7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Choro „Aidija“ paskaita-koncertas „Tesidžiaugia siela tava…“

Rengėjų inf.
Nr. 41 (1278), 2018-12-14
Muzika Anonsai

Gruodžio 22 d. 15 val. Vilniaus Bažnytinio paveldo muziejuje vyks kamerinio choro „Aidija“ paskaita-koncertas „Tesidžiaugia siela tava…“ (iš ortodoksų liturginės muzikos lobyno).

 

Krikščionys ortodoksai (lietuviškai dažnai nevisai tiksliai vadinami „stačiatikiais“) – ir artimi, ir drauge labai menkai pažįstami. Vilniuje daugybė jų bažnyčių, kurias vadiname cerkvėmis, bet retas, ne ortodoksas ten užklysta. Lygiai taip pat retas girdi ir klauso ortodoksų bažnytinės muzikos, kuri beveik visa yra griežtai liturginė ir griežtai vokalinė, mat ortodoksų bažnyčiose tegali skambėti šie du instrumentai – varpai ir žmogaus balsas. Visa kita lieka už durų. Tačiau šis apribojimas paradoksaliai atvėrė vartus neįtikėtinam meninės dvasios skrydžiui ir sykiu gelmei. Nuo vėlyvosios antikos iki šių dienų pagal gana griežtus kanonus kuriama ortodoksų bažnytinė muzika (panašiai, kaip ir jų sakralinė dailė) yra didžiulis sakralinio meno lobynas. Keletą šio turto perlų kviečiame išgirsti gruodžio 22 d. Vilniaus Bažnytinio paveldo muziejuje, kur 15 val. į paskaitą-koncertą kviečia kamerinis choras „Aidija“ (vadovas Romualdas Gražinis) ir muzikologas dr. Jonas Vilimas.

 

Kviečiame į kelionę nuo Sakartvelo (Gruzijos) iki Estijos per didžiųjų XIX–XX a. Rusijos kompozitorių (D. Bortnianskio, M. Glinkos, P. Čaikovskio, S. Rachmaninovo, G. Sviridovo ir kt.) sakralinės muzikos šedevrų mozaiką.

 

Koncertą remia Lietuvos kultūros taryba.

Žymos:
Rengėjų inf.,
Choras „Aidija“ ir vadovas Romualdas Gražinis. Organizatorių nuotr.
Choras „Aidija“ ir vadovas Romualdas Gražinis. Organizatorių nuotr.