7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Pianisto Motiejaus Bazaro koncertas „Organum“ salėje

Rengėjų inf.
Nr. 14 (1293), 2019-04-05
Muzika Anonsai

Modernizmo apraiškos ir metamorfozės išklibino status quo daugelyje sričių, neaplenkdamos ir muzikos žanrų. Balandžio 6 d., šeštadienį, 18 val. „Organum“ koncertų salėje – etiudo drama. Kviečiame į koncertą „Paminklas pianistinei technikai. Motiejus Bazaras“. 

 

Žvelgiant į etiudo vystymąsi, pastebima, jog XX a. pradžioje pradėta koncentruotis į tembro ir harmonijos spalvas, įdomias formas, intelektualias potekstes. Balansuojantys tarp XIX a. paveldo ir naujojo laikmečio estetikos idėjų yra Sergejaus Rachmaninovo Etiudai-paveikslai, atsiskleidžiantys tarsi kompozitoriaus vizitinė kortelė: tamsios ir tirštos harmonijos, masyvūs akordai, stiprios melodinės linijos, melancholija, įtaigūs siužetai ir savitas stilius, reikalaujantis didelės ištvermės ir virtuoziškumo. Simboliška, jog tai yra jo paskutiniai kūriniai sukurti Rusijoje, prieš visiems laikams išvykstant į JAV.
 

György Ligeti 18 etiudų fortepijonui laikomi pirmuoju ir bene vertingiausiu etiudo fortepijonui žanro pavyzdžiu XX a. antroje pusėje. Kompozitorius juose įgyvendino ir apibendrino savo kūryboje naudotas novatoriškas technikos idėjas, nepamiršdamas įpinti geriausių koncertinio etiudo žanro savybių, plėtotų Chopino, Liszto, Debussy, Skriabino, taip pat ir Rachmaninovo. Pasitelkęs žinomus pianistus – Pierre’ą Laurent’ą Aimard’ą ir Volkerį Banfieldą, jis sukūrė neginčijamą šedevrą, greitai pelniusį pripažinimą ir anksčiau laiko tapusiu klasika.
 

„Paminklas pianizmo technikai“ – žaismingas ir prasmingas anachronizmas, žymintis lemtingus lūžius ir transformacijas XX a. Vakarų muzikinėje kultūroje bei fortepijono mene.
Pianistas Motiejus Bazaras žinomas dėl įvairių muzikinių interesų ir veiklos. 2017 m. baigė doktorantūros studijas LMTA prof. Petro Geniušo klasėje ir įgijo menų daktaro laipsnį. M. Bazaro pasiekimai fortepijoninės muzikos srityje puikiai įvertinti daugiau nei 20-yje tarptautinių konkursų.

 

Koncerto programa:

György Ligeti (1923–2006) – Etiudai fortepijonui

Sergej Rachmaninov (1873–1943) – Etiudai-paveikslai, op. 39

 

Bilietus galima įsigyti www.bilietai.lt

 

Žymos:
Rengėjų inf.,