7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Persų muzikos ir sutartinių gija

Rengėjų inf.
Nr. 10 (1289), 2019-03-08
Muzika Anonsai
Ansamblis „BaLaB“
Ansamblis „BaLaB“

Sukūrusi „Flamenko ir sutartinių jungtuves“, „Rasų ratą“ ir kt. dainininkė, aktorė, režisierė Brigita Bublytė tęsia pasaulio balsų keliones ir šį kartą pristato  persų muzikos paslaptis lietuviškųjų sutartinių balsų gijose. Kokie skambesiai, virpesiai ir gijos išsiskleidžia gyvai vienoje erdvėje susitikus persų tradicijai, lietuviškųjų sutartinių puoselėtojų balsams ir jaunosios aktorių kartos interpretacijoms?

 

„ Globalizacijos amžiuje atsivėrė sienos tarp valstybių, kultūrų, atsirado galimybės pažinti įvairiausias tradicijas. Atrodytų, kad vykstant tokiems intensyviems tarpkultūriniams procesams, turėtumėm tapti įvairesni. Deja, paradoksaliai mes vienodėjame, nes tuo pat metu vyksta standartizacijos ir globalizacijos procesai. Šiuo projektu kviečiu į tarpkultūrinius procesus pažvelgti remiantis sutartinių principu. Sutartinių pagrindinis tembrinis kodas, kitaip tariant, esmė, yra balsų susimušimas. Susimušus balsams atsiveria nauja akustinė erdvė, o abi giedotojos išlieka solistėmis. Tokiu būdu išgaunamas tobulas derėjimas, bet nesuvienodėjimas. Paradoksalu, kad reikia SUSIMUŠTI tam tikru atstumu, kad balsai suskambėtų kaip varpas. Man įdomu tyrinėti tobulo susimušimo atstumą tiesiogine ir perkeltine prasme. Tokios filosofijos laikydamasi noriu pristatyti įvairias tradicijas Lietuvos žmonėms, suteikti galimybę praktiškai jas patirti, pajusti ir išgirsti kaip tai gali suderėti – sutarti – susimušti su mūsų kultūra bei įkvėpti kūrybai.“ – sako ciklo „Pasaulio balsai“ idėjos autorė Brigita Bublytė.

 

Persiškos muzikos žygis kartu su svečiu iš Irano, dainininku, grojančiu dafu (didelis Artimųjų Rytų būgnas) Hamidreza Ojaghi per Lietuvą prasideda kovo 7 d. 18 val. Juodkrantėje, L. Rėzos kultūros centre, seminaru „Pasaulio balsai: persų ir lietuvių tradicijų dermė“. Kovo 8 d. 18 val. Klaipėdos etnokultūros centre vyks seminaras „Irano ritmai ir tradicija“. Kovo 13 d. LMTA „Karjeros ir kompetencijų centre“ dalyviai galės įgyti naujų kompetencijų praktiniame vokalo, ritmo ir judesio seminare. Nepamirštame ir vaikų, kuriems seminarai vyks kovo 15 ir 16 dienomis „Užupio meno inkubatoriuje“. Ten pat vyks seminarai muzikuojantiems bei besidomintiems kitų šalių tradicijomis smalsuoliams. Siūlome nepraleisti progos smagiai pasibūti su vakais persiškų būgnų siautulyje. Na, o muzikantai ir besidomintys kitų šalių tradicijomis galės susipažinti su mugamo, radifo – išbaigtų modalinių persų kultūros sistemų, kurių pagrindu imrpvrozuojama ir komunikuojama – paslaptimis. Dainininkai ir visi kiti, besidomintys balsine raiška, galės išmėginti tahrir vokalinę techniką – savotišką “raštą” balsu.

 

Visą persišką turą Lietuvoje kovo 16 d. vainikuos vienintelis koncertas – muzikinis vyksmas „Pasaulio balsai: persų muzikos ir sutartinių gija“.  Miesto laboratorijos erdvėje Vilniuje žiūrovai pamatys ir išgirs persų dainų ir lietuviškųjų sutartinių dialogą: nuo bendro muzikinio ritualo – skirtingų ritmų ir balsų sampynos iki išgrynintos kiekvienos tradicijos šerdies; nuo sutartinės balsų susimušimo iki virpančio Hamidrezos Ojaghi pasakojimo balsu tahrir technika. Nuo ritmingų sutartinių garsažodžių – kadujo, rymo tūto, bite dobilia ir kt. –  iki egzotiškųjų persų, kurdų, iranėnų poetų tekstų, išsiskleidžiančių mugamo ir radifo improvizaciniame skambesyje.

 

Kovo 16 d. 19 val. „Miesto laboratorijoje“ kartu su sutartinių giedotojų grupe „Trys keturiose“ (Daiva Račiūnaitė-Vyčinienė, Rima Visackienė, Audronė Žilinskienė, Eglė Sereičikienė) Hamidreza Ojaghi (Iranas) – vokalas, dafas, dainuojančių aktorių ansambliu „BaLaB“ (Augustė Pociūtė, Paulina Taujanskaitė, Agota Zdanavičiūtė, Kamilė Petruškevičiūtė, Greta Šepliakovaitė) bei idėjos autore ir režisiere Brigita Bublyte.

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Ansamblis „BaLaB“
Ansamblis „BaLaB“
Hamidreza Ojaghi
Hamidreza Ojaghi