7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras sekantį sezoną koncertuos Vilniaus kongresų rūmuose

LVSO inf.
Nr. 24 (1303), 2019-06-14
Muzika Anonsai
Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras. D. Matvejevo nuotr.
Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras. D. Matvejevo nuotr.

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras šią savaitę informavo, kad kitą sezoną orkestro koncertai ir toliau vyks Vilniaus kongresų rūmuose. Bilietų į orkestro koncertus Valdovų rūmuose ir „Litexpo“ parodų ir kongresų centre įsigiję klausytojai gali būti ramūs – įsigyti bilietai galios, o jų vietos bus perkeltos į Vilniaus kongresų rūmus pagal atitinkamą kainų kategoriją. Apie tai kalbamės su orkestro vadovu Stasiu Pancekausku.

 

Kokios priežastys lėmė, kad Vilniaus kongresų rūmuose pasiliekate dar vieną koncertų sezoną?

Pirmiausiai reikia atkreipti dėmesį, kad Vilniaus kongresų rūmų rekonstrukcijos pagrindinis tikslas yra aukštos kokybės akustika, pritaikyta simfoninės muzikos koncertams. Lietuvoje tokios rekonstrukcijos nebuvo vykdyta ir nėra naujo pastato, kurio rekonstrukciją sąlygotų aukšti akustikos reikalavimai. Garsui reikia erdvės, kurios Vilniaus kongresų rūmuose labai trūksta. Pagal tuo metu galiojusį Senamiesčio apsaugos reglamentą dėl pastatų aukštingumo, mes negalėjome net galvoti apie Vilniaus kongresų rūmų stogo pakėlimą. Todėl prieš vykdant viešuosius pirkimus, vokiečių akustikai darė galimybių studiją, kurioje stogo pakėlimo klausimas nebuvo svarstomas. Taikėmės su tuo, ką geriausio galima padaryti turimomis sąlygomis.

 

Tačiau pastaruoju metu konsultuodamiesi su kultūros paveldo specialistais supratome, kad galimybė pakelti pastato stogą visgi yra, todėl atsirado galimybė padidinti salės tūrį bei žymiai pagerinti akustinius parametrus. Po daugelio konsultacijų su įvairiomis įstaigomis – su Kultūros paveldo departamento direktoriumi, architektais ir Kultūros paveldo centru – atradome optimalų variantą, kuris leistų mums padidinti salės tūrį ir žymiai pagerinti akustiką. Šios nuo mūsų nepriklausančios aplinkybės pabrangino projektą ir pratęsė jo rengimo laiką. Tai yra pagrindinė priežastis, dėl kurios mes atidedame statybos darbus ir visą ateinantį sezoną praleisime Vilniaus kongresų rūmuose.

 

Ar pasikeitusi situacija dėl stogo iškėlimo reiškia, kad techninis projektas yra daromas iš naujo?

Ne, techninis projektas yra papildomas. Keičiama tik stogo dalis, tai yra papildomos išlaidos rangovui, ir mes turėsime spręsti papildomo finansavimo klausimą. Akustikai toliau dalyvauja visame procese, mus konsultuoja tiek lietuviai, tiek vokiečiai, nuolat yra daromi skaičiavimai, nes kiekvienas pakeitimas salėje iš karto daro įtaką akustikai. Paaukštinimas, pažeminimas, dizaino elementai – viskas turi reikšmės skambesiui. Tai yra didelis darbas, todėl yra dirbama kompleksiškai, ir žmonės įdeda daug jėgų, kad pasiektume norimą rezultatą. Yra didžiulis skirtumas, kai vykdoma tiesiog rekonstrukcija, ir kai vykdoma rekonstrukcija, kurios pagrindinis tikslas yra gera akustika. Tai nėra tiesiog remontas. Šiuo atveju procesas daug ilgesnis ir sudėtingesnis, nes bet koks sprendimas turi būti derinamas su akustikais.

 

Einame šituo keliu pirmą kartą, natūralu, kad susiduriame su kliūtimis ir iššūkiais, tačiau jie yra įveikiami. Džiaugiamės, kad turime LR Vyriausybės, Ministro Pirmininko, Vyriausybės kanclerio ir Kultūros ministerijos palaikymą. Taip pat Architektų komisija, Kultūros paveldo departamento ekspertų komisija – visi supranta ir tikrai mums padeda, kad pasiektume norimą tikslą ir rezultatą, atitinkantį viešąjį interesą. Mes tikime, kad šis projektas bus įgyvendintas, bus įgyvendintas gerai, ir mes turėsime koncertinę salę su tinkama simfoninei muzikai akustika. Suprantame, kad visas šis procesas sukelia daug nepatogumų, ypatingai mūsų klausytojams, todėl norime labai atsiprašyti visų ir laukiame koncertuose Vilniaus kongresų rūmuose.

 

Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras kito pusmečio koncertus iš Valdovų rūmų ir „Litexpo“ parodų ir kongresų centro perkelia į Vilniaus kongresų rūmus. Įsigyti bilietai galios, vietos bus automatiškai perkeltos į atitinkamos kainų kategorijos vietas Vilniaus kongresų rūmuose. Jeigu pasikeitusi renginio vieta netenkina, bilietus galima grąžinti iki 2019 m. liepos 31 d. „Tiketa“ puslapyje internete, „Tiketos“ arba Vilniaus kongresų rūmų kasose – priklausomai nuo to, kur bilietai buvo pirkti. Vėliau pinigai nebus grąžinami.

 

Žymos:
LVSO inf.,
Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras. D. Matvejevo nuotr.
Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras. D. Matvejevo nuotr.