7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Auksinis spalis Paliesiaus dvare

Rengėjų inf.
Nr. 33 (1312), 2019-10-18
Muzika Anonsai
Paliesiaus dvaras. A. Jakšto nuotr.
Paliesiaus dvaras. A. Jakšto nuotr.

Spalio mėnuo Paliesiaus dvare dosnus ne tik spalvų, bet ir aukščiausios kokybės koncertų bei staigmenų senjorams. Šį mėnesį nepriekaištinga akustika garsėjančioje salėje „Pasaga“ koncertuos talentingi atlikėjai, o dvaras turi puikių žinių senjorams, mėgstantiems klasikinę muziką. Spalio mėnesio koncertais jie galės pasimėgauti už žemesnę kainą, jiems neteks rūpintis transportu, nes į Paliesiaus dvaro koncertus iš Vilniaus nuveš ir parveš autobusas. Negana to, koncertai bus paskaninti nuostabaus skonio bandele ir žolelių arbata. Maloniai kviečiame susipažinti su atlikėjais ir koncertų programomis.

 

Ulrichas Urbanas (fortepijonas, Vokietija) – spalio 19 d., šeštadienį

Muziką pianistas studijavo Leipcigo aukštojoje F. Mendelssohno muzikos mokykloje (fortepijoną pas Günterį Kootzą, diriguoti – pas Rolfą Reuterį). 1969 m. šioje mokykloje U. Urbanas pradėjo dėstyti, o 1991 m. tapo Fortepijono katedros profesoriumi.

Jau pirmieji pianisto atlikti Johanno Sebastiano Bacho įrašai sulaukė didžiulio pasisekimo – juos įsigijo daugelis garso įrašų studijų. U. Urbanas bendradarbiavo daugiau nei su 40 orkestrų, įskaitant Dresdeno filharmonijos, Leipcigo „Gewandhaus“, Berlyno simfoninius ir Veimaro valstybinį orkestrus, taip pat su įvairiais Europos, Pietų Afrikos bei daugeliu Vokietijos radijo orkestrų. Iš 35-ių jo atliekamų koncertų fortepijonui su orkestru 20 įrašyta įvairiose radijo studijose, dar reiktų paminėti ir 160 įrašų, kuriuos naudoja skirtingi radijo laidų transliuotojai. Ne kartą buvo pristatyti ir pianisto įrašyti retai atliekamų kompozitorių, kaip antai, Carlo Philippo Emanuelio Bacho, Josepho Haydno, Antonino Dvorako, Hanso Pfitznerio, Maxo Regerio, Richardo Strausso kūriniai, taip pat specialiai išleistos Leipcigo „Blüthnerio“ ir „Irmlerio“ instrumentų gamintojų kompaktinės plokštelės.

Paminėtini ir U. Urbano iš užmaršties prikelti anglų kompozitoriaus Clemento Harriso (1871–1897) kūriniai ir šiuolaikinių autorių – Elizabeth Austin, Erle’s Ninow, Gernoto Grohso – fortepijono muzikos įrašai.

Plačiame U. Urbano repertuare svarbiausią vietą užima XIX ir XX a. sandūros kompozitorių kūryba. Koncerte skambės kompozitorių Wolfgango Amadeus Mozarto, Elizabeth Austin, Richardo Wagnerio ir Ludwigo van Beethoveno kūriniai.

 

Aleksandras Kniazevas ir Kasparas Uinskas (violončelė, fortepijonas, Rusija ir Lietuva) – spalio 24 d., ketvirtadienį

Prieš keletą metų prasidėjusi Aleksandro Kniazevo ir Kasparo Uinsko pažintis, sukerojusi kaip muzikinis duetas, šįkart klausytojams dovanoja romantinės muzikos vakarą. Koncerto programoje –Johanneso Brahmso Sonata fortepijonui ir altui Nr. 2, paties A. Kniazevo perdirbta violončelei, taip pat Césaro Francko Sonata violončelei ir fortepijonui.

„A. Kniazevas yra vienas iš nedaugelio, pasiekusių tokias aukštumas... Jis yra vienas geriausių mūsų laikų klasikinės muzikos atlikėjų.“ („The Western Mail“) Jo koncertų sąraše – pasirodymai su garsiausiais pasaulio orkestrais, pagrindinėse koncertų salėse ir su žymiausiais scenos partneriais.

Tarptautinį pripažinimą pelnęs pianistas Kasparas Uinskas koncertuoja pasaulinio garso koncertų salėse, nuolat bendradarbiauja su tokiais scenos partneriais kaip smuikininkas Nikita Boriso-Glebsky, P. Čaikovskio konkurso nugalėtojas violončelininkas Andrejus Ionita, pianistas Eugenijus Božanovas, su kuriuo pasirodė legendinės pianistės Marthos Argerich festivalyje Hamburge. Užsienio kritikai ir klausytojai žavisi K. Uinsko pasirodymais: „Didis pianistas ir muzikas“ („New York Concert Review“), „Kvapą gniaužiantis jausmingumas, tai buvo absoliučiai magiška“ (Londono „Wigmore Hall“).

 

Daumantas Kirilauskas (fortepijonas, Lietuva) – spalio 26 d., šeštadienį

Maestro Donatas Katkus apie pianistą Daumantą Kirilauską yra pasakęs: „D. Kirilauskas yra aukšto lygio pianistas su savu pasaulio matymu, meninėmis koncepcijomis, įtaiga ir kultūra. Jis jau priklauso dideliam pasaulio pianistų elitui. [...] Man regis, jis turi retą menininko etiką, savo gyvenimo tikslą, kuris yra aukštesnis negu vien tik klavišų spaudymas.“ Daumantas Kirilauskas – LMTA Fortepijono katedros docentas, vienas universaliausių ir produktyviausių Lietuvos pianistų. Jis koncertavo beveik visose Europos šalyse, JAV, Irane, tokiose salėse kaip „Mozarteum Grosser Saal“, Maskvos P. Čaikovskio konservatorijos, Leipcigo „Gewandhaus“, Bonos „Schumann Haus“, Vitebsko filharmonijos, Helsinkio „Temppeliauki“, Stokholmo „Nybrokajen“, Oslo „Concerthus“, Kelno „WDR Klaus von Bismarck“, Rygos Didžiosios gildijos ir kitose koncertų salėse. Nuolatinis Lietuvos nacionalinės filharmonijos svečias, skambino su visais Lietuvos orkestrais, taip pat su Latvijos „Sinfonietta Riga“, Suomijos „Lappeenranta City Orchestra“. Dalyvavo daugelyje užsienio ir Lietuvos festivalių, kasmet pasirodo Thomo Manno festivalyje. Koncerte pianistas atliks kompozitorių Johanno Sebastiano Bacho, Franzo Schuberto, Ferenco Liszto kūrinius.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Paliesiaus dvaras. A. Jakšto nuotr.
Paliesiaus dvaras. A. Jakšto nuotr.