7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Jubiliejinio Baltijos gitarų festivalio akiratyje klasikinės gitaros įžymybės

Rengėjų inf.
Nr. 24 (1303), 2019-06-14
Muzika Anonsai
„Amadeus Guitar Duo“. B. Hickmanno nuotr.
„Amadeus Guitar Duo“. B. Hickmanno nuotr.

Baltijos gitarų festivalis, kurio pagrindinė programos ašis jau dešimtmetį sukasi apie geriausius pasaulyje klasikinės gitaros atlikėjus, birželio 14-15 d. vėl kviečia į Birštoną. Šiemet 10 metų jubiliejų švenčiantis vienas svarbiausių Baltijos šalyse klasikinei gitarai skirtų renginių jau išsikovojo pripažinimą ne tik tarp Lietuvos, bet ir aplinkinių šalių gitaros gerbėjų. Intensyvi dviejų dienų festivalio programa aprėpia tarptautinį jaunųjų klasikinės gitaros atlikėjų konkursą, sutraukiantį dešimtis dalyvių iš viso pasaulio, meistriškumo kursus, kuriuos veda kviestiniai festivalio atlikėjai, seminarus, instrumentų pristatymus. Tačiau svarbiausias akcentas - vakariniai koncertai, kuriuose pasirodo išskirtiniai, pasauliniam gitaros elitui priklausantys atlikėjai.

 

Labai simboliškai į jubiliejinį dešimtąjį BGF organizatoriai pakvietė „Amadeus Guitar Duo“, nuo kurio koncerto 2009 m. vasarą festivalis ir prasidėjo. Kanadietės Dale Kavanagh ir vokiečio Thomaso Kirchhoffo šeimyninis duetas priskiriamas žymiausiems gitarų ansambliams. Prieš porą metų atšventę 25 m. dueto sukaktį, savo sėkmę jie patvirtina kasmet surengdami apie 70 koncertų visame pasaulyje. Šio sezono koncertų turas driekiasi nuo JAV ir Kanados per Azijos sales (Kinijoje, Pietų Korėjoje, Tailande) iki Europos, užsukant ir į Lietuvą. Išskirtinio publikos dėmesio sulaukia jų projektai gitaroms ir orkestrui (tarp jų ir neįtikėtinos sėkmės sulaukęs „Ispaniškos nakties“ rečitalis su Pano fleitos virtuozu Gheorghu Zamfiru), tačiau Birštono publikai skirtas šio dueto kamerinis pasirodymas. Didelę koncerto programos dalį (birželio 14 d.) šįkart sudarys baroko kompozitorių kūriniai, tarp jų ir vienas iš Vivaldi koncertų bei Händelio siuita su garsiąja Pasakalija. Tačiau šalia jų bus galima išgirsti ir ispanų muzikos korifėjaus Joaquino Rodrigo „Madrigalinę siuitą“.

Baltijos gitarų festivalis, kurio pagrindinė programa jau dešimtmetį sukasi apie geriausius pasaulyje klasikinės gitaros atlikėjus, birželio 14–15 d. vėl kviečia į Birštoną. Šiemet 10 metų jubiliejų švenčiantis vienas svarbiausių Baltijos šalyse klasikinei gitarai skirtų renginių jau išsikovojo pripažinimą ne tik tarp Lietuvos, bet ir tarp aplinkinių šalių gitaros gerbėjų. Intensyvi dviejų dienų festivalio programa aprėpia tarptautinį jaunųjų klasikinės gitaros atlikėjų konkursą, sutraukiantį dešimtis dalyvių iš viso pasaulio, meistriškumo kursus, kuriuos veda kviestiniai festivalio atlikėjai, seminarus, instrumentų pristatymus. Tačiau svarbiausias akcentas – vakariniai koncertai, kuriuose pasirodo pasauliniam gitaros elitui priklausantys atlikėjai.

 

Labai simboliškai į jubiliejinį festivalį organizatoriai pakvietė „Amadeus Guitar Duo“, nuo kurio koncerto 2009 m. vasarą festivalis ir prasidėjo. Kanadietės Dale Kavanagh ir vokiečio Thomaso Kirchhoffo šeimyninis duetas priskiriamas žymiausiems gitarų ansambliams. Prieš porą metų atšventę dueto 25-metį, savo sėkmę jie patvirtina kasmet surengdami apie 70 koncertų visame pasaulyje. Šio sezono koncertų turas driekiasi nuo JAV ir Kanados per Azijos sales (Kinijoje, Pietų Korėjoje, Tailande) iki Europos, užsukant ir į Lietuvą. Išskirtinio publikos dėmesio sulaukia jų projektai gitaroms ir orkestrui (tarp jų ir neįtikėtinos sėkmės sulaukęs „Ispaniškos nakties“ rečitalis su Pano fleitos virtuozu Gheorghu Zamfiru), tačiau Birštono publikai skirtas šio dueto kamerinis pasirodymas. Didelę koncerto programos dalį (birželio 14 d.) šįkart sudarys baroko kompozitorių kūriniai, tarp jų ir vienas iš Vivaldi koncertų bei Händelio siuita su garsiąja Pasakalija. Šalia jų bus galima išgirsti ispanų muzikos korifėjaus Joaquino Rodrigo „Madrigalinę siuitą“.

 

Kita šio jubiliejinio festivalio žvaigždė – čekų gitaristas Pavelas Steidlas, įspūdingą tarptautinę karjerą prasidėjęs dar 1982 m., kai laimėjo „Radio France“ organizuotą gitaros konkursą Paryžiuje. Daug dėmesio savo koncertuose skiriantis klasikiniam XIX a. gitaros repertuarui, autentiškam to meto gitaros skambesiui, vis dėlto Steidlas iš kitų muzikantų išsiskiria improvizaciją primenančia atlikimo maniera, tarsi kūrinys būtų kuriamas čia ir dabar. Jį įdomu stebėti netgi kaip aktorių, kurio veido mimikos, kūno gestikuliacija netikėtai grojimą gitara paverčia itin dinamišku ir charakteringu reginiu. Galbūt todėl kritikai sako, kad nesvarbu, ką čekų gitaristas atlieka, – virtuoziškas Paganini sonatas, žaismingas Giuliani variacijas ar lyrinės melancholijos persmelktą Hommage čekų kompozitorei Janai Obsovskai, – muzika visada atrodo labai įkvepianti ir pilna gyvasties.

 

Daugiau nei 30 gitaros konkursų laureate tapusi lenkė Bianka Szalaty dar vieną laimėjimą į savo kolekciją įsirašė prieš metus Baltijos gitarų festivalio konkurse. Tada ji pelnė Grand Prix ir kaip papildomą prizą gavo galimybę šių metų festivalyje surengti savo rečitalį. Talentingosios lenkės, koncertavusios jau ir su Košalino filharmonijos orkestru, pasirodymas laukia birželio 15 d. popietę (beje, tai vienintelis nemokamas festivalio koncertas). O jos tautietis, 37 metų gitaros virtuozas Lukaszas Kuropaczewskis išvakarėse (birželio 14 d.) pasirodys pagrindinėje festivalio scenoje Birštono kurhauze. Šis labai intensyviai pastaruoju metu koncertuojantis atlikėjas dėl savo preciziškos technikos, taip pat gebėjimų užčiuopti skirtingiausius muzikos charakterius yra itin geidžiamas daugelio gitaros koncertų ir festivalių organizatorių. Kartais kritikai jį vadina gitaros impresionistu, o kartais neatsistebi muzikanto ekspresyviu įsiaudrinimu. Puikiai buvo įvertinta ir jo inicijuota K. Pendereckio alto koncerto versija gitarai, kurią virtuozas atliko kartu su orkestru „Sinfonia Varsovia“ ir dirigentu Maximiano Valdesu. Kuropaczevskiui savo kūrinius yra dedikavę tokie kompozitoriai kaip Angelo Gilardino ar Marcas Neikrugas. Pastarojo kūrėjo „Tris pjeses gitarai“ bus galima išgirsti ir Baltijos gitarų festivalio koncerte. Tačiau ne mažesnio publikos susidomėjimo turėtų sulaukti garsioji Mauro Giuliani fantazija Rossini operų temomis ar katalonų kompozitoriaus Miguelio Llobet liaudies dainų aranžuotės gitarai.

 

Daugiau informacijos apie jubiliejinį Baltijos gitarų festivalį ir kitus jo renginius: http://bgq/lt./festivalis

 

Festivalį organizuoja Baltijos gitarų kvartetas, finansuoja Lietuvos kultūros taryba

 

Kita šio jubiliejinio festivalio žvaigždė – čekų gitaristas Pavelas Steidlas, kurio įspūdinga tarptautinė karjera prasidėjo dar 1982 m., laimėjus Radio France organizuotą gitaros konkursą Paryžiuje. Didelį dėmesį savo koncertuose skiriantis klasikiniam XIX a. gitaros repertuarui, autentiškam to laikmečio gitaros skambesiui, vis tik Steidlas iš kitų muzikantų ypač išsiskiria savo išraiškinga atlikimo maniera, primenančia improvizaciją, lyg kūrinys būtų kuriamas čia ir dabar. Jį įdomu stebėti netgi kaip aktorių, kurio veido mimikos, kūno gestikuliacija netikėtai grojimą gitara paverčia itin dinamišku ir charakteringu reginiu. Galbūt todėl kritikai pastebi, kad nesvarbu, ką čekų gitaristas atliktų – virtuoziškas Paganini sonatas, žaismingas Giuliani variacijas ar lyrinės melancholijos persmelktą Hommage čekų kompozitorei Janai Obsovskai – muzika visada atrodo tokia įkvepianti ir pilna gyvasties.

 

Daugiau nei 30 gitaros konkursų laureate tapusi lenkė Bianka Szalaty dar vieną laimėjimą į savo kolekciją įsirašė prieš metus Baltijos gitarų festivalio konkurse. Tada ji pelnė Grand Prix ir kaip papildomą prizą gavo galimybę šių metų festivalyje surengti savo rečitalį. Talentingosios lenkės, koncertavusios jau ir su Košalino filharmonijos orkestru, pasirodymas laukia birželio 15 d. popietę (beje, tai vienintelis nemokamas festivalio koncertas). Tuo tarpu jos tautietis 37 metų gitaros virtuozas Lukaszas Kuropaczewskis išvakarėse (birželio 14 d.) pasirodys pagrindinėje festivalio scenoje Birštono Kurhauze. Šis labai intensyviai pastaruoju metu koncertuojantis atlikėjas dėl savo preciziškos technikos, o taip pat ir gebėjimų užčiuopti skirtingiausius muzikos charakterius, yra itin geidžiamas daugelio gitaros koncertų ir festivalių organizatorių. Kartais kritikai jį vadina gitaros impresionistu, o kartais neatsistebi muzikanto ekspresyviu įsiaudrinimu. Puikiai buvo įvertinta ir jo inicijuota K. Pendereckio alto koncerto versija gitarai, kurią atliko kartu su Sinfonia Varsovia ir dirigentu Maximiano Valdes. Kuropaczevskiui savo kūrinius yra dedikavę tokie kompozitoriai kaip Angelo Gilardino ar Marcas Neikrugas. Pastarojo kūrėjo “Tris pjeses gitarai” bus galima išgirsti ir Baltijos gitarų festivalio koncerte. Tačiau ne mažesnio publikos susidomėjimo turėtų sulaukti tiek garsioji Mauro Giuliani fantazija Rossini operų temomis, tiek katalonų kompozitoriaus Miguelio Llobet liaudies dainų aranžuotės gitarai.

 

Daugiau informacijos apie jubiliejinį Baltijos gitarų festivalį ir kitus jo renginius http://bgq/lt./festivalis

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
„Amadeus Guitar Duo“. B. Hickmanno nuotr.
„Amadeus Guitar Duo“. B. Hickmanno nuotr.
Bianka Szalaty
Bianka Szalaty
Lukasz Kuropaczewski. K. Strudzinski nuotr.
Lukasz Kuropaczewski. K. Strudzinski nuotr.
Pavel Steidl. V. Zako nuotr.
Pavel Steidl. V. Zako nuotr.