą didžiųjų chorinės klasikos partitūrų, tarp kurių: klasicizmo genijaus W. A. Mozarto „Requiem“, italų baroko meistro A. Vivaldi „Magnificat“, romantizmo idealisto F. Schuberto Mišias G-dur, prancūzų romantiko G. Fauré „Requiem“, vokiečių kompozitoriaus C. Orffo „Carmina Burana“ ir spalvingąją C. Saint-Saenso „Kalėdinę oratoriją“.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
„Klasika visiems“
„Klasika visiems“
Naujų idėjų kamerinis orkestras (NIKO)
Naujų idėjų kamerinis orkestras (NIKO)