7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

„Polifonija“ švenčia kūrybinės veiklos 45 metų sukaktį

Rengėjų inf.
Nr. 8 (1287), 2019-02-22
Muzika Anonsai
Choras „Polifonija“ ir jo vadovas Sigitas Vaičiulionis. Nuotrauka iš choro archyvo
Choras „Polifonija“ ir jo vadovas Sigitas Vaičiulionis. Nuotrauka iš choro archyvo

Valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ – vienas žinomiausių Lietuvos profesionalių chorų, 2019 m. švenčia savo kūrybinės veiklos 45 metų sukaktį. Tokio kolektyvo atsiradimas – reikšmingas įvykis Lietuvos kultūros istorijoje. 1974 m. Sigito Vaičiulionio ir jo žmonos dirigentės Danutės Vaičiulionienės įkurtas, vėliau, 1986-aisiais, tapęs vienu žinomiausių Lietuvos profesionalių chorų, „Polifonija“ gimė iš vokalinio senosios muzikos ansamblio. Būtent jis bene vienintelis Lietuvoje tada dainavo renesanso ir baroko epochų kompozitorių kūrinius.

 

Reikšmingą choro kūrybinės veiklos sukaktį ir patirtį įprasmins koncertų ciklas „Senoji Lietuvos muzika“. Ši muzika žymi ir „Polifonijos“ kelio pradžią. Todėl logiška, kad programos pagrindas – naujai prikelti, šiauliečių kolektyvo atlikti XVI–XVIII a. kompozitorių Vaclovo Šamotuliečio, Jacobo Arkadelto, Luca Marencio, Vincenzo Galilei, Claudio Monteverdi, Wolfgango Amadeus Mozarto ir kitų kompozitorių kūriniai. Įdomu tai, kad šių muzikos kūrėjų gyvenimai, likimai ir kūrybiniai keliai vienaip ar kitaip susiję su Lietuva. Šia programa choras grąžina klausytoją į LDK laikus ir prikelia didingą valstybės kultūrinę praeitį, tuo pačiu atgaivina senąsias chorinio dainavimo tradicijas. Yra žinoma, kad tuo metu Lietuvos didikai ir jų  atžalos buvo pasklidę po visą Europą, kad Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius buvo Ispanijos karaliaus pusbrolis, giminiavęsis su visais Europos monarchais. Koncerto metu bus prisiminta, kokia muzika žavėjosi Radvilos, Jogailaičiai, kokie svetimšaliai kompozitoriai dirbo Lietuvoje, ko nuvykę į kitus Europos kraštus klausėsi Lenkijos karaliai. 

 

„Polifoniją“ galima laikyti senosios vokalinės muzikos gaivintoja, ją prikėlusia iš užmaršties ir pristačiusia Lietuvos publikai. Klausytojų dėmesį kitados patraukė cikliniai „Polifonijos“ koncertai: „XVI–XVII a. Lietuvos muzika“, „XVI–XVII a. Italijos muzika“, „XVI–XVII a. religinė muzika“, „Sužadinkim Lietuvą“, „Lietuvos bažnytinė muzika“, „Iš Žygimanto Augusto kapelos repertuaro“, „Senasis muzikinis Vilnius“. Būtent iš šių prieš daugelį metų skambėjusių kūrinių sudaryta naujoji programa, atgaivinsianti choro senbuvių jausmus, o jauniesiems dainininkams – „Polifonijos“ tradicijų tęsėjams – padėsianti pajusti kolektyvo gimimo dvasią ir ją puoselėti.

 

Programą, kuri skambės keturiuose miestuose (vasario 22 d. Šiaulių kamerinėje salėje „Polifonija“; kovo 7 d. Kauno filharmonijoje; kovo 14 d. Panevėžio muzikiniame teatre; kovo 22 d. Vilniaus taikomosios dailės ir dizaino muziejuje), chorui padės parengti ir koncertuose diriguos choro įkūrėjas, ilgametis kolektyvo meno vadovas Sigitas Vaičiulionis. Šalia choro „Polifonija“ ant scenos išvysime ir Šiaulių kamerinį orkestrą, solistus: Astą Krikščiūnaitę (sopranas), Aistę Benkauskaitę (mecosopranas), Tomą Pavilionį (tenoras), Juozą Janužą (tenoras) ir Pijų Kondrotą (baritonas).

Žymos:
Rengėjų inf.,
Choras „Polifonija“ ir jo vadovas Sigitas Vaičiulionis. Nuotrauka iš choro archyvo
Choras „Polifonija“ ir jo vadovas Sigitas Vaičiulionis. Nuotrauka iš choro archyvo