7md.lt
Kas kur kada 7md rekomenduoja Savaitės filmai 7md meno projektai Kultūra vaikams Skelbimai Paieška m-puslapiai
7md.lt

Choras „Vilnius” kartu su jaunaisiais kūrėjais leisis į kūrybinius eksperimentus

Rengėjų inf.
Nr. 41 (1278), 2018-12-14
Muzika Anonsai
Choras „Vilnius“. D. Matvejevo nuotr.
Choras „Vilnius“. D. Matvejevo nuotr.

Netikėtų kūrybinių sumanymų nestokojantis choras „Vilnius“ imasi Lietuvoje analogų neturinčio projekto ir kviečia suklusti jaunuosius kompozitorius arba tarpdisciplinines kūrėjų komandas. Projekto „VILNIUS LAB: Choro „Vilnius“ jaunųjų kūrėjų laboratorija“ rengėjai trims muzikos kūrėjams suteiks galimybę realizuoti ir pristatyti klausytojams novatoriškus kūrinius chorui.

 

Kompozitoriai kviečiami iki sausio pirmosios teikti idėjas ir kūrybos eskizus, iš kurių komisija atrinks tris jaunuosius menininkus, tapsiančius projekto dalyviais. Jie bus kviečiami tęsti kūrybinį procesą glaudžiai bendradarbiaujant su choru, o pasirinktos idėjos bus įgyvendintos ir pristatytos visuomenei kitų metų gegužę.

 

Pateiktas paraiškas svarstys nuolat su Latvijos radijo choru bendradarbiaujantis kompozitorius Mārtiņš Viļums, choro „Vilnius“ vyriausiasis dirigentas Artūras Dambrauskas ir tarpdisciplininio meno kūrėjas Artūras Bumšteinas.

 

„Lietuvių kompozitorių kūryba visada sudarė didžiąją mūsų repertuaro dalį – esame ne tik pirmieji daugelio kūrinių atlikėjai, bet ir jų užsakovai. Tam, kad choro menas keistųsi, kad kompozitoriai turėtų galimybę ne tik drąsiai eksperimentuoti, bet ir profesionaliau įvaldyti vieną sudėtingiausių – choro – instrumentų – ir sumanytas šis projektas. Tikimės, kad jis dar labiau suartinsiantis mus su ryškiausiais ne tik šių dienų, bet ir ateities kūrėjais“, – kalbėjo choro „Vilnius“ vyriausiasis dirigentas Artūras Dambrauskas.

 

VILNIUS LAB iš kitų muziką chorui skatinančių kurti iniciatyvų išsiskirs tuo, kad kompozitoriai kūrinius komponuos etapais, iki galutinio rezultato kūrybinėse dirbtuvėse galėdami „pačiupinėti“, išbandyti sukurtą medžiagą, išgirsti gyvai skambančias muzikines idėjas ir bendro darbo su choru „Vilnius“ metu artimai pažinti choro specifiką.

 

„Tokio pobūdžio projektas leidžia iš arčiau susipažinti su choro muzikos atlikimo ypatumais, kartu skatina praplėsti tradicinį požiūrį į susiformavusį rašymo stilių ir atverti originalius kūrybinės paieškos laukus. Tikiuosi, šis projektas bus naujas profesionaliosios chorinės muzikos pakilimo laiptelis“, – džiaugėsi kompozitorius ir projekto mentorius Mārtiņš Viļums.

 

Kaip teigia projekto organizatoriai, tikimasi sulaukti naujų, netikėtų kūrybinių sprendimų, o tarp vertinimo kriterijų pabrėžiamas koncepcijos originalumas ir naujų raiškos formų paieška, skatinsianti atrasti daugiabriaunes choro galimybes.

 

Projektą rengia Koncertinė įstaiga valstybinis choras „Vilnius”, iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

 

Daugiau informacijos apie projektą bei kvietimas dalyvauti – www.chorasvilnius.lt

 

Žymos:
Rengėjų inf.,
Choras „Vilnius“. D. Matvejevo nuotr.
Choras „Vilnius“. D. Matvejevo nuotr.