7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Festivalis „Nepaklusniųjų žemė“

Rengėjų inf.
Nr. 26 (1305), 2019-06-28
Muzika Anonsai
 Koncertas Nidos bažnyčioje. Organizatorių nuotr.
Koncertas Nidos bažnyčioje. Organizatorių nuotr.

Liepos 6–12 dienomis Nidoje vyks VšĮ „Impetus musicus“ organizuojamas tarptautinis muzikos ir ekologijos festivalis „Nepaklusniųjų žemė“. Tai tęstinis festivalis, kuris šiais metais vyks jau 15-tą kartą. Festivalio metu bus pristatytos septynios labai skirtingos muzikinės istorijos, kurių kiekviena iš įvairiausių perspektyvų kels neišvengiamą egzistencinį klausimą „kas aš?“. Programos kiekvienam suteiks peno refleksijoms apie asmenines kiekvieno mūsų atsakomybes beprotiškai greitai besikeičiančiame pasaulyje, apmąstymams apie stabilias ir kintančias vertybes bei santykį su aplinkiniais ir aplinka. Šių metų festivalio pagrindinė tema „Miško istorijos“ – tai kontempliacija apie mus, kaip visuomenę, mūsų santykį su mus supančia gamta, atsakomybė prieš ją ir prieš ateities kartas.

 

Festivalį pradėsime liepos 6 dieną (šeštadienį), 18:30 val. Nidos Švč. Mergelės Marijos Krikščionių pagalbos bažnyčios amfiteatre pasibaigus pamaldoms, programa, kurią pavadinome „Užtrauksim naują giesmę?“. Šio koncerto metu pažvelgsime į istorinį naratyvą šių dienų akimis, prisimindami ir primindami laikotarpį, kurio metu gimė lietuviška muzika ir kokios kūrybinės gijos, energija skatino naujos valstybės kūrimosi pradžią. Prisiminę praeitį žengsime į „Šnabždančios sferos“ pasaulį, kuris klausytojus nukels į paslaptingą nakties pasaulį. Kas tyko mūsų prietemos pasaulyje? – kiekvienas mūsų galės rasti savo atsakymą šio koncerto metu. Pasiekus festivalio pusiaujo tašką BSM trio klausytojams pristatys nuotaikingą muzikinę išdaigą, kurią įkvėpė artimųjų rytų tautų muzikinės improvizacijos. O liepos 10 dieną – viskas sustos, liks tik vienas klausimas: muzika šiandien ir rytoj, grožis šiandien, kas rytoj? Tą dien kūrinio „Mašina sustoja“ pristatyme Lietuvoje, dalyvaus ir britų kompozitorius Brian Wilshare. Prieš paskutinę festivalio dieną skirsime meilei, vienai romantiškiausių muzikos meilės istorijų „Klarai, su meile, Robertas“. Nidos Evangelikų liuteronų bažnyčioje klausytojai pasiners į beribės meilės pasaulį, kuris neapsiribos tik meilę žmogui, bet sklis kur kas toliau iki pat medžių viršūnių, skleisis po visą miško erdvę, kurioje gyvename ir mes. Pasiekę bendrumą, praėję visas šešias prieš tai pasakotas miško istorijas, mūsų festivalio kelionę užbaigsime liepos 12 dieną Nidos bendruomenės namuose. Čia susilies jaunosios kartos kūrybinių dirbtuvėlių dalyvių sukurta salės scenografija ir kūrybinės muzikantų komandos programa, nukelsianti klausytojus ir žiūrovus į stebuklų mišką, kuriame išgirsime finalinę miško istoriją, liudijančią praeities, šiandienos ir ateities tolius.

 

Penkioliktajame „Nepaklusniųjų žemės“ festivalyje muzikuos Steinas Skjervoldas (baritonas, Norvegija/Lietuva), Vytautas Sriubikis (fleita), Žilvinas Brazauskas (klarnetas), Rasa Vosyliūtė (smuikas), Vytautas Mikeliūnas (smuikas), Monika Kiknadze (altas), Mindaugas Bačkus (violončelė), Thomas Collingwoodas (violončelė, Jungtinė Karalystė), Sonata Zubovienė (fortepijonas) ir Rokas Zubovas (fortepijonas); kūrybines dirbtuvėles ves dailininkės Vaida Kunigėlytė, Jolita Sabaliauskaitė, Silvija Kurienė ir Emilija Sidaravičiūtė. Festivalio garso ir šviesos dizaineris – Giedrius Kriūnas; režisūriniai sprendimai – Jūratės Vansk. Festivalio atstovė spaudai – Laura Mažuknaitė.

 

Festivalis įgyvendinamas drauge su Nidos kultūros ir turizmo informacijos centru.

Žymos:
Rengėjų inf.,
 Koncertas Nidos bažnyčioje. Organizatorių nuotr.
Koncertas Nidos bažnyčioje. Organizatorių nuotr.
Sonata Zubovienė ir Rokas Zubovas. Organizatorių nuotr.
Sonata Zubovienė ir Rokas Zubovas. Organizatorių nuotr.