7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Aleksandro Isakovo koncertas VU Šv. Jonų bažnyčioje

Rengėjų inf.
Nr. 9 (1288), 2019-03-01
Muzika Anonsai
Aleksandras Isakovas
Aleksandras Isakovas

„Man labiausiai vargonų muzikoje patinka Preliudo ir fugos arba Fantazijos ir fugos žanras. Nuolat groju savo koncertuose tokius ciklus ir visada ieškau naujų kūrinių. Labiausiai mane traukia romantinė vargonų muzika, sukurta tarp 1840 ir 1940 metų. Žinoma, labai mėgstu ir barokinę, ir šiuolaikinę vargonų muziką“, – sako vargonininkas Aleksandras Isakovas.

 

Vargoninės muzikos mylėtojai to laikmečio klasiką išgirsti galės šeštadienį, kovo 2 d., 18 val. VU Šv. Jonų bažnyčioje A. Isakovo koncerte „O Mensch, bewein“.

 

Koncerto programoje skambės D. Buxtehudės, J.S. Bacho, M. Zarinio, C. Francko, M. Dupre, K.W. Deckmanno ir M. Regerio kūriniai vargonams.

 

Kaip pasakojo vargonininkas, šio vakaro programoje jam sunkiausias kūrinys yra M. Dupre Preliudas ir fuga g-moll.

 

„Paties kompozitoriaus stilius yra labai virtuozinis, reikalaujantis iš atlikėjo absoliučios koordinacijos tarp manualų ir pedalų, mokėti įdomiai ir teisingai registruoti sudėtingą kūrinio tekstą. Ir, žinoma, atlikti koncerte šį kūrinį - labai didelis iššūkis ir malonumas atlikėjui“, –  sako A. Isakovas.

 

Anot vargonininko, šioje programoje jam labiausiai patinka M. Regerio Fantazija ir fuga d-moll.

 

„Apskritai M. Regeris yra mano mylimiausias kompozitorius, dažnai groju jo kūrinius koncertuose. O šis jo kūrinys yra paskutinis iš visų jo parašytų. Jame aiškiai matosi fantastiškas kompozitoriaus polifoninis meistriškumas. Dviguba fuga – viena gražiausių ir tobuliausių visoje Makso Regerio kūryboje vargonams“, – mintimis dalijosi A. Isakovas.

 

Vargonininkas, pianistas ir kompozitorius Aleksandras Isakovas gimė Baltarusijoje 1972 m. Muzikos pradėjo mokytis nuo 4 metų, pirmoji mokytoja buvo mama. 1989 m. baigė Baltarusijos menų licėjų, fortepijono specialybę. Toliau tęsė studijas Rygoje, vargonų specialybę (prof. J. Lisicinos) klasėje. Stažavo pas vargonininkus O. Jančenko (Rusija), J. Gembalski (Lenkija). Pirmąjį solinį vargoninį koncertą pagrojo būdamas 15 m. Polocko Sofijos Sobore (Baltarusija). Nuo studijų laikų daug koncertuoja, yra pagrojęs virš 400 vargonų muzikos koncertų įvairiose Europos šalyse. Dalyvavo tarptautiniuose konkursuose ir festivaliuose. Taip pat nuolat koncertuoja kaip pianistas su simfoniniais orkestrais.

 

Šis renginys yra VU Kultūros centro organizuojamo ciklo „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ dalis. Ciklo organizatoriai siekia supažindinti klausytojus su daugiau kaip 2000 metų istoriją turinčiu Muzikos instrumentų karaliumi, didžiausiais Lietuvos vargonais, atskleisti šio instrumento grožį ir itin plačias galimybes bei siūlo pasižiūrėti nemokamą videoekskursiją po VU Šv. Jonų bažnyčios vargonus: http://www.organduo.lt/lt

Žymos:
Rengėjų inf.,
Aleksandras Isakovas
Aleksandras Isakovas