7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Festivalis „Muzikos ruduo“ kviečia tyrinėti lietuvių muzikos žvaigždyną

Rengėjų inf.
Nr. 37 (1316), 2019-11-15
Muzika Anonsai
T. Tereko nuotr.
T. Tereko nuotr.

Likus vos kelioms dienoms iki šiuolaikinės lietuvių muzikos festivalio „Muzikos ruduo“ starto, kavinėje „Strange Love“ įvyko priešfestivalinis susitikimas. Šiemet festivalis visą savo dėmesį skiria Nacionalinės premijos laureatų kūrybai ir kviečia pažinti #KuriančiusMuzikosIstoriją – kompozitorius, kurių kiekvienas įdėjo vertingą ir originalų indėlį į lietuvių muziką.

 

Susitikime dalyvavo Nacionalinės premijos laureatas, kompozitorius Šarūnas Nakas ir festivalio meno vadovas Robertas Bliškevičius, kurie kalbėjosi apie kultūros politiką, kompozitorių Anatolijų Šenderovą ir žydų kultūrą Lietuvoje, kodėl žodį kompozitorius lietuvių kalboje reikėtų keisti į kompozitorė ir apie Nacionalinės premijos reikšmę Lietuvos kultūrai ir pačiam menininkui. „Kūrybos ši premija niekaip nepaveikia – nieko neprideda ir neatima. Ir gerai, nes ne tokie dalykai turėtų veikti kūrybą”, kalbėjo Š. Nakas. „Man patinka, kai premiją gauna kažkas, kas provokuoja kultūrinį nerimą“, teigė kompozitorius, lietuvių kūrėjų kontekste išsiskiriantis radikaliu, avangardiniu mąstymu.

 

Taip pat festivalis įprasmins šiemet pavasarį išėjusio kompozitoriaus A. Šenderovo atminimą. Lapkričio 19 d. Vilniaus choralinėje sinagogoje „Muzikos rudenį“ vainikuos koncertas „Švęsti“, simboliškai kviečiantis džiaugtis gyvenimu ir jį švęsti, kol esame gyvi. Žymūs lietuvių atlikėjai atliks keturis šio autoriaus kūrinius, kuriuose atsiskleidžia subtiliai užkoduotos žydų kilmės kompozitoriaus šaknys.  „Dabar turime tai, ko pas mus lig šiol nebuvo – A. Šenderovas prikėlė Lietuvoje žuvusios žydų kultūros pasaulį. Naudodamasis senųjų raštų klodais, jis sukūrė savitą mitologinį pasaulį, kuris sėkmingai skamba, mėgstamas tiek atlikėjų, tiek publikos“, apie A. Šenderovo indėlį į Lietuvos kultūrą svarstė Š. Nakas.

 

Susitikimo metu festivalio meno vadovas R. Bliškevičius sudėliojo programos akcentus. Anot, jo, stipriausias festivalio akcentas – per vos penkias dienas suskambėsianti lietuvių muzikos „žvaigždyno“ – visų devyniolikos prestižine premija apdovanotų kompozitorių – muzika. Tai unikali proga išgirsti, kokia visapusiška ir originali yra modernios Lietuvos muzikinė panorama.

 

Stiprų geriausios lietuvių muzikos koncentratą siūlantis festivalis šiemet taip pat koncentruotas laike ir erdvėje: lapkričio 15–19 d. Vilniaus erdvėse – MO muziejuje, Kompozitorių namuose ir Vilniaus choralinėje sinagogoje – suskambės šešios asociatyviai pavadintos koncertinės programos „Liesti“, „Mažti“, „Kaukti“, „Balsuoti“, „Įtempti“ ir „Švęsti“. Jas parengė į šiuolaikinę muziką nuosekliai besigilinantys lietuvių atlikėjai ir kolektyvai, tarp kurių – ir jau gerai žinomi vardai: tai „Twenty Fingers Duo” ir pianistė Marta Finkelštein, styginių kvartetas „Chordos“, saksofonininkai Petras Vyšniauskas ir Liudas Mockūnas, mecosopranas Judita Leitaitė, perkusininkas Arkadijus Gotesmanas, akordeonininkas Raimundas Sviackevičius, Kauno vokalinis ansamblis „Acusto“. Taip pat festivalis sceną suteikia jauniems bei veržliems LMTA šiuolaikinės muzikos programos magistrantams ir VDU Muzikos akademijos studentams.

 

„Muzikos rudens“ startas – šį penktadienį, lapkričio 15 d. MO muziejuje, kur jau pripažinti jaunosios kartos šiuolaikinės muzikos atlikėjai – „Twenty Fingers Duo“ (Lora Kmieliauskaitė, smuikas ir Arnas Kmieliauskas, violončelė) ir pianistė Marta Finkelštein – atliks programą „Liesti“, kurioje savo jautriais ir ekspresyviais prisilietimais prie stygų bei fortepijono klavišų praskleis uždangą į lietuvių autorių muzikos pasaulius. 

 

 

Šiuolaikinės lietuvių muzikos festivalis „Muzikos ruduo“

11.15–11.19

VILNIUS

 

Lapkričio 15 d. | MO muziejus  

Liesti

TWENTY FINGERS DUO ir MARTA FINKELŠTEIN

Programoje: A. Šenderovas, J. Janulytė, R. Šerkšnytė, V. Bartulis, Š. Nakas, F. Bajoras

 

Lapkričio 16 d. | Kompozitorių namai

Mažti

LMTA ŠIUOLAIKINĖS MUZIKOS PROGRAMOS MAGISTRANTŲ ANSAMBLIS

Programoje: R. Mažulis, R. Šerkšnytė, V. Barkauskas, A. Martinaitis, J. Janulytė, B. Kutavičius

 

Lapkričio 17 d. | Kompozitorių namai

Kaukti 

VDU MUZIKOS AKADEMIJOS STUDENTŲ ANSAMBLIS

Programoje: G. Kuprevičius, J. Kačinskas, J. Juzeliūnas, R. Šerkšnytė, A. Martinaitis, Š. Nakas, F. Latėnas, J. Juozapaitis, O. Balakauskas, B. Kutavičius, V. Laurušas

 

Lapkričio 17 d. | MO muziejus

Balsuoti

KAUNO VOKALINIS ANSAMBLIS „ACUSTO“

Programoje: A. Martinaitis, J. Juzeliūnas, J. Kačinskas, V. Bartulis, F. Bajoras, V. Barkauskas, V. Augustinas, G. Kuprevičius

 

Lapkričio 18 d. | MO muziejus

Įtempti

STYGINIŲ KVARTETAS „CHORDOS“

Programoje: O. Narbutaitė, O. Balakauskas, J. Janulytė, R. Mažulis, R. Šerkšnytė

 

Lapkričio 19 d. | Vilniaus Choralinė sinagoga

Švęsti

PETRAS VYŠNIAUSKAS, LIUDAS MOCKŪNAS, JUDITA LEITAITĖ, RAIMUNDAS SVIACKEVIČIUS, ARKADIJUS GOTESMANAS, STYGINIŲ KVARTETAS „CHORDOS“

Programoje – A. Šenderovo kūriniai

 

Festivalį organizuoja VšĮ „Muzikos ruduo”.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
T. Tereko nuotr.
T. Tereko nuotr.
T. Tereko nuotr.
T. Tereko nuotr.