7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Rygos Jūrmalos muzikos festivalis skelbia kitų metų programą: stebins pasaulinio lygio orkestrais

Rengėjų inf.
Nr. 36 (1315), 2019-11-08
Muzika Anonsai
Izraelio filharmonijos orkestras ir pianistė Yuja Wang Jūrmalos vasaros festivalyje. Organizatorių nuotr.
Izraelio filharmonijos orkestras ir pianistė Yuja Wang Jūrmalos vasaros festivalyje. Organizatorių nuotr.

Pernai itin sėkmingai vykęs Rygos Jūrmalos muzikos festivalis jau kviečia planuoti kitų metų vasarą ir skelbia įspūdingą programą. Jos ryškiausios žvaigždės – Bavarijos radijo simfoninis orkestras su dirigentu Manfredu Honecku, Lahav Shani diriguojamas Izraelio filharmonijos orkestras, Londono filharmonijos orkestras su Vladimiru Ashkenazy bei Sankt Peterburgo filharmonijos orkestras su dirigentu Jurijumi Temirkanovu priešakyje.

 

Su orkestrais bei kamerinius koncertus surengs ir būrys garsių solistų – uzbekų kilmės pianistas Behzodas Abduraimovas, norvegų pianistas Leif Ove Andsnes, violončelės meistrai Gautier Capuçon ir Truls Mørk, brazilų pianistas Nelsonas Freire, baritonas Matthias Goerne, pianistai Hélène Grimaud, Alexandre Kantorow, Maria João Pires, András Schiff, smuikininkai Daniel Lozakovich, Leonidas Kavakos.

 

Antrą kartą vyksiančio festivalio programa pristatyta šiandien Rygoje surengtoje spaudos konferencijoje. Renginys tradiciškai truks keturis savaitgalius, kurie išsidėstę nuo liepos 10 iki rugpjūčio 30 d. Festivalis išlaiko tradiciją fokusuotis į pasaulinio lygio orkestrus. Kiekvieną iš keturių vasaros savaitgalių akcentuos vis kitas aukščiausios prabos orkestras, kurie rengs įspūdingus vakaro koncertus, o dienomis muzikos mylėtojai bus kviečiami klausytis kamerinių koncertų.

 

2020 m. festivalio pažibomis tapo Izraelio filharmonijos orkestras, diriguojamas Lahav Shani (liepos 10–12 d.), Bavarijos radijo simfoninis orkestras su dirigentu Manfredu Honeck (liepos 17–19 d.), Sankt Peterburgo filharmonijos orkestras, diriguojamas Jurijaus Temirkanovo (rugpjūčio 14–16 d.) ir Londono filharmonijos orkestras su dirigentu Vladimiru Ashkenazy (rugpjūčio 28–30 d.).

 

Praėjusių metų Rygos Jūrmalos vasaros festivalį didžiule sėkme pripažino ir muzikos kritikai, ir gausiai koncertus lankiusi publika iš įvairiausių pasaulio kampelių. Į daugelį pasirodymų bilietų neliko dar gerokai iki renginio, o tarptautinė spauda (tarp jų – ir „The Daily Telegraph“, „Condé Nast Traveller“) festivalį pavadino didžiausia ir kokybiškiausia naujiena vasaros muzikos renginių žemėlapyje. Melomanus sužavėjo ir puikiai parinktos festivalio vietos – istorija dvelkianti Latvijos sostinė Ryga ir pušynais nusėtas Jūrmalos pajūris.

 

Garsūs programos vardai

 

Festivalio programa keturiems kitų metų vasaros savaitgaliams numato iš viso 20 simfoninės ir kamerinės muzikos koncertų. Kiekvienas iš savaitgalių bus skirtas pasaulinio garso orkestrui ir legendiniams dirigentams, o dienos koncertuose skambės jaunesnių, dar tik kylančių žvaigždžių rečitaliai.

 

Festivalį pradės Izraelio filharmonijos orkestras su dirigentu Lahav Shani priešakyje. Pernai renginyje koncertavęs orkestras su legendiniu dirigentu Zubinu Mehta buvo itin šiltai priimtas publikos. Į festivalį grįš ir Bavarijos radijo simfoninis orkestras, šį kartą su dirigentu Manfredu Honecku. Bilietus į šio orkestro pasirodymus muzikos mylėtojai pernai iššlavė bene greičiausiai iš visų.

 

Kiti du orkestrai festivalyje pasirodys pirmą kartą, abu – diriguojami tikrų legendų. Seniausias Rusijoje Sankt Peterburgo filharmonijos orkestras gros diriguojamas Jurijaus Temirkanovo. Talentingasis orkestro muzikos vadovas diriguoja kolektyvui nuo pat 1988 m. Garsusis Londono filharmonijos orkestras koncertuos diriguojamas „Grammy“ apdovanoto Vladimiro Ashkenazy. Beveik 75 metus gyvuojantis orkestras visuomet garsėjo itin talentingais dirigentais.

 

Ne mažiau svarbūs ir festivalyje pasirodysiantys solistai. Tarp jų – smuikininkai Leonidas Kavakos (koncertuos kartu su pianistu Enrico Pace), Danielis Lozakovich, taip pat visas būrys itin pripažintų pianistų – „Grammy“ apdovanotas András Schiff, rečiau pasaulio scenose sutinkami Maria João Pires, Behzod Abduraimov, Nelson Freire, Hélène Grimaud ir Alexandre Kantorow. 

 

Vidurdienio rečitaliai bus skirti atrasti kylančias žvaigždes, tarp kurių – 16-metė smuikininkė Maria Dueñas (koncertuos kartu su pianistu Julien Quentin), 12-metė pianistė Alexandra Dovgan, 15-metis Yoav Levanon, Daumants Liepiņš bei trys pianistai, pelnę Tarptautinio Čaikovskio konkurso nugalėtojų vardą: Mao Fujita (II-oji vieta, 2019 m.), George Li (II-oji vieta, 2015 m.) ir Alexandre Kantorow (I-oji vieta ir Didysis prizas, 2019 m.). 

 

Solo pasirodymus rengs violončelininkai Truls Mørk ir Gautier Capuçon. Festivalis turi gerų naujienų ir operos solistų mylėtojams. Pasirodymus surengs baritonas Matthias Goerne, tenoras Long Long, daugiau nei 50 mtų gyvuojantis britų ansamblis „The King’s Singers“.

 

Festivalio komanda, vadovaujama meno vadovo Martino Engstroemo ir jo dešiniosios rankos Miguel Estebano, įdėjo be galo daug pastangų, kad Latvijoje vasarą susirinktų aukščiausios kokybės muzikai iš viso pasaulio. Renginio organizatorius vienija ne tik didžiulė meilė muzikai, bet ir tikėjimas, kad Ryga ir Jūrmala gali tapti Šiaurės Europos vasaros perlu, kuris pritraukia melomanų, ieškančių dar neatrastų muzikos ir vasariškos Baltijos potyrių.

 

Martinas Engstroemas sako, kad paskata šiemet rengti festivalį neabejotinai buvo didžiulė pirmojo renginio sėkmė. „Antrasis festivalis bus ne mažiau ypatingas. Koncertuos ne tik praėjusių metų publikos numylėtiniais tapę Bavarijos bei Izraelio orkestrai, bet ir daugybė išskirtinių solistų. Ypač programoje ryškiai spindi pianistų vardai, didžiausios šių laikų klasikinės muzikos žvaigždės, pasirinkusios kartu paminėti ir kitąmet švenčiamą 250-jį Bethoveno gimtadienį“, –  sako festivalio meno vadovas.

 

Startuos ir talentų ugdymo iniciatyva

 

Šiemet festivalis kartu su Latvijos Jazepo Vytuolio muzikos akademija pradės ir jaunųjų talentų ugdymo iniciatyvą. Talentingiems jaunuoliams iš Latvijos ir kitų šalių festivalis suteiks neeilinę galimybę dalyvauti specialiose dirbtuvėse su pagrindinės programos orkestrais bei solistais – fortepijono paslapčių jaunuosius menininkus mokys pats Andrásas Schiffas, o orkestrų muzikos paslaptimis dalinsis Bavarijos radijo simfoninis orkestras.

 

Išankstinė bilietų prekyba 2020 m. festivaliui prasidės jau šiemet, nuo lapkričio 20 d. Daugiau informacijos apie festivalį www.riga-jurmala.com

 

Pernai metų Rygos Jūrmalos muzikos festivalis dviejuose Latvijos miestuose surengė 20 simfoninės ir kamerinės muzikos koncertų. Per keturis vasaros savaitgalius Rygos ir Jūrmalos muzikos salėse grojo daugiau nei 450 muzikų, iš kurių – keturi bene geriausi pasaulyje simfoniniai orkestrai, vedami legendinių dirigentų – Zubino Mehta, Mikhail Pletnevo, Gianandrea Noseda ir Susanna Mälkki. Renginyje apsilankė daugiau nei 15 tūkstančių melomanų net iš 50 šalių, tarp kurių – D. Britanijos, Vokietijos, Japonijos, Argentinos, Izrealio, Meksikos, Tailando, Australijos ir kt. Ranka pasiekiami vasaros koncertai sulaukė ir daug lietuvių dėmesio.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Izraelio filharmonijos orkestras ir pianistė Yuja Wang Jūrmalos vasaros festivalyje. Organizatorių nuotr.
Izraelio filharmonijos orkestras ir pianistė Yuja Wang Jūrmalos vasaros festivalyje. Organizatorių nuotr.