7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Klaipėdos kamerinis orkestras ir Vilhelmas Čepinskis į Vilnių atveža muzikos pavasarį

LNF inf.
Nr. 12 (1291), 2019-03-22
Muzika Anonsai
Vilhelmas Čepinskis. V. Petriko nuotr.
Vilhelmas Čepinskis. V. Petriko nuotr.

„Vilhelmas Čepinskis – ypač jautrus smuikininkas, o jo aranžuotais Piazzollos „Metų laikais“ neįmanoma nesižavėti“, – sakė dirigentas Yanas Pascalis Tortelier. Kad šie žodžiai ne iš piršto laužti, turėsime progos įsitikinti kovo 24 d. Klaipėdos kamerinio orkestro ir jo meno vadovo Mindaugo Bačkaus bei solisto Vilhelmo Čepinskio koncerte Vilniuje, Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje. Programoje, be kita ko, skambės minėtieji Astoro Piazzollos „Buenos Airių metų laikai“ smuikui ir orkestrui.

 

Klaipėdos kamerinis orkestras (KKO) yra vienas jauniausių ir dinamiškiausių profesionalių tokio pobūdžio kolektyvų Lietuvoje. KKO jau tapo patraukliu kūrybos partneriu, rengiančiu ambicingas programas su tarptautinį pripažinimą pelniusiais dirigentais ir solistais: Mūza Rubackyte, Andriumi Žlabiu, David Geringu, Modestu Pitrėnu, Robertu Šerveniku, Andresu Mustonenu, Petru Geniušu, Luku Geniušu, Pauliumi Badura-Skoda, Alexanderiu Paley’umi, Kasparu Zehnderiu ir kitais. Orkestro meno vadovas – žinomas Lietuvos violončelininkas Mindaugas Bačkus. Šiuolaikinė ir senoji muzika jau seniai tapo svarbiais jo veiklos leitmotyvais: ekspresyvia interpretacine maniera pasižymintis violončelininkas dažnai koncertuoja šiuolaikinės muzikos festivaliuose, atlieka naujus opusus, kartais juos inspiruoja.

 

Kovo 24 d. koncerte Vilniuje su KKO pasirodysiantis vienas ryškiausių Lietuvos smuikininkų Vilhelmas Čepinskis koncertavo daugiau kaip 40-yje šalių, tarp kitų salių – „Carnegie Hall“ ir „Tilles Center“ Niujorke, „Concertgebouw“ Amsterdame. Smuikininkas savo metu studijavo Niujorko Juilliardo muzikos mokykloje; yra penkių konkursų laureatas.

 

Vilniaus publikos laukia pajūrio gaivos įkvėptas pavasariškas muzikos gūsis – Felixo Mendelssohno-Bartholdy, Enri Lolashvilio, Osvaldo Golijovo, Astoro Piazzollos, Wolfo Ebanno kūriniai. KKO koncertą pradės ankstyvojo romantizmo vokiečių kompozitoriaus Felixo Mendelssohno-Bartholdy 1823 m. parašyta Simfonija styginiams Nr. 10 h-moll. Tai viena iš Dvylikos ankstyvųjų simfonijų, paauglio Felixo sukurtų muzikinėms popietėms Mendelssohnų šeimos namuose. Į programą įtrauktas gruzinų kilmės rusų kompozitorius Enri Lolashvili daugiausia žinomas kaip kino filmų muzikos kūrėjas. Girdėsime jo kompoziciją „Nostalgie“ styginių orkestrui. Toliau skambės „Last Round“ („Paskutinis ratas“) – garsaus dabarties Argentinos kompozitoriaus Osvaldo Golijovo kūrinys. Beje, šis autorius išugdytas tango (dėl žavėjimosi A. Piazzolla) ir klezmerių (dėl šeimos tradicijų) muzikos.

 

Antroje koncerto dalyje bus atlikti įžymiojo XX a. antrosios pusės argentiniečių kompozitoriaus Astoro Piazzollos „Buenos Airių metų laikai“ (1964–1970), grindžiami klasikinės muzikos ir tango elementų deriniu. Skambės V. Čepinskio aranžuotė. Paskutinis programos kūrinys – Kėdainiuose gimusio universalių sugebėjimų muziko Wolfo Ebanno „Fantazija“. Smuikininkas dirbo Kauno orkestro direktoriumi, 1874–1884 m. buvo Rusų muzikos draugijos Vilniaus skyriaus bei muzikos mokyklos direktoriumi (šios mokyklos mokiniu vėliau tapo Jascha Heifetzas), Vilniaus miesto teatro orkestro kapelmeisteriu. „Fantaziją“ perdirbo ir orkestravo V. Čepinskis.

 

Mindaugo Bačkaus vadovaujamo Klaipėdos kamerinio orkestro ir smuikininko Vilhelmo Čepinskio koncertas vyks kovo 24 d., sekmadienį, 16 val. Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje.

Žymos:
LNF inf.,
Vilhelmas Čepinskis. V. Petriko nuotr.
Vilhelmas Čepinskis. V. Petriko nuotr.