7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Epinis Briano Eno „Apollo“ jau netrukus Vilniuje – britų grupė „Icebreaker“ gros kartu su legendiniu roko gitaristu BJ Cole

Rengėjų inf.
Nr. 33 (1312), 2019-10-18
Muzika Anonsai
 „Icebreaker“
„Icebreaker“

Spalio 18 d. aktualiosios muzikos festivalyje „Gaida“ vyks neeilinis koncertas, skirtas legendinio JAV kosminio laivo „Apollo“ vykdytos Mėnulio misijos 50 metų jubiliejui. Pirmą kartą Lietuvoje gyvai nuskambės kultinio muzikos prodiuserio ir kompozitoriaus Briano Eno kūrinys „Apollo“, kurį atliks visą būrį garsių atlikėjų atsivežanti britų grupė „Icebreaker“ – Vilniuje ji gros kartu su legendiniu roko gitaristu BJ Cole („steel“ gitara). Šis renginys pateiks visą eilę ir kitų įdomybių: grupė „Icebreaker“ pristatys ir jaunosios britų žvaigždės Annos Meredith ryškiausius kūrinius, ir šiemet išėjusios alternatyvaus roko įžymybės Scotto Walkerio muziką. Taip pat šiame festivalio „Gaida“ koncerte įvyks neeilinė pasaulinė premjera. European Space Agency (ESA) – Europos kosmoso agentūros – užsakymu Olandijoje gyvenanti garsi australų kompozitorė Kate Moore šiam projektui sukūrė naują kūrinį „Magenta Magnetic“, kuris pirmą kartą nuskambės būtent Vilniuje. Koncerte ketina apsilankyti ir pati kūrėja Kate Moore, ir vienas iš ESA vadovų, profesorius Mark McCaughrean.

 

Pirmą kartą žmonijos istorijoje 1969 metais žmogus žengė į Mėnulį, pirmuosius žingsnius Mėnulyje prieš 50 metų žengė JAV astronautas Neilas Armstrongas. 1983 metais Brianas Eno sukūrė šiai misijai skirtą albumą „Apollo“, vėliau tapusį vienu žinomiausių jo diskų. Muzika buvo kuriama to paties pavadinimo Alo Reinerto dokumentiniam filmui, vėliau pervadintam „For All Mankind“ („Visai žmonijai“), kuris pasirodė ekranuose 1989 metais.

 

Spalio 18 d. koncerte šis filmas bus rodomas kartu su „Apollo“ muzika, tad publika turės galimybę pamatyti išskirtinius istorinius kadrus iš prieš 50 metų vykdytos misijos į Mėnulį ir pirmųjų žmonijos žingsnių jame. Koncerte gyvai skambant B. Eno muzikai, šie unikalūs kadrai leidžia žiūrovams patirti ne tik nepamirštamus įspūdžius, bet ir sukelia neįtikėtinai stiprų emocinį išgyvenimą, kurį kažin ar galėtų sukelti koks nors kitas atskiros meno srities ar vien tik muzikos kūrinys.

 

Briano Eno „Apollo“ atlikimui grupė „Icebreaker“ pasikvietė legendinį roko gitaristą BJ Cole (Brianą Cole’ą), apie kurį Stingas yra pasakes: „BJ Cole yra geriausias „pedal steel“ gitaros atlikėjas pasaulyje.“  Ir išties, ar bendradarbiaudamas su žymiąja britų elektroninės muzikos grupe „The Orb“, ar naujai interpretuodamas Briano Eno ir Roy Orbisono kūrinius, ar pritardamas folk stiliaus Martino Simpsono dainoms, BJ Cole nuolat įrodo, kad yra pagrindinis „pedal steel“ gitaros vizionierius Jungtinėje Karalystėje.

 

Unikalus BJ Cole „pedal steel“ gitaros skambesys pirmą kartą pasigirdo ankstyvaisiais 1970-aisiais, kai atlikėjas prisidėjo prie klasika tapusios Eltono Johno dainos „Tiny Dancers“ ir Joan Armatrading singlo „Down To Zero“. Vėliau iki pat 9-ojo dešimtmečio BJ Cole pelnė pagarbą kaip inovatyvus ir itin kūrybingas atlikėjas, prisidėdamas prie garsiųjų Marco Bolano, Scotto Walkerio, „The Stranglers“, „Deacon Blue“, Paulo Youngo įrašų. Paskutinį XX amžiaus dešimtmetį BJ Cole leidosi į kūrybinius ieškojimus bei tokias muzikines „teritorijas“, kuriose įrašų sesijų ir gyvų pasirodymų metu jis bendradarbiavo su grupėmis „Depeche Mode“, „R.E.M.“, Stingu (kartu įrašyti albumai „Mercury Falling“, „Brand New Day“, „All This Time“), Björk („Post“), Robbie Williamsu („Eternity“), Martinu Simpsonu, Tomu Jones’u ir kitais.

 

BJ Cole sukūrė savo individualų skambesį ir atlikimo stilių, kurį realizavo albumuose „Transparent Music“ (1989), „Heart Of The Moment“ (1995), „Stop The Panic“ (su Luke Vibertu, 2000), „Trouble In Paradise“ (2004), „Into The Blue“ (su violončeliste Emily Burridge, 2006) ir „Lush Life“ (su vibrafono virtuozu Rogeriu Beaujolais ir bosistu Simonu Thorpe, 2009). Po šių įrašų garsusis gitaristas gavo užsakymų rašyti muziką filmams ir televizijai. Pirmą kartą su „Icebreaker“ BJ Cole pasirodė 2012 m., kai buvo parengta Briano Eno albumo „Apollo“ gyvo atlikimo versija.

 

Jau minėta kita šio koncerto intriga – Olandijoje gyvenančios, žymios australų kompozitorės Kate Moore kūrinio „Magenta Magnetic“ (2019) pasaulinė premjera. Pasak Kate Moore: „Kūrinį inspiravo Europos kosmoso agentūros ir Technologijų centro atstovo, prof. Marko McCaughreano įtraukiantis pasakojimas, kurio klausiausi lankydamasi Europos kosmoso agentūros patalpose. Mums buvo pasakojama apie čia, netoliese Hagos miesto, vykdomus projektus. Mane tiesiog pribloškė to, ką regėjau, didybė. Lankiausi patalpoje, kurioje sukurtas antigravitacinis laukas, mačiau kambarį, kuriame skaisčios šviesos prilygsta saulei, buvau prie sienos su garsiakalbiais, kurių skleidžiamo garso jėga gali pasiekti net pavojingą griaunamąją ribą...“

 

Išskirtinis britų grupės „Icebreaker“ ir BJ Cole koncertas su Briano Eno „Apollo“ ir kitais „kosminiais“ kūriniais – spalio 18 d. Vilniuje, Nacionalinės dailės galerijos Didžiojoje salėje. Bilietus galima įsigyti „bilietai.lt“ kasose ir internetiniame portale. Festivalis „Gaida 2019“ vyks iki spalio 19 d. Festivalį finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė, visą festivalio programą galima rasti adresu www.gaida.lt

 

 

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
 „Icebreaker“
„Icebreaker“